Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Μικρά περιθώρια αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη

Της Εφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Μουδιασμένο ξεκίνημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η χτεσινή συνεδρίαση βομβαρδίστηκε από εταιρικά νέα, ενώ το μέγεθος των δημόσιων προσφορών και εταιρικών ομολογιών μπορεί να περιορίσει την πιθανότητα ανόδου.

Συγκεκριμένα, χτες ολοκληρώθηκε η  διαδικασία έκδοσης ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας, με την απόδοση του ύψους 750 εκατ. ευρώ πενταετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο 4,5%. H ομολογιακή έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά τρεις φορές, ενώ το κουπόνι του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375%.


Οι παρουσιάσεις της Εθνικής θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα,  ενώ στις 6 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για τους επενδυτές στο εξωτερικό. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα εκδοθούν εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει περί την 21η του ίδιου μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΚ, γίνεται με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Την ίδια ώρα, η τουρκική θυγατρική της ΕΤΕ, Finansbank, προχωρά και αυτή σε ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της έκδοσης ομολόγου. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η έκδοση θα είναι της τάξης των 500 εκατ. δολαρίων με το βιβλίο προσφορών να εκτιμάται ότι θα ανοίξει σήμερα. Η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ σημειώνει πτώση άνω του 4 % κάτω από 3 ευρώ.

Στο μέτωπο της Eurobank, το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα παράλληλα για Έλληνες και ξένους επενδυτές, ενώ το εύρος τιμών για τον τελικό καθορισμό της τιμής διάθεσης είναι μεταξύ 0,30 και 0,33 ευρώ, ενώ η τελική τιμή διάθεσης καθώς και η  κατανομή των προσφερόμενων μετοχών θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 30 Απριλίου. Οι νέες μετοχές αναμένεται να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στις 8 Μαΐου.

Η μετοχή της Eurobank σημειώνει πτώση άνω του 5% στα 0,37 ευρώ, ενώ το συμβόλαιο της λήξης Ιουνίου κινείται με discount 8,3% στα 0,342.

Στα άλλα καλά νέα της ημέρας, η ΔΕΗ (-3,32%) ξεκινά roadshows σήμερα και προτίθεται να βγει στις αγορές για 500 εκατ. ευρώ για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων αλλά και για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών και γενικών εταιρικών δαπανών της εταιρείας.

Στο 25άρη, λίγες μετοχές καταγράφουν άνοδο όπως αυτή της  Ελλάκτωρ (+1,32%), η οποία χτες υπέγραψε νέα σύμβαση για τη μελέτη και κατασκευή της γραμμής του “Gold Line Underground” του ΜΕΤΡΟ στη Ντόχα του Κατάρ  με ποσοστό συμμετοχής 32% στην κοινοπραξία ALYSJ JV, ενώ η αξία της σύμβασης είναι 3,2 δισ. ευρώ.

Θετικά κινείται και η μετοχή της Μετκα (+2,12%), του Ελλάκτωρ (+1,32%) και της Alpha Bank (+0,79%).

Με θετικό πρόσημο και η ΜΙΓ( +0,19%), ενώ νωρίτερα ανακοίνωσε προσύμφωνο εξαγοράς για το 45% της Μεβγαλ από την θυγατρική της Vivartia ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθεί βέβαια εφόσον η Μεβγαλ  καταβάλει την εξόφληση υποχρεώσεως της προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ.


Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, πέραν της Eurobank, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην Intracom (+6,77%), μια μέρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για την πώληση του 49% της Intracom Telecom σε επενδυτές στο Dubai, έναντι 47 εκατ. ευρώ.

Άνοδο και για τον τίτλο της KΟΥΑΛ (+13,56%), ύστερα από την είσοδο του αμερικανικού fund BLACKSUMMIT FINANCIAL GROUP, για την απόκτηση του 10,849%  της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Capital.gr.

Όπως επισημαίνεται όλες αυτές τις ημέρες, όλα τα καλά αυτά εταιρικά νέα καθώς και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών σε ελληνικούς τίτλους, μπορεί να μην μπορεί να αποτυπωθούν στις τιμές των μετοχών, εξαιτίας της διοχέτευσης της ρευστότητας στις προσκείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίων και εταιρικών ομολόγων.

Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 61,56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων  τα 19,66 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγες σε ΠΕΙΡ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑΤΠ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου