Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Την Πέμπτη η απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία στις Πανελλαδικές

Παίζουν με την αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι εκπαιδευτικοί που αποφάσισαν να παραπέμψουν για μετά το Πάσχα την τελική τους απόφαση για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές γιατί αυξάνεται κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως το πρόγραμμά τους. Και αν στην κεντρική πολιτική σκηνή τα κόμματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης διαφωνούν ακόμα και για τα πιο ασήμαντα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ υπάρχει πλήρης σύμπνοια., όλων των παρατάξεων, οι οποίες δεν τα βρίσκουν μόνο επί της διαδικασίας . Αντίθετα κανένας δεν θέλει να επιβαρυνθεί με δύο ώρες παραπάνω την εβδομάδα , χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του τη δοκιμασία στην οποία μπαίνουν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους.


Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών προκύπτουν από νομοσχέδιο  του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε   στη Βουλή και  προβλέπει μείωση των αναπληρωτών μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης, κατά δύο ώρες την εβδομάδας, γεγονός για το οποίο η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι αντιδρά.

Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο 2013-16», το οποίο προβλέπει περικοπές στις   κρατικές παροχές με στόχο να εξοικονομηθούν το 2013  41,2 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 περίπου 61,8 εκατομμύρια ευρώ.

«Με τα μέτρα αυτά η δημόσια εκπαίδευση πλήττεται ανεπανόρθωτα» αναφέρουν οι καθηγητές (ΟΛΜΕ) σε ανακοίνωσή τους και τονίζουν ότι με το νέο νομοσχέδιο περικόπτονται κατά 14,2% οι δαπάνες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Συνεπώς, οι πραγματικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση οδηγούνται στο 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί  έχουν 23 ώρες   διδασκαλία την εβδομάδα  από 21 που είναι σήμερα εάν έχουν έως 6 χρόνια προυπηρεσία, στις 21 ώρες από 19 που είναι σήμερα αν έχουν από 6 έως 12 χρόνια προυπηρεσίας ενώ 20 ώρες αν έχουν πάνω από δώδεκα χρόνια προυπηρεσίας.

Εκπαιδευτικοί εργαστηρίων του κλάδου ΤΕΟ1 24 ώρες αν έχουν επτά χρόνια προυπηρεσίας και 21  ώρες εργασίας αν έχουν μέχρι 13 χρόνια προυπηρεσίας. Με προυπηρεσία πάνω από 13 χρόνια ο χρόνος εργασίας είναι 20 ώρες εβδομαδιαίως.

Σε πρόσφατη  μελέτη του ΟΟΣΑ για την κατάσταση της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «οι καθηγητές δουλεύουν λιγότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης» και ότι «το κόστος ανά μαθητή στην Ελλάδα είναι υψηλό. Και αυτό εξαιτίας κυρίως της αναλογίας μαθητών-εκπαιδευτικών, αφού ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 14,4 όταν στην Ελλάδα (στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση) είναι 10,1 μαθητές ανά δάσκαλο». Για τους λόγους αυτούς ο ΟΟΣΑ είχε κάνει και πρόταση: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την εβδομαδιαία υποχρεωτική διδασκαλία κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε ώρες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και του Δικτύου Ευρυδίκη, «Αριθμοί-κλειδιά της εκπαίδευσης στην Ευρώπη» ο μέσος όρος διδασκαλίας στην ΕΕ είναι 19,1 για την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσια) και 18,4 για την ανώτερη ΔΕ (λύκεια). Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχος διαχωρισμός με τον μέσο όρο διδασκαλίας να διαμορφώνεται στις 18,5 ώρες ανά εβδομάδα. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες υποστηρίζουν ότι οι καθηγητές στην Ελλάδα δεν έχουν να εκπληρώσουν μόνο τα διδακτικά τους καθήκοντα αλλά και διοικητικά.

Σύμφωνα με στοιχεία   για 27 χώρες και έχει επεξεργαστεί το Κέντρο Μελετών της ΟΛΜΕ τις περισσότερες ώρες διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε Βουλγαρία (24), Εσθονία (έως 24), Μάλτα (26), Σκοτία (23). Τις λιγότερες ώρες οι εκπαιδευτικοί στην Πολωνία (14), Σλοβενία (15), Γαλλία (14-17), Τσεχία (16-17). Στη Φινλανδία οι ώρες διδασκαλίας στα γυμνάσια και τα λύκεια κυμαίνονται από 11 έως 17.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία την ερχόμενη Πέμπτη 9 Μαίου θα συζητηθεί η πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις από τις 20 Μαΐου και μετά που  προτείνουν όλες οι παρατάξεις στην ΟΛΜΕ πλην του ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ και προτείνει απεργία τις 14 και 15 Μαίου , δηλαδή πριν από τις Πανελλαδικές και επανεξέταση του θέματος.

Η διαφωνία που υπήρξε και θα πρέπει να συζητηθεί είναι ότι οι  παρατάξεις των καθηγητών διαφώνησαν για το αν θα πρέπει να στηθούν κάλπες  ή όχι για το θέμα στην συνεδρίαση των τοπικών ΕΛΜΕ των καθηγητών που θα κληθούν να επικυρώσουν την όποια πρόταση του ΔΣ της Ομοσπονδίας στις 18 του μήνα.

Η ΔΑΚΕ της ΝΔ πρότεινε να στηθούν κάλπες, ενώ οι αριστερές παρατάξεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ  εισηγήθηκαν να είναι ελεύθερη η ψηφοφορία.Σε κάθε περίπτωση πάντως την ερχόμενη Πέμπτη θα οριστικοποιηθεί η όποια πρόταση με τα προγνωστικά να θέλουν να «περνά» η πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις Πανελλαδικές.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου