- Η 9η Απριλίου πλησιάζει και τα σενάρια... "φουντώνουν"
- Ένα ακόμη δημοσίευμα αναφέρεται στις κρίσιμες προθεσμίες που "τρέχει να προλάβει" η ελληνική κυβέρνηση
- Στο επίκεντρο η δόση των 450 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρωθεί στο ΔΝΤ
- Αν χαθεί η προθεσμία δεν συνεπάγεται άμεση χρεοκοπία, αναφέρει η βρετανική Telegraph
- Το κόστος στις αγορές
Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα υπουργού
Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με την επικεφαλής του Διεθνούς
Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον, ένα ακόμη
διεθνές μέσο ενημέρωσης ασχολείται με την αλληνική κρίση χρέους.
- Ένα ακόμη δημοσίευμα αναφέρεται στις κρίσιμες προθεσμίες που "τρέχει να προλάβει" η ελληνική κυβέρνηση
- Στο επίκεντρο η δόση των 450 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρωθεί στο ΔΝΤ
- Αν χαθεί η προθεσμία δεν συνεπάγεται άμεση χρεοκοπία, αναφέρει η βρετανική Telegraph
- Το κόστος στις αγορές
Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική Telegraph σημειώνει σε άρθρο της πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ακόμη μία κρίσιμη προθεσμία στο "δράμα της διάσωσής της" την προσεχή εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η χώρα θα γίνει το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην ιστορία που θα αθετήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως ο Μάρτιος που πέρασε ήταν "οδυνηρός" και ο Απρίλιος βρήκε την ελληνική πλευρά αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας, αφού θα πρέπει να πληρώσει 458 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την προσεχή Πέμπτη, στις 9 Απριλίου.
"Είμαστε μία αριστερή κυβέρνηση, εάν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ μίας αθέτησης προς το ΔΝΤ ή προς τους πολίτες μας, η επιλογή είναι προφανής" έλεγε στην Telegraph Έλληνας αξιωματούχος την προηγούμενη εβδομάδα, με την βρετανική εφημερίδα να εξετάζει τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Αθήνα αποτύχει να εκπληρώσει την υποχρέωσή της προς το Ταμείο.
Τι θα φέρει η... 10η Απριλίου;
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως κανένα ανπετυγμένο κράτος δεν έχει αθετήσει επισήμως τις υποχρεώσεις του στην μετά Betton Woods εποχή.
Επιπρόσθετα, το βάρος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ
θα αρχίσει να συσσωρεύεται, με την κυβέρνηση να έχει την υποχρέωση να
καταβάλει επιπλέον 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου
Έτσι, σε περίπτωση αποτυχίας, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην... διόλου τιμητική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από τον πόλεμο και στους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως.
Αυτό που όμως τονίζει η Telegraph είναι πως ακόμη κι αν η Αθήνα χάσει την προθεσμία πληρωμής της Πέμπτης, τότε δεν θα πυροδοτηθεί μία άμεση χρεοκοπία.
Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, θα παρασχεθεί μία 30ήμερη περίοδος χάριτος στην χώρα μας, κατά την οποία θα πρέπει να πληρώσει τα χρήματα όσο συντομότερα γίνεται και φυσικά πριν η Κριστίν Λαγκάρντ ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για αυτή την καθυστέρηση της πληρωμής.
Η συνέχεια θα μπορούσε να προβλέπει την κήρυξη μίας τεχνικής χρεοκοπίας 30 ημέρες αργότερα, όταν "ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο".
Σε περίπτωση όμως που πληρωμή δεν... προβλέπεται, η "διαδικασία υπερημερίας" μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.
Συνέπειες
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα ακριβή βήματα αυτής της πορείας, ωστόσο η είσοδος της Ελλάδας σε μία παρατεταμένη διαδικασία ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας από τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας (όπως για παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
"Εάν η Ελλάδα αθετήσει πληρωμή προς το ΔΝΤ, τότε για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας" τονίζει ο Raoul Ruparel, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Open Europe.
Το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναφέρει ότι μία πιθανή αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ από την πλευρά της Ελλάδας θα συνιστούσε αυτομάτως μία αθέτηση πληρωμών επί των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης της χώρας.
"Ένα τέτοιο σενάριο θα διακινδύνευε ο Ευρωπαϊκός Μηχανικός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος των διευκολύνσεών του η ακόμη και να κηρύξει το ονομαστικό ποσό του δανείου άμεσα απαιτητό", προειδοποιούν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.
Όσο για τον ρόλο της ΕΚΤ; "Ένα κύμα αθέτησης πληρωμών μπορεί να αναγκάσει την αναγκάσει να τραβήξει εν τέλει την «πρίζα» της έκτακτης βοήθειας που παράσχει σε ακόμη μεγαλύτερες δόσεις από το Φεβρουάριο", σημειώνει όχι και τόσο... αισιόδοξα η Telegraph.
Πηγή: telegraph.co.uk
ΠΗΓΗ newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου