Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Πειραματικός ελληνικός ζεόλιθος

Του Ν.Λυγερού

Χάρη στην άδεια έρευνας για ζεόλιθο στην περιοχή Κόκκαλο που έχει ο Γιώργος Γεωργιάδης, έχουμε για πρώτη φορά στα χέρια μας ελληνικό ζεόλιθο, για να κάνουμε πειράματα και επίλεκτες εφαρμογές. Προς το παρόν είναι βέβαια μόνο μερικά κιλά μέχρι να δοθεί η άδεια εξόρυξης του ελληνικού ζεόλιθου, αλλά είναι μία συμβολική αρχή που αποδεικνύει ότι το όραμα έγινε πραγματικότητα και τώρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξή του όσο και καθυστερημένος να είναι.
Επειδή θέλουμε υλικό για πειράματα που αφορούν και ελληνικές πατέντες, ζητήσαμε να έχουμε μια ειδική κοκκομετρία και μάλιστα με δύο επιλογές. Ο Γιώργος Γεωργιάδης μας προμήθευσε με δύο σάκους. Και στις δύο περιπτώσεις είμαστε στα 20 μ και αυτό είναι το αποτέλεσμα των μηχανών - σπαστήρες - που βρίσκονται στο εργοστάσιό του κοντά στην Θεσσαλονίκη. Από μόνο του, είναι η απόδειξη μίας τεχνογνωσίας και μίας αποτελεσματικής τεχνολογίας σε πρακτικό επίπεδο. Ο πρώτος σάκος είναι υλικό από εξόρυξη tout-venant δηλαδή χωρίς καμία επιλογή εκτός από το μέγεθος. Ενώ ο δεύτερος είναι υλικό που προέρχεται από επιλεκτική εξόρυξη, δηλαδή με υψηλή περιεκτικότητα σε κλινοπτιλόλιθο. Αυτό θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε και τις επιπτώσεις της διαφοράς στα πειράματα που θα κάνουμε, για να αναδείξουμε τις ιδιότητες του ελληνικού ζεόλιθου για να ενισχύσουμε και το πλαίσιο της εμπορευσιμότητας του ελληνικού ζεόλιθου σ' έναν τομέα με υψηλή προστιθέμενη αξία.


Βουλευτικές αλήθειες
Του Ν.Λυγερού

Τώρα πια ακόμα και επίσημα αυτό που προσπάθησαν μερικοί να διαψεύσουν όταν υπήρχαν πολλά σενάρια και σχέδια, το ακούμε από βουλευτή και μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο. Έτσι δεν μιλούμε πια για το θέμα του Ευρώ μόνο και μόνο σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εδώ βρίσκουμε αναφορά από βουλευτή που μας εξηγεί ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν μας είπαν ξεκάθαρα να μείνουμε στο Ευρώ. Κατανοούμε από αυτή ότι υπήρξε προσπάθεια και επαφές για να επιτευχθεί η υποστήριξη μιας παράξενης επιλογής. Έχει πάντως ενδιαφέρον να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι χώρες κράτησαν μια σοβαρή γεωπολιτική θέση που δεν έχει καμία σχέση με απλοϊκές ιδέες δίχως εφαρμογές πρακτικές. Και όντως το θέμα είναι απλό δίχως να γίνεται απλοϊκό. Η Ελλάδα επέλεξε μια ευρωπαϊκή πορεία όχι επειδή είναι μία υπέρβαση, αλλά διότι είναι η ιστορική της πορεία και αυτό δεν είναι μόνο αποδεκτό από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από άλλες που παίζουν ένα ρόλο σημαντικό στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, τότε ποιος είναι ο λόγος να ακούμε διάφορα εντός Ελλάδας. Υπάρχει κάποιο νόημα στρατηγικό; Όχι βέβαια. Αλλά είναι ένας τρόπος χειραγώγησης ατόμων που δεν έχουν καμία ιδέα για την μεγάλη εικόνα της γεωπολιτικής και νομίζουν ότι αποφάσεις σε επίπεδο γειτονιάς μπορούν να επεκταθούν χωρίς πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο ακόμα κι αν δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο υποστήριξης. Εδώ βλέπουμε τα όρια της μικροοικονομίας που δεν μπορεί να γίνει μακροοικονομία δίχως την παρέμβαση της γεωπολιτικής μέσω της γεωοικονομίας.

Πολιτικό χιούμορ
Του Ν.Λυγερού

Όταν δεν μπορείς πια να ομολογήσεις ούτε στον εαυτό σου πόσες αλλαγές έχεις κάνει για να σταθείς ως πολιτικός αναλλοίωτος, το μόνο που σου μένει είναι το χιούμορ γιατί αλλιώς δεν μπορείς να πιστέψεις ούτε καν αυτά που λες. Έτσι αυτή την περίοδο δεν έχουμε μόνο θεατρικές παραστάσεις, αλλά και επιθεωρήσεις. Ακούμε λοιπόν μερικούς να λένε ότι δεν άλλαξαν ποτέ κι αναρωτιόμαστε αμέσως για ποια χρονική μονάδα μιλούν, γιατί είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι έχουν διαβάσει τη Μοναδολογία του Leibniz. Άλλοι λένε ότι δεν θα ψηφίσουν κάτι που δεν πιστεύουν, αλλά ξέρουμε ότι δεν πιστεύουν σε τίποτα εδώ και καιρό κι ερωτούμε εύλογα τι κάνουν εδώ; Άλλοι ακόμα θα ψηφίσουν για να μην ξαναγίνει το ίδιο, αλλά αφού είναι το ίδιο γιατί το ψηφίζουν. Και πώς να έρθει το τέλος μιας διαδικασίας με την επανάληψη των ίδιων νοητικών σχημάτων για τρίτη φορά; Άλλοι θέλουν άλλο νόμισμα, αλλά λειτουργούν με το ίδιο και μάλιστα το βάζουν και στο εξωτερικό για να μην αλλάξει με την ποθούμενη, επίσημα, αλλαγή. Άλλοι είναι της αγροτιάς αλλά δεν έχουν βάλει ούτε στιγμή ένα πόδι σ’ ένα κτήμα. Και δεν είναι ανάγκη να προσθέσουμε ότι δεν έχουν ιδέα για τον ελληνικό ζεόλιθο. Άλλοι μιλούν συνεχώς για την κυριαρχία της Ελλάδας, για να αποφύγουν να μιλούν για τα κυριαρχικά της δικαιώματα κι αναζητούν ακόμα να μάθουν τι είναι η ελληνική ΑΟΖ, λες και ξέρουν τι είναι ΑΟΖ. Έτσι με χιούμορ απολαμβάνουμε το παράλογο που επιλέχτηκε.

Ευρωπαϊκή πορεία και ελληνικές προοπτικές
Του Ν.Λυγερού

Για να έχουμε ελληνικές προοπτικές, πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκή πορεία, διότι το πλαίσιο είναι ευρωπαϊκό και το πεδίο ελληνικό έτσι το πεδίο δράσης συνδυάζει τα δυο στοιχεία για να έχουμε μια ανθεκτικότητα γεωπολιτική. Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνιμα πάνω στην αντιδραστικότητα για να θεμελιώσουμε τις στρατηγικές μας σχέσεις ειδικά όταν θέλουμε να είναι διαχρονικές. Με την ελληνική ΑΟΖ έχουμε νέες σχέσεις. Το βλέπουμε με τις δυο τριμερείς, με το Interconnector EuroAsia και με τον αγωγό East Med, όταν ξέρουμε ότι μιλούμε για προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε μόνο το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ως μοναδικό πεδίο δράσης. Επίσης πολλοί που δεν έχουν ιδέα για θέματα στρατηγικής, γιατί μάλλον χάθηκαν μέσα σε ιδεολογικό λαβύρινθο, έχουν την εντύπωση ότι η γειτονιά μας δεν έχει κανένα πρόβλημα, ενώ ακόμα και οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου το κατανοούν πολύ καλά στους διεθνείς αγώνες. Δεν είπαμε ότι πρέπει να μάθουν πολιορκητική, τοποστρατηγική και χρονοστρατηγική, αλλά θα μπορούσαν ν’ ανοίξουν τα μάτια λίγο πιο πέρα από το κόμμα τους για ν΄ αντιληφθούν ότι η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, ότι ο Ελληνισμός είναι πιο ισχυρός κι ότι το απέραντο γαλάζιο έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από την παραλία των διακοπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου