- Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την εκλογή του Γιούνκερ στην Κομισιόν
- Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο ούγγρος πρωθυπουργός ψήφισαν κατά της υποψηφιότητας του Γιούνκερ
- Μέσω Twitter ο Γιούνκερ δήλωσε πως αισθάνεται υπερήφανος και μεγάλη τιμή
- To 2017 στη Βρετανία θα γίνει δημοψήφισμα για το εάν θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η επιλογή των ευρωπαίων ηγετών να δώσουν το χρίσμα για την
προεδρία της Κομισιόν στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έχει προκαλέσει μεγάλη
αναστάτωση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία ουσιαστικά
να απειλεί θεούς και δαίμονες.- Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο ούγγρος πρωθυπουργός ψήφισαν κατά της υποψηφιότητας του Γιούνκερ
- Μέσω Twitter ο Γιούνκερ δήλωσε πως αισθάνεται υπερήφανος και μεγάλη τιμή
- To 2017 στη Βρετανία θα γίνει δημοψήφισμα για το εάν θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο ίδιος πάλι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι αισθάνεται "υπερηφάνεια και τιμή" επειδή οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ τον επέλεξαν για τη θέση του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Αισθάνομαι υπερηφάνεια και τιμή που
έλαβα σήμερα τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου" έγραψε στον
λογαριασμό του στο Twitter ο Γιούνκερ, σε μια πρώτη αντίδραση μετά την
ανακοίνωση της απόφασης.
Στην αντίπερα όχθη όμως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον
υποστήριξε σήμερα ότι η επιλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί μια "μαύρη ημέρα για την Ευρώπη"."Είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη, υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσης των εθνικών κυβερνήσεων", είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ οι οποίοι έδωσαν το "χρίσμα" στον Γιούνκερ, τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κέρδισε τις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν σοβαρό λάθος το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συνεργάστηκαν μεταξύ τους για να βρουν μια εναλλακτική λύση αντί να προκρίνουν τον Γιούνκερ για τη θέση αυτή και τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυσκολότερο για τη χώρα του να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προειδοποίησε επίσης ότι θα είναι πιο δύσκολο να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε μια Ευρώπη που επιθυμούσε διακαώς την αλλαγή, ενόψει και του δημοψηφίσματος που θα γίνει στη Βρετανία στα τέλη του 2017 με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.
"Πιστεύω ότι το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας βρίσκεται στη μεταρρύθμιση της ΕΕ, στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αυτήν την μεταρρύθμιση στην ΕΕ και στην παραμονή μας σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι με τις σημερινές εξελίξεις καθίσταται πλέον δυσκολότερη η μεταρρύθμιση αυτή.
Ο Κάμερον συμπλήρωσε ότι οι υπόλοιποι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν πως χρειάζεται να δοθεί μια απάντηση στις ανησυχίες του Λονδίνου για το μέλλον της Ένωσης, αλλά και να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγεται στο εξής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως τόνισε, η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Κάμερον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά την ψηφοφορία για την ανάδειξη του Γιούνκερ στην οποία η Βρετανία μειοψήφησε, προσφέρθηκαν να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις και πρόσθεσαν μια παράγραφο στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου. Σε αυτήν την παράγραφο σημειώνεται ότι οι ανησυχίες της Βρετανίας για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ "θα χρειαστεί να απαντηθούν" αλλά και επίσης να αναθεωρηθεί η διαδικασία διορισμού του προέδρου της Κομισιόν.
ΠΗΓΗ newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου