Ο κ. Στάινμπρουκ έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα και τάσσεται υπέρ της υιοθέτηση ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ» αναπτυξιακής βοήθειας Η Ελλάδα θα είναι το κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στο Βερολίνο, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές της Κυριακής, Πέερ Στάινμπρουκ.
Ερωτηθείς για τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο Στάινμπρουκ είπε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά ζητήματα που θα τεθούν υπό συζήτηση, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισήμανε ότι το κόμμα του σκοπεύει να αυξήσει την πίεση που θα ασκήσει στην Άνγκελα Μέρκελ για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης.
Με τις διεργασίες στη Γερμανία να κορυφώνονται, έπειτα από τον εκλογικό θρίαμβο της Άνγκελα Μέρκελ στις χθεσινές εκλογές, η χώρα μας βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο και αναμένεται να καθορίσει τη σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Τα CDU/CSU έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, αλλά χρειάζονται έναν κυβερνητικό εταίρο, αφού δεν συγκεντρώνουν την αυτοδυναμία.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών, η κυρία Μέρκελ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα και διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζει η Γερμανία στην Ευρώπη. Από την πλευρά του ο Πέερ Στάινμπρουκ, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του, είχε τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο, είχε προτείνει την ταυτόχρονη υιοθέτηση ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ» αναπτυξιακής βοήθειας προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Πάντως, η Μέρκελ δήλωσε ότι έχει ήδη συνομιλήσει με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), για το ενδεχόμενο να σχηματίσει μαζί τους τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνομιλήσει με άλλους δυνητικούς εταίρους, αναφερόμενη στους Πράσινους.
«Εμείς, οι συντηρητικοί, έχουμε μια ξεκάθαρη εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση και η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, έτσι θα εφαρμόσουμε την εντολή αυτή», είπε η Μέρκελ.
«Είμαστε ασφαλώς ανοιχτοί σε συνομιλίες και ήδη είχα μια πρώτη επαφή με τον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μου είπε ότι το SPD πρέπει να πραγματοποιήσει πρώτα μια σύσκεψη της ηγετικής του ομάδας την Παρασκευή», δήλωσε.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία αποτέλεσε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να επιμείνει στην διαδικασία των μεταρρυθμίσεων για να γίνει πιο ανταγωνιστική, ανέφερε ακόμη η Μέρκελ. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι «η CDU και η CSU συνεργάζονται στενά, είχα ορισμένες πολύ εντατικές συζητήσεις με τον Χορστ Ζεεχόφερ», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στη γερμανική πολιτική έναντι της Ευρωζώνης στη διάρκεια της θητείας της.
Η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης επισήμανε πως η εντολή των ψηφοφόρων είναι «να επιδείξουμε υπευθυνότητα για το συμφέρον της Γερμανίας στην πολιτική που ασκούμε στην Ευρώπη και στον κόσμο, και επίσης είναι μια εντολή για μια ενωμένη Ευρώπη».
Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι μίλησε ήδη με την κυρία Μέρκελ, στην οποία επισήμανε ότι η ηγεσία του κόμματός του θα συνεδριάσει την Παρασκευή.
«Δεν υπάρχει αυτόματος μηχανισμός για έναν "μεγάλο συνασπισμό"», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Αρχίζει τώρα μια ανοιχτή συζήτηση για τον κυβερνητικό συνασπισμό».
Μαζί του συμφώνησε και ο Πέερ Στάινμπρουκ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπαίνουμε σε ένα χωνί και στην άλλη άκρη βρίσκεται αυτόματα ο "μεγάλος συνασπισμός"». Ο ίδιος πάντως αν και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση σε περίπτωση συνεργασίας με την κα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι αποδέχεται την εκλογή του στην Μπούντεσταγκ.. Ερωτώμενος σχετικά με το ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική λύση, ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι αυτό θα το αποφασίσει η Μέρκελ και σημείωσε ότι το SPD θέλει να μιλήσει μόνο για την ουσία.
Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο αρχηγός του SPD ζήτησε συγγνώμη μάλιστα στους δημοσιογράφους για την «εγκράτειά» του στις απαντήσεις, ζητώντας κατανόηση, καθώς, όπως είπε, «βρισκόμαστε μία ημέρα μετά τις εκλογές που άλλαξαν το πολιτικό τοπίο και δεν έχει νόημα να προκαθορίσουμε ή να προδικάσουμε οτιδήποτε».
Τα σενάρια για τη νέα κυβένηση
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», τα σενάρια για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι τρία:
Λαμβάνοντας υπόψη τη λαϊκή βούληση, η Μέρκελ θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τους Σοσιαλδημοκράτες, το SPD. Το δεύτερο σενάριο είναι η καγκελάριος της Γερμανίας να συνεργαστεί με τους Πράσινους και το τρίτο, οι Σοσιαλδημοκράτες να συνεργαστούν με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, τους Πράσινους αλλά και την Αριστερά. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έκανε στροφή... 180 μοιρών αποδεχόμενο την πρόταση της Αριστεράς, σύμφωνα με την οποία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν ένα ισχυρό μέτωπο κατά της σιδηράς κυρίας της χώρας.
Πάντως, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το σενάριο μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη και για την Ελλάδα, ενόψει των καθοριστικών συζητήσεων που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και τον Απρίλιο του 2014 για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της δημόσιου χρέους. Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στα δύο αυτά θέματα θα εξαρτηθούν τα πάντα τόσο για την έξοδο από την ύφεση όσο και το μέλλον της χώρας στο ευρώ.
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου