- 11η Ιουλίου 2011 ώρα 5:47 η πιο τραγική στιγμή στην ιστορία της Κύπρου μετά το 1974
- 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ τις οικονομικές ζημιές της πολιτικής ανευθυνότητας, τις πλήρωσε ο κυπριακός λαός
- Ποιοι καταδικάστηκαν και ποιοι αθωώθηκαν σε πρώτο βαθμό;
- Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η απόφαση του Ανωτάτου για τις Εφέσεις των ενόχων και τις Νομικής Υπηρεσίας για όσους αθωώθηκαν
Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από τη φονική έκρηξη στο Μαρί που στοίχησε τη ζωή σε 13 ανθρώπους.
Ήταν 5:47 το πρωί της 11ης Ιουλίου 2011 όταν έγινε η έκρηξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων που ήταν «φυλαγμένα» υπό τον ήλιο εντός της ναυτικής βάσης Ευάγγελος Φλωράκης.
Μάλιστα κάποιοι τότε διαβεβαίωναν ότι τα εμπορευματοκιβώτια είναι τόσο ασφαλή που «θα τα έβαζαν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους».
Ο τραγικός απολογισμός της ανευθυνότητας και της επιπολαιότητας ήταν να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι εν ώρα καθήκοντος.
Πλοίαρχος, Ανδρέας Ιωαννίδης
Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου
Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους
ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους
Ναύτης Χριστάκης Χριστοφόρου
Ναύτης Μίλτος Χριστοφόρου
Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους
Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος
Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος
Πυροσβέστης Σπύρος Ταντής
Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου
Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής
Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου
Εκτός από την απώλεια 13 ανθρώπινων ζωών, οι ζημιές και οι επιπτώσεις στην οικονομία ήταν τεράστιες.
Με την έκρηξη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του τόπου στο Βασιλικό. Το καλοκαίρι του 2011 για άλλη μια φορά ο Κυπριακός λαός πέραν από το σοκ που του προκάλεσε το γεγονός της έκρηξης αυτής καθεαυτής, έζησε βυθισμένος στο σκοτάδι και χωρίς ηλεκτρικό για αρκετές μέρες αφού οι διακοπές ρεύματος ήταν συχνότατες.
Ακολούθησαν δε διογκωμένοι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι κάθε νοικοκυριό, κάθε κυπριακή οικογένεια πλήρωσε για άλλη μια φορά τα σπασμένα από τις τραγικές συνέπειες των πράξεων και των αποφάσεων που έλαβαν πολιτικοί του τόπου.
Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Οι συγγενείς των θυμάτων μαζί με χιλιάδες πολιτών ήταν για βδομάδες ολόκληρες έξω από το προεδρικό ζητώντας να καταδικαστούν οι ένοχοι.
Υπήρχαν τότε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι όποιος ευθύνεται θα πληρώσει. Ο τότε πρόεδρος Χριστόφιας διόρισε τον κ. Πολυβίου (μονομελής διερευνητική επιτροπή) προκειμένου να φέρει εις πέρας έρευνα αναφορικά με τις ευθύνες για την τραγική έκρηξη.
Το πόρισμα Πολυβίου καταλόγιζε πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε πολλούς και διάφορους μεταξύ των οποίων και ο τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Ωστόσο δεν λήφθηκε υπ΄ όψιν το πόρισμα Πολυβίου, επειδή ήταν προκατειλημμένο!
Διεξήχθη μια δεύτερη έρευνα. Η έρευνα της αστυνομίας προχώρησε δικαστικά. Εκεί στα Δικαστήρια κρίθηκε ένοχος ο πρώην ΥΠΑΜ Κώστας Παπακώστας (5 χρόνια φυλάκιση), ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου (2 χρόνια φυλάκιση), ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής (2 χρόνια φυλάκιση) και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδέας Λοΐζου (2 χρόνια φυλάκιση). Αθώοι από όσους παραπέμφθηκαν σε Δίκη με το φάκελο που ετοιμάστηκε από την έρευνα της αστυνομίας, κρίθηκαν οι Μάρκος Κυπριανού (τότε Υπουργός Εξωτερικών) και ο Σάββας Αργυρού (τότε Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς).
Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να απόφασει αναφορικά με τις Εφέσεις που κατέθεσαν οι ένοχοι αλλά και η Νομική Υπηρεσία για όσους πρωτοδίκως αθωώθηκαν.
Χθες ο νομικός Νικόλας Ιωαννίδης, γιος του αδικοχαμένου Πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, κατέστησε σαφές μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega πως οι συγγενείς των θυμάτων πιστεύουν πως «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν λογοδότησαν ενώπιον του Δικαστηρίου» ενώ πρόσθεσε πως «προτεραιότητα μας είναι να τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης».
ΠΗΓΗ newsit.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου