Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού – Το πρώτο... cd-rom της ιστορίας ήταν μινωικό (Βίντεο)

Τα μυστικά μιας μεγάλης αρχαιολογικής ανακάλυψης, του δίσκου της Φαιστού στην Κρήτη, έφερε στην επιφάνεια ο καθηγητής Δρ. Γκάρεθ ουενς, Γλωσσολόγος-Αρχαιολόγος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μετέφρασε τον κώδικα.
«Το παλάτι του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου είναι συνέχεια του Μυκηναϊκού και Μινωικού Πολιτισμού και ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας θησαυρός που ανακαλύφθηκε το 1908 στο παλάτι της Φαιστού» είπε ο κ. Οουενς, μιλώντας στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος κατέχει και την ιδιότητα του Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα «ERASMUS+».
«Τα σημεία σε γραφή μινωική, που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται» είπε ο γλωσσολόγος χαρακτηρίζοντας τον δίσκο ως «το πρώτο μινωικό cd rom» στην ιστορία.
Χαρακτήρισε ως κλειδί του διάσημου δίσκου την λέξη ΑΚΚΑ δηλαδή «έγκυος μητέρα». Το «I-QE» ερμηνεύεται ως «μεγάλη κυρία με σημασία» τόνισε. Είναι δε, πλέον πεπεισμένος, ότι το περιεχόμενο του δίσκου είναι μια προσευχή προς την μητέρα.
«Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ενώ η άλλη στην γυναίκα που γεννάει. Η πιο σταθερή λέξη και αξία είναι η μητέρα» είπε και εκτιμά ότι σε αυτήν τη μεγάλη μητέρα της μινωικής εποχής είναι αφιερωμένος ο δίσκος.
«Ο Δίσκος της Φαιστού, είναι μια Επιγραφή. Με τη γραφή, πλησιάζουμε τη σκέψη, με τη σκέψη πλησιάζουμε τον άνθρωπο, και πλησιάζοντάς τον, τον κατανοούμε» είπε στη διάλεξή του και πρόσθεσε: «Υγεία, Αγάπη, Οικογένεια, Έρευνα, Εκπαίδευση και Συνεργασία είναι οι λέξεις που δεν έχουν αλλάξει στους αιώνες. Η αγάπη και ο σεβασμός στην φύση και στο περιβάλλον είναι η βάση για τον πολιτισμό».
Σχολιάζοντας τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, μίλησε για σπουδαία ευρήματα, ενώ δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του αγώφνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.
Οι απόψεις του Οουεν έχουν φιλοξενηθεί σε ντοκυμαντέρ του National Geographic με τίτλο «ANCIENT X-FILES».
Η πιο γνωστή μινωική επιγραφή είναι ο «Δίσκος της Φαιστού». Έχει γίνει αποδεκτό ότι ο Δίσκος διαβάζεται σπειροειδώς, δηλαδή από την περιφέρεια προς το κέντρο. Έχει διάμετρο περίπου 16 εκ. με σημεία γραφής και στις δυο όψεις, τα οποία ανέρχονται σε 242 και διαιρούνται σε 61 ομάδες.
Υπάρχουν 45 διαφορετικού χαρακτήρα σημεία στο Δίσκο, περισσότερα για να απαρτίσουν ένα αλφάβητο και λιγότερα για να αποτελέσουν μια πραγματική ιδεογραφική γραφή, όπως συμβαίνει με τα κινέζικα. Αυτή η διαπίστωση μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι πρόκειται επίσης για μια συλλαβική γραφή, όπως είναι άλλωστε η Γραμμική Β και η Γραμμική Α.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου