Άγνοια για την εγκατάλειψη της ενδιάμεσης συμφωνίας και την
αναζήτησης συμφωνίας-«πακέτου» δηλώνει η πλευρά Σόιμπλε - Κομισιόν: Τα
χρονικά περιθώρια έχουν μειωθεί δραματικά
Αγνοια για το αν η
ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν διαπραγματεύεται για το τέλος του
τρέχοντος προγράμματος, αλλά για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας, όπως
μεταδίδεται από την Αθήνα, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του
γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν,
απαντώντας σε σχετική ερώτηση.Η εκπρόσωπος αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, στα οποία επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα απομένουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εχουμε συζητήσει εκτενώς όλα τα βήματα που είναι απαραίτητα για να φθάσουμε σε ολοκλήρωση του προγράμματος και εκταμίευση των πόρων που απομένουν».
«Η κάθε εκταμίευση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, διότι ο Γερμανός εκπρόσωπος στον ΕΜΣ πρέπει να λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση. Αρα, πριν από μια εκταμίευση πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή» τόνισε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείσα αν χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση, ακόμη και για ενδεχόμενη μερική εκταμίευση βοήθειας προς την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ικανοποιημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και βλέπει περιθώριο σύγκλισης, κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου, «χρειάζεται περισσότερη δουλειά».
Στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε πως όντως έχει υπάρξει πρόοδος, ιδιαίτερα έπειτα από τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας, είναι επιτακτική, όμως, η ανάγκη περισσότερης δουλειάς, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν μειωθεί δραματικά.
Συγκεκριμένα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε: «Το Brussels Group βρισκόταν εν μέσω διεργασιών όλο το Σαββατοκύριακο και συνεχίζει και σήμερα. Οι εργασίες διεξάγονται σε ένα εποικοδομητικό πλαίσιο, χρειάζεται όμως να γίνει περισσότερη δουλειά. Η επόμενη ευκαιρία για τους υπουργούς Οικονομικών να καταγράψουν την πρόοδο είναι τώρα το Eurogroup της 11ης Μαΐου».
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου εκτίμησε πως υπάρχει περίπτωση σύγκλισης των δύο πλευρών χάρη στο παραγωγικό κλίμα, στο άμεσο μέλλον.
«Το γεγονός πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σε βάθος, με όλους τους εμπλεκόμενους "παίκτες", είναι από μόνο του αρκετά παραγωγικό και ελπίζουμε πως το παραγωγικό κλίμα και η ένταση των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε σύγκλιση. Το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup του Μαΐου, όμως οποιαδήποτε εξέλιξη πριν σπό την ημερομηνία αυτή θα ήταν ευπρόσδεκτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε τη συνάντηση του πρόεδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το γεύμα εργασίας, καθώς «είναι παλιοί γνωστοί» και κατά τη διάρκεια του γεύματος «θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
Τέλος, ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου επανέλαβε πως η Επιτροπή εργάζεται καθημερινά για να υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Επιτροπή θέτει ως καταλυτική ημερομηνία το Eurogroup του Μαΐου και θεωρεί μη πιθανή τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup πριν από την 11η του μηνός, εκτός εάν υπάρξει άμεση και καθοριστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες.
Όμως σημαντικό είναι, επίσης, και το γεγονός πως η Επιτροπή δεν βλέπει την έκδοση κάποιας έκθεσης προόδου για την πορεία των διαπραγματεύσεων πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, έτσι ώστε να μεταβληθούν θετικά οι προβλέψεις και εκτιμήσεις για τη πορεία των διαπραγματεύσεων από την ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει πως οι ελπίδες της κυβέρνησης για «πράσινο φώς» εν μέσω των διαπραγματεύσεων από τον Μάριο Ντράγκι για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων λιγοστεύουν, καθώς φαίνεται πως μόνο μια συνολική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών θα ανοίξει το δρόμο για την πολυπόθητη ελάφρυνση της ρευστότητας.
Νωρίτερα, για προσδοκία συμφωνίας τον Ιούνιο έκανε λόγο τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά από τρια χρόνια, επιβεβαιώνοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ότι πλέον μέσα στο Μάιο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group με ενδιάμεσα βήματα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της προόδου που έχει επιτευχθεί.
Παράλληλα, διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο στις διαπραγματεύσεις, καθώς τα εργασιακά και το ασφαλιστικό δεν τέθηκαν για πρώτη φορά την ημέρα αυτή.
Όπως είπε κατά το πρώτο μπρίφινγκ μετά από τρία χρόνια, όπου υπάρχει διαφωνία, τα θέματα μπορούν να παραπεμφθούν σε ένα νέο γύρο συζητήσεων, όταν υπάρξει συμφωνία.
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου