Επείγουσα σωστική ανασκαφή βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη προκειμένου να σωθεί ένα τεράστιο πήλινο αγγείο που χρονολογείται στους βυζαντινούς χρόνους. Το αγγείο αποκαλύφθηκε σε παραλία του αρχαιολογικού πάρκου Gan Yavne, μετά από μια καταιγίδα που σάρωσε το Ισραήλ την περασμένη Τετάρτη και αποκάλυψε πολλά αρχαία αντικείμενα.
Το αγγείο εντοπίστηκε από τους φύλακες του αρχαιολογικού πάρκου Gan Yavne, που βρίσκεται μέσα στο εθνικό πάρκο της παραλίας Palmahim, 15 χιλιόμετρα νότια του Τελ Αβίβ. Ισχυροί άνεμοι και τεράστια κύματα έπληξαν τον χώρο την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα την απομάκρυνση στρωμάτων λάσπης και την αποκάλυψη των αρχαίων αγγείων. Η ανασκαφή της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων συνεχίστηκε την Πέμπτη το πρωί καθώς οι αρχαιολόγοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις δραστηριότητες της ημέρας λόγω υψηλών παλιρροιών. Αγγεία και διάφορα άλλα χειροποίητα αντικείμενα αναμενόταν να αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η επίχωση βάθους 1,5 μέτρου χρονολογείται μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα μ.Χ. και πιθανότατα χρησιμοποιούταν ως υπόγειος αποθηκευτικός χώρος (dolium).
«Ολόκληρο το αγγείο είχε τοποθετηθεί κάτω από αρχαίο δάπεδο, με το άνοιγμά του να βρίσκεται στο έδαφος», δήλωσε ο Yitzhak Marmelstein, διευθυντής της ανασκαφής. Ανέφερε επίσης, ότι θα αποκαλυφθούν πολλά περισσότερα αγγεία κατά μήκος της παραλίας.
Το αγγείο που βρέθηκε φαίνεται να έχει εισαχθεί από την Κύπρο ή τη Βόρεια Συρία, σύμφωνα με τον Marmelstein.
Περισσότερα αντικείμενα βρέθηκαν μέσα στο αγγείο αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής άθικτης φιάλης λαδιού και θραύσματα αγγείων για μαγείρεμα.
Τα πρώτα ίχνη εγκατάστασης στο αρχαίο λιμάνι-πόλη Yavne-Yam, ηλικίας 4000 ετών, εντοπίζονται στην Εποχή του Χαλκού ενώ η περίοδος συνεχούς κατοίκησής τους φθάνει μέχρι το Μεσαίωνα. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1980 και έχουν αποκαλύψει ναυάγια, αλιευτικά εργαλεία και πολλά άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται σε διάφορες ιστορικές περιόδους.
Η τελευταία ανακάλυψη υποδεικνύει ότι το λιμάνι της πόλης χρησιμοποιήθηκε συνεχώς από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι και την Οθωμανική περίοδο, ανέφερε η δήλωση της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια θύελλα βοήθησε τους αρχαιολόγους στην περιοχή. Το 2010, ισχυροί άνεμοι και μια νεροποντή αποκάλυψε ένα άθικτο ρωμαϊκό άγαλμα κοντά στον παραθαλάσσιο γκρεμό του Ashkelon.
Πηγή: The Archaeology News Network
ΠΗΓΗ anaskafi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου