Σε υποθαλάσσια έκταση περίπου 12 στρεμμάτων - Μεγάλο πλήθος και
ποικιλία κτισμάτων - Χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική περίοδο, δηλαδή
περίπου στο 2.500 π.Χ. - Βρέθηκαν υπολείμματα κεραμικής και εργαλεία
Ιδιαίτερα
σημαντική ανακάλυψη έγινε στον όρμο της Κοιλάδας Αργολίδας, από τις
συνεργαζόμενες αρχαιολογικές αποστολές Ελλάδας και Ελβετίας.Ένας ολόκληρος προϊστορικός οικισμός, έκτασης 12 στρεμμάτων, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κοιλάδας, επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση των επιστημόνων ότι στο συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο η ανθρώπινη κοινωνική δραστηριότητα έχει αδιάκοπη ιστορία χιλιάδων ετών.
Κατά σύμπτωση, μάλιστα, η σπουδαία αυτή ανακάλυψη συνέβη ενώ το τοπωνύμιο της Κοιλάδας γνωρίζει εσχάτως αυξημένη δημοσιότητα λόγω της πολύκροτης, πλέον, υπόθεσης του εγκλήματος με θύμα τον πλοίαρχο Θανάση Λάμπρου.
Στο εξής, όμως, η Κοιλάδα θα αποκτήσει φήμη ως αρχαιολογικός προορισμός εξέχουσης σημασίας, καθώς οι καταδυόμενοι επιστήμονες με επικεφαλής την κα Δέσποινα Κουτσούμπα ήδη πραγματοποιούν ξεναγήσεις στον υποθαλάσσιο χώρο του οικισμού.
Το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ για την ανακάλυψη του προϊστορικού οικισμού στον Όρμο της Κοιλάδας Αργολίδας έχει ως εξής:
Μεγάλης έκτασης βυθισμένο οικισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. έφερε στο φως η έρευνα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα.
Η έρευνα, που ξεκίνησε από το 2014 στην θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι με την αποστολή Terra Submersa και το ηλιακό σκάφος Planet Solar, διεξάγεται υπό την διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι και του Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής καθηγητή Karl Reber, με υπεύθυνους επί τόπου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα ελληνικής προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck.
Η επιστημονική ομάδα αναζητά τα ίχνη προϊστορικής ανθρώπινης δραστηριότητας στην ανατολική πλευρά του Αργολικού Κόλπου. Η φετινή ερευνητική περίοδος ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και επικεντρώθηκε στην παραλία «Λαμπαγιαννάς», όπου είχε εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός από την ερευνητική περίοδο του 2014.
Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη επιφανειακή έρευνα σε όλο τον όρμο. Ο οικισμός, που βρίσκεται σε βάθος από 1 μ έως 3 μ., έχει έκταση τουλάχιστον 12 στρέμματα και ήταν οχυρωμένος και παραθαλάσσιος. Εντοπίζεται η θεμελίωση πληθώρας κτισμάτων όλων των χαρακτηριστικών πρωτοελλαδικών τύπων (ορθογώνια, κυκλικά, αψιδωτά) και πλακόστρωτα (πιθανώς από δρόμους).
Εντοπίστηκε επίσης τμήμα του οχυρωματικού τείχους του οικισμού και τουλάχιστον τρεις υπερμεγέθεις (18x10 μ.) πεταλόσχημες θεμελιώσεις προσαρτημένες στην γραμμή του τείχους (πιθανόν μέρος της οχύρωσης, ίσως πύργοι). Η κεραμική που περισυνελέγη από το χώρο του οικισμού, είναι χαρακτηριστική της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ., περίπου 2500 π.Χ.). Βρέθηκαν επίσης πληθώρα λίθινων εργαλείων, λεπίδες οψιανού και άλλα αντικείμενα.
Η περαιτέρω έρευνα του εκτεταμένου οικισμού, που έρχεται να προστεθεί στο πυκνό δίκτυο παραθαλάσσιων οικισμών της πρώιμης Χαλκοκρατίας στον Αργολικό Κόλπο (λ.χ. Λέρνα, Ασίνη, Σαλάντι κ.ά.), αναμένεται να δώσει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατοίκηση, το εμπόριο και τη ναυτιλιακή δραστηριότητα της περιόδου.
Η έρευνα θα συνεχιστεί ως τις 14 Αυγούστου 2015 με λήψη πυρήνων και γεωφυσικές διασκοπήσεις στην θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι στον όρμο Κοιλάδας.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει επί τόπου τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνάς της στο κοινό στις 16 και 17 Αυγούστου, με επισκέψεις κολυμβητών στον όρμο «Λαμπαγιαννάς» αυτές τις ημέρες.
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου