Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Δύο φαραώ, πατέρας και γιος, συμβασίλευσαν


ΚΑΪΡΟ. Εντυπωσιακή ανακάλυψη πραγματοποίησε ομάδα Αιγυπτίων και Ισπανών αρχαιολόγων στο Λούξορ της Ανω Αιγύπτου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα ερμηνεία της χρονολόγησης των φαραωνικών δυναστειών, αποδεικνύοντας ενδεχομένως ότι οι φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄ και ο υιός του, Αμενχοτέπ Δ΄, βασίλεψαν μαζί.
Η επιστημονική ομάδα, υπό τον Ισπανό αιγυπτιολόγο Φρανθίσκο Μαρτίν Βαλεντίν, προέβη στην εκσκαφή υπολειμμάτων τειχών και κιόνων μαυσωλείου υπουργού της 18ης Φαραωνικής Δυναστείας (1569-1315 π.Χ.) στην επαρχία του Λούξορ της Ανω Αιγύπτου.

Ο δρ Βαλεντίν εξήγησε ότι η ανακάλυψη ιερογλυφικών, που απεικονίζουν τους δύο φαραώ –πατέρα και υιό– μαζί, αποτελεί μοναδική ανακάλυψη. «Αυτό ίσως επιβεβαιώσει ότι οι δύο φαραώ συμβασίλευσαν για περίοδο εννέα με δέκα ετών, από τα 39 της βασιλείας του Αμενχοτέπ Γ΄. Τα ιερογλυφικά είναι σαφή: οι δύο ηγεμόνες ήταν ταυτόχρονα βασιλείς της Ανω και Κάτω Αιγύπτου. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στη φαραωνική ιστορία», λέει ο Φρανθίσκο Μαρτίν Βαλεντίν.
Οι βασιλείες του Αμενχοτέπ Γ΄, γνωστού και με το εξελληνισμένο όνομά του Αμενόφις, και του Αμενχοτέπ Δ΄, ο οποίος υιοθέτησε αργότερα το όνομα Ακενατόν, θεωρούνται οι σημαντικότερες της αιγυπτιακής ιστορίας.
Ο Αμενχοτέπ Γ΄ βασίλευσε σε περίοδο ειρήνης και μεγάλης ευημερίας, επιβάλλοντας αξιοθαύμαστη κρατική σταθερότητα στα 40 χρόνια που παρέμεινε στον θρόνο. Η μέχρι στιγμής ιστοριογραφία θεωρούσε ότι ο Ακενατόν ανέλαβε τον θρόνο έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του, για να στραφεί τότε κατά του ιερατείου και του θρησκευτικού καθεστώτος.
Ο Ακενατόν επέβαλε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο τον μονοθεϊσμό, αντικαθιστώντας το πάνθεον της αρχαίας Αιγύπτου με τη λατρεία του θεού Ατόν, του Ηλίου, προτού ανατραπεί από τη συνωμοσία ιερατείου και στρατιωτικού κατεστημένου.
Η νέα ανακάλυψη, όμως, μοιάζει να ανατρέπει την άποψη αυτή. «Ολα δείχνουν ότι πατέρας και γιος μοιράζονταν τις επαναστατικές αυτές απόψεις, αφού τα ιερογλυφικά τούς εμφανίζουν να συγκυβερνούν για μία ολόκληρη δεκαετία», λέει ο Ισπανός αιγυπτιολόγος.
Ο Αιγύπτιος επικεφαλής της ανασκαφής, Σολτάν Εΐντ, επισημαίνει πως, αν και ο τάφος του υπουργού του Ακενατόν έχει συληθεί, η σύληση σημειώθηκε την εποχή της ανατροπής του Ακενατόν από τον θρόνο, όπως δείχνει και η καταστροφή κάθε μνείας του ονόματος του θεού Ατόν από τα ιερογλυφικά. «Απλοί τυμβωρύχοι, που αναζητούσαν κτερίσματα και χρυσό, δεν θα ενδιαφέρονταν για τις επιγραφές. Η σύληση αυτή ήταν έργο του ιερατείου, που ήθελε να εξαφανίσει κάθε ίχνος της βλάσφημης θρησκείας», υποστηρίζει ο Σολτάν Εΐντ.
Το νότιο κλίτος του ταφικού μνημείου διαθέτει είσοδο, που μάλλον οδηγεί στην ταφική αίθουσα.

ΦΩΤΟ: Το ταφικό μνημείο του υπουργού του φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄, ο ρόλος του οποίου φέρεται να ήταν αυτός του «θυροφύλακα του Αμωνος».

ΠΗΓΗ kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου