Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

«Χρησμός» Ζωής: Πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις μας «το παράδειγμα της Κύπρου»

Επίθεση της προέδρου της Βουλής στους Ευρωπαίους που «εκβιάζουν» και επιβάλλουν «συνθήκες ασφυξίας» - Η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε, είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου
«Γρίφος» για την στάση που θα κρατήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου την στιγμή που η επιδιωκόμενη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών θα συζητηθεί στην Ολομέλεια αποτελεί η δήλωση που έκανε η πρόεδρος της Βουλής μετά την συνάντησή της με τον Κύπριο ομόλογό της Γιαννάκη Ομήρου.


Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε ευθέως τους Ευρωπαίους εταίρους ότι εκβιάζουν και επιβάλλουν συνθήκες «ασφυξίας» στους λαούς και τα εθνικά κοινοβούλια. Υποστήριξε πως στην συγκεκριμένη περίοδο «αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών».

Η πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ωστόσο πως οι αποφάσεις σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να λαμβάνονται «με το βλέμμα στο μέλλον, με πείσμα, με αισιοδοξία αλλά  και με επίγνωση να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες» για να συμπληρώσει με φράση που ορισμένοι χαρακτηρίζουν σαν «χρησμό» λέγοντας: «Υπ’ αυτήν την έννοια και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε». Η πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενη στην «εμπειρία» του Κυπριακού κοινοβουλίου εννοεί τα δραματικά γεγονότα του Μαρτίου 2013 όταν βουλευτές καταψήφισαν την προτεινόμενη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με τους δανειστές με αποτέλεσμα να υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, σύγκρουση και ρήξη που οδήγησε σε κλείσιμο των τραπεζών. Λίγες ημέρες μετά υπήρξε νέα συμφωνία που τελικά εγκρίθηκε από την κυπριακή βουλή με την οποία οι πιστωτές επέβαλαν τις θέσεις τους για κούρεμα των καταθέσεων που βρίσκονταν αποθηκευμένες στις κυπριακές τράπεζες.

Πέραν αυτών, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «ζούμε σε μια περίοδο όπου αντίρροπες δυνάμεις ενεργοποιούνται. Από τη μια πλευρά, εκείνες που επιθυμούν να καθυποτάξουν τα Κοινοβούλια και τους λαούς, να εξαϋλώσουν και να εξαερώσουν τη δημοκρατική λειτουργία. Από την άλλη πλευρά ενεργοποιούνται με πολλή δύναμη και ορμή εκείνοι και εκείνες οι οποίοι επιμένουν στη δημοκρατική, κοινοβουλευτική λειτουργία, ιδίως σε μια Ευρώπη που δοκιμάζεται ακριβώς στη δημοκρατική της ταυτότητα».  Σχολιάζοντας τις απειλές περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η Πρόεδρος υπογράμμισε πως «ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε ως μέσο επίτευξης της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού, εναντίον των λαών, εναντίον των κοινωνιών και με θύμα τα δικαιώματά τους και τη Δημοκρατία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τραυματική εμπειρία από τέτοιους εκβιασμούς και όσον αφορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με έχετε ακούσει πολλές φορές να κάνω μνεία σε αυτήν την εχθροπραξία που συνέβη το Μάρτιο του 2013 κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους ομολόγους μας και στους κοινοβουλευτικούς σε όλη την Ευρώπη, να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά τέτοιοι εκβιασμοί να απευθυνθούν σε Κοινοβούλια».

Τέλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε στον ομόλογό της τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους σύμφωνα με τα οποία το μνημονιακό χρέος είναι στο σύνολό του παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ομήρου δήλωσε: «Συζητήσαμε την παρούσα κρίσιμη συγκυρία που αφορά στο λεγόμενο ελληνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα και την προσπάθεια να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των δανειστών και τόνισα την ανάγκη αυτή η συμφωνία να κινείται μέσα στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της Ε.Ε., της αλληλεγγύης, της δυνατότητας της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσει σε πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής. Δυστυχώς αυτές οι αρχές και αυτές οι αξίες έχουν τραυματιστεί με ευθύνη κυρίαρχων ηγεμονικών κύκλων στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια και επείγει η αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης και μέσα σ αυτά τα πλαίσια τα Κοινοβούλια θα πρέπει να επανακτήσουν το ρόλο τους, δηλαδή η Δημοκρατία και η κατεξοχήν έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος, που είναι τα Κοινοβούλια, πρέπει όχι να περιορίζονται σε ό,τι αφορά την άσκηση των εθνικών κυριαρχικών τους δικαιωμάτων αλλά θα πρέπει να ενισχύονται. Θα πρέπει να επιστρέψει η Δημοκρατία και η πολιτική στην οικονομική διακυβέρνηση αποκλείοντας τις αδηφάγες αγορές οι οποίες σήμερα είναι αυτές που επικυριαρχούν στο χώρο της οικονομίας»









ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου