Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Στα κόκκινα για 5η συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο

Του Βασίλη Γεώργα 
Από το capital.gr

Στις 1.258,48 μονάδες έφερε τον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου το «πέντε στα πέντε» των πωλητών που πραγματοποιήθηκε με τζίρο 30% χαμηλότερο από τον μέσο όρο της χρονιάς.

Το «άδειασμα» στα υψηλά ημέρας ειδικά στις τράπεζες μετά τη διπλή προσπάθεια υπέρβασης των 181 μονάδων, και η σταθερή διολίσθηση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών προς αναζήτηση ελκυστικότερων για τους αγοραστές αποτιμήσεων, επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως όσο το διορθωτικό κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη, κάθε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης θα δίνει ευκαιρία για πωλήσεις.
Το μοτίβο είναι προφανές ότι έχει αλλάξει, κι έτσι από εκεί που βλέπαμε τις διορθώσεις να αγοράζονται ενδοσυνεδριακά, τώρα βλέπουμε τις αντιδράσεις να πωλούνται στα υψηλά.

Έτσι και σήμερα τα αρχικά κέρδη που έφταναν ως και το 1,05% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και το 1,14% για τον FTSE "ροκανίστηκαν" χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, με αποτέλεσμα το τέλος της ημέρας να βρει το Χ.Α χαμηλότερα έστω και με οριακές απώλειες κατά 0,30% και την μεγάλη πλειονότητα των μετοχών να κλείνει με απώλειες.

Ανάλογη εικόνα περιορισμένης διόρθωσης επικρατεί και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του Νότου, με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία να υποχωρούν, σε αντίθεση με τα κεντρικά χρηματιστήρια της Δύσης που παρότι περιόρισαν τα αρχικά κέρδη τους είχαν γυρίσει πριν το κλείσιμο του ΧΑ σε θετικό έδαφος.

Ο εξαιρετικά περιορισμένος τζίρος των μόλις 109 εκατ. ευρώ (151 εκατ. είναι οι μέσες συναλλαγές φέτος) μετά από πτώση 5,75% από τα υψηλά θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν ένδειξη ότι  η αγορά προβληματίζεται αλλά δεν ανησυχεί από τον τρόπο που εξελίσσεται η διόρθωση και «κρατάει τα χαρτιά της». Από την άλλη όμως επιβεβαιώνει πως οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές έχουν αποτραβηχτεί από την αγορά της Αθήνας μετρώντας τις εξελίξεις στην φλεγόμενη ευρύτερη περιοχή μας και περιμένοντας τα πρώτα δείγμα γραφής από τη νέα κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. 

Η διάσπαση και των 1.160 μονάδων ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών προς την ευρύτερη ζώνη στήριξης των 1.140-1.130 μονάδων όπου εντοπίζεται και ο κινητός μέσος όρος των 100 ημερών.

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου ήταν αυτές κυρίως που ηγήθηκαν της μεταβλητότητας στο Χ.Α, με τον κλαδικό δείκτη να ξεκινά με άνοδο 1,92% για να κλείσει τελικά με απώλειες 1,05% στις 177 μονάδες. Με διπλάσιο τζίρο από χθες η Eurobank μέτρησε την τρίτη έντονα καθοδική συνεδρίαση στις τελευταίες τέσσερις έχοντας σημειώσει πλέον σωρευτικές απώλειες κοντά στο 10%, η Πειραιώς επίσης έκλεισε με νέες απώλειες κατά 1,18% στα 1,68 ευρώ παρά τα σημαντικά αρχικά κέρδη, και με απώλειες 15% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, η Alpha υποχώρησε κατά 0,4% ενώ με οριακή άνοδο στα 2,76 ευρώ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Εθνική η οποία διακίνησε και τον υψηλότερο τζίρο στην αγορά με 30 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ, η ΜΕΤΚΑ, η Eurobank Properties και ο Τιτάνας ανέβασαν... ταχύτητα προς το τέλος με αποτέλεσμα η καλή τους εικόνα με άνοδο 2-3% να συμβάλει στον περιορισμό των απωλειών του δείκτη που εκτείνονταν ως το 0,74% λίγο πριν το καμπανάκι της λήξης.

Σε καθοδική φορά και με εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές για ακόμη μια ημέρα βρέθηκαν και οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις πλην ίσως της Σίδενορ που κατέγραψε απώλειες άνω του 4%.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης είναι οι μετοχικές αλλαγές που φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στην εταιρεία Cyclon η μετοχή της οποίας έκλεισε με άνοδο 25% στα 0,6350 ευρώ μετά το πακέτο για το 11,2% του μετοχικού της κεφαλαίου που άλλαξε χέρια μέσω χρηματιστηρίου με premium 38%.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου