Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Βloomberg: “Η Ελλάδα δεν απολύει δημοσίους υπαλλήλους”

Το αμερικανικό πρακτορείο «θυμίζει» την περίπτωση των δύο δημοτικών υπαλλήλων που δολοφόνησαν τον δήμαρχο Παγγαίου και πληρώνονται ακόμα - Χαρακτηρίζει «βραχνά» το Δημόσιο στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης οικονομίας και χώρας“Δημόσιος υπάλληλος που σκότωσε δήμαρχο παίρνει ακόμα το μισθό του”.

Την υπόθεση της δολοφονίας του Δημάρχου Παγγαίου από δύο δημοτικούς υπαλλήλους του δημοτικού ταμείου και το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά και παρά το ότι έχουν καταδικαστεί, οι δύο υπάλληλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο μισθολόγιο του Δημοσίου, χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg ως επιχείρημα στο άρθρο του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αδυναμία της χώρας να κάνει βήματα εξόδου από το Μνημόνιο. (δείτε εδώ)


Ο κ. Leonid Bershidsky, αρθρογράφος του Bloomberg, κάνει ακόμα μια εκτενή αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας σε άρθρο του για την επιτυχία της Ιρλανδίας να εξέλθει του διεθνούς δανειακού προγράμματος στήριξής της μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Και θέτει το παράδειγμα της περιβόητης περίπτωσης του Παγγαίου για να καυτηριάσει τους θεσμούς στην Ελλάδα που κρατούν στο απυρόβλητο τους δημοσίους υπαλλήλους.

Γνωρίζοντας πολλές λεπτομέρειες για την υπόθεση γράφει πως οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία δημοτικοί υπάλληλοι, καίτοι καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, εξακολουθούν να λαμβάνουν, όπως προβλέπεται (!), το ήμισυ του μισθού τους, ήτοι 800 ευρώ έκαστος.

Τονίζει χαρακτηριστικά πως είναι τέτοια η κατάσταση στο ελληνικό Δημόσιο ώστε « οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και εάν κατηγορούνται για εγκλήματα, είναι πολύ δύσκολο να απολυθούν». Και συμπληρώνει πως η αδυναμία αυτή “είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η προσαρμογή της Ελλάδας στους όρους των δύο πακέτων διάσωσης, δεν προχωρά και τελεί συνεχώς υπό αμφισβήτηση”.

Συνεχίζει στο άρθρο του σημειώνοντας πως η Ελλάδα πρέπει να απολύσει 15.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2014 και να προσλάβει ανάλογο αριθμό πιο ικανών! Παραδέχεται όμως πως «αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να πραγματοποιηθεί»...

Κλείνοντας – και χρησιμοποιώντας πάλι το παράδειγμα των καταδικασμένων για το φόνο στο Παγγαίο – υπογραμμίζει πως στην Ελλάδα «κάθε ακατάλληλος δημόσιος υπάλληλος, έχει την δύναμη να τραβήξει τις αναβολές για χρόνια. Δεν είναι περίεργο που η Ελλάδα είναι η πιο δύσκολη χώρα για μεταρρυθμίσεις από αυτές που τις έχει χτυπήσει η κρίση».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου