«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο
γνωρίζοντας ότι η αφαίρεσή τους κατέστρεψε ένα από τα κορυφαία
επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπέρ της άμεσης επιστροφής των Γλυπτών
του Παρθενώνα τάσσεται το περιοδικό Forbes που φιλοξενεί άρθρο γνώμης
της Λέιλα Αμινεντόλεχ - νομικός στην εταιρεία Galluzzo & Amineddoleh, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, με εξειδίκευση σε θέματα
προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.«Ο Παρθενώνας αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα του δυτικού πολιτισμού και θεωρείται ως το κορυφαίο αρχιτεκτονικό επίτευγμα των αρχαίων Ελλήνων» γράφει η Αμινεντόλεχ και τονίζει ότι «για τους Έλληνες, τα Γλυπτά είναι το σύμβολο του πολιτισμού τους, της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και του παρελθόντος τους. Στο ίδιο πνεύμα, ιστορικοί τέχνης και αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα Γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαίου ναού».
«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, γνωρίζοντας ότι η αφαίρεσή τους κατέστρεψε ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της ανθρωπότητας» υπογραμμίζει, ενώ σημειώνει ότι αν και η χώρα μας δεν έχει πολλά νομικά επιχειρήματα για την επιστροφή των Γλυπτών, αυτά πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έστω και από ηθική άποψη.
Παράλληλα, η Αμινεντόλεχ υποστηρίζει ότι στο Μουσείο της Ακρόπολης τα Γλυπτά θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Αντίθετα, γράφει, το Βρετανικό Μουσείο αν και υποστηρίζει ότι μόνο σε αυτό είναι προστατευμένα, η πρόσφατη μετακίνηση ενός αγάλματος που δανείστηκε το Μουσείο Ερμιτάζ, έθεσε σε κίνδυνο το γλυπτό.
Ακόμα ένα στοιχείο που παραθέτει για να καταρρίψει τον ισχυρισμό του Βρετανικό Μουσείου είναι ότι στο παρελθόν τα γλυπτά στο Λονδίνο υπέστησαν ζημιές όταν οι συντηρητές του αποφάσισαν να τα καθαρίσουν με μεταλλικά εργαλεία και λευκαντικά.
«Ο Παρθενώνας δεν είναι απλώς ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά αποτελεί το σύμβολο της Ελλάδας και της δόξας της Αθήνας» καταλήγει.
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου