Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου - Γλυπτά και αγάλματα

Η Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου - Γλυπτά και αγάλματα
Από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο «Αγόρι που προσεύχεται» και από την «Πληγωμένη Αμαζόνα» στον «Αρπιστή», κομμάτια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας βρίσκονται διασκορπισμένα στις πέντε ηπείρους
Τα βλέμματα στραμμένα στην Αμφίπολη, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού περιμένουν το επόμενο νέο από τον Τύμβο Καστά και όλοι οι απλοί άνθρωποι ειδικοί και μη, αγωνιούν για τον «ένοικο» που κρύβει εδώ και χιλιετίες ο τάφος.
Αναμφισβήτητα ο τύμβος της Αμφίπολης είναι η αρχαιολογική ανασκαφή της χρονιάς, ίσως και της δεκαετίας, η σκαπάνη των αρχαιολόγων έχει φέρει προς το παρόν πολύ σημαντικά ευρήματα που αφήνουν άφωνους ακόμα και τους καλύτερα διαβασμένους. Οι δυο εξαιρετικής ομορφιάς και τεχνικής Καρυάτιδες που αποκαλύφθηκαν στον δεύτερο θάλαμο του ταφικού μνημείου, έφεραν στο νου ξανά, την περίφημη «έκτη Καρυάτιδα» του Ερεχθείου της Ακρόπολης, που στέκει μόνη στο Βρετανικό Μουσείο, μακριά από τις «αδερφές» της.

Συνειρμικά, η σκέψη ταξιδεύει και στην κεντρική Ευρώπη, όπου δυο γλυπτά, δυο γυναικείες μορφές, δυο Ελληνίδες υποδέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες στο Λούβρο του Παρισιού. Και η αναπόληση των ελληνικών γλυπτών που βρίσκονται μακριά από τον τόπο καταγωγής τους δεν τελειώνει σε δυο μόνο μουσεία, καθώς τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής «φιλοξενούν» σπουδαία κομμάτια της ελληνικής ιστορίας.
Μουσείο του Λούβρου - Παρίσι
237443-P5290231
Ένα από τα διασημότερα αρχαιοελληνικά αγάλματα, «η Αφροδίτη της Μήλου» εκτίθεται στο Παριζιάνικο μουσείο. Το άγαλμα που ανακάλυψε ένας Μήλιος αγρότης, εντόπισε ο Ολιβιέ Βουτιέ το 1820 και το αγόρασε ο Γάλλος πρέσβης στην Υψηλή Πύλη, μαρκήσιος Ντε Ριβιέρ.
606x404 france-louvre-victory-samothrace-606
Η άλλη ελληνική γυναικεία μορφή που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου είναι η περίφημη «Νίκη της Σαμοθράκης» το μαρμάρινο αριστούργημα που βρέθηκε στο Ναό των Καβείρων στη Σαμοθράκη, το 1863 από τον Γάλλο πρόξενο στην Αδριανούπολη Σαρλ Σαμπουαζό.
Στο Λούβρο επίσης εκτίθενται η «Άρτεμη των Βερσαλλιών», η «Κενταυρομαχία», οι «Εργαστίνες», και ο ιππέας του Rampin.
Βρετανικό Μουσείο
Δυτική Ζωφόρος Κενταυρομαχία
Η Ζωοφόρος του Παρθενώνα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο. Στο μουσείο στεγάζονται ακόμα 15 από τις 92 μετόπες του Παρθενώνα, καθώς και μια από τις έξι Καρυάτιδες του Ερεχθείου.
517750
Μουσείο της Περγάμου – Βερολίνο
pergamonaltar
Ο «Βωμός του Ναού του Δία της Περγάμου» από τον οποίο και πήρε το όνομα του το μουσείο, δεσπόζει στην κεντρική αίθουσα, ενώ ακριβώς απέναντι βρίσκεται τμήμα από τη ζωοφόρο με θέμα την Τιτανομαχία.
Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης (ΜΕΤ)
αρπιστής μουσείο Γκέτι
Ο τομέας με τα ελληνορωμαϊκά εκθέματα περιλαμβάνει περισσότερα από 35.000 έργα τέχνης. Εκεί εκτίθενται έργα από την συλλογή κυκλαδικής τέχνης, όπως ο «Αρπιστής», το «Αριστούργημα του Μπάστη», το «Σύμπλεγμα Πολεμιστή και Κενταύρου».
Μουσείο Βατικανού – Ρώμη
diskovolos
Ο «Δισκοβόλος του Μύρωνα» φιλοξενείται εδώ. Πρόκειται για έναν γυμνό αθλητή δισκοβολίας που παρά την ένταση του, διατηρεί γαλήνια την έκφραση του.
Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης – Βιέννη
amazon
Η ανάγλυφη «Πληγωμένη Αμαζόνα», που χρονολογείται περί τον 4ο π.Χ. αιώνα και βρέθηκε στις ανασκαφές της Εφέσου, βρίσκεται στο αυστριακό μουσείο στο κέντρο της Βιέννης.
Μουσείο Ερμιτάζ – Αγία Πετρούπολη
Ένα από τα γνωστότερα εκθέματα του είναι η «Αφροδίτη της Ταυρίδας» αντίγραφο του 3ου ή 2ου π.Χ. της «Κνιδίας Αφροδίτης», ενός από τα περίφημα έργα του Πραξιτέλη!

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου