Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΝΑΣΑ έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες με μυστηριώδη φώτα σε πλανήτη νάνο

Νέες φωτογραφίες με μυστηριώδη φώτα σε κρατήρες του πλανήτη Ceres (Δήμητρας), δημοσιοποίησε η ΝAΣΑ την Τρίτη και την Πέμπτη.

Οι φωτογραφίες της NASA δημοσιοποιήθηκαν στα social media της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και αφορούν σε μυστηριώδεις φωτογραφίες από τον πλανήτη νάνο, που προκάλεσαν την έκπληξη των επιστημόνων.
Σύμφωνα με τα όσα γράφει η ΝΑΣΑ στο website της, οι φωτογραφίες καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου ενώ έγιναν αμέσως ανάρπαστες.

Μάλιστα η αμερικανική υπηρεσία δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να πουν την γνώμη τους για το τι μπορεί να είναι αυτά τα περίεργα φώτα, αφού πραγματικά οι ειδικοί της δεν έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Αν και δεν υπάρχει στην ψηφοφορία στο σάιτ της ΝΑΣΑ η επιλογή "εξωγήινοι" ή "αρχαίος πολιτισμός", το κοινό μπορεί να διαλέξει μεταξύ των "ηφαίστειο", "θερμοπίδακας", "βράχια", "πάγος", "δεξαμενές αλατιού" κ.α.
ceres_2.png
Σύμφωνα με την wikipedia, η Δήμητρα (λατινικά και διεθνώς: Ceres - Σίριζ, επίσημη ονομασία: 1 Δήμητρα), είναι ο μικρότερος πλανήτης νάνος του Ηλιακού μας συστήματος και ο μόνος που βρίσκεται μέσα στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών. Επίσης είναι ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε ποτέ. Ανακαλύφθηκε τυχαία την Πρωτοχρονιά του 1801 (την πρώτη νύκτα του αιώνα) από τον Τζουζέπε Πιάτζι, στο αστεροσκοπείο του Παλέρμο της Σικελίας. Στην αρχή νόμιζε ότι είχε ανακαλύψει ένα καινούργιο άστρο, μετά ένα κομήτη. Όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν μικρός πλανήτης που περιφερόταν γύρω από τον Ήλιο, του έδωσε το όνομα της θεάς - αρχαίας προστάτιδας της Σικελίας, αφού και οι πλανήτες είχαν ονόματα αρχαίων Ελλήνων θεών. Η απόσταση του αντικειμένου υπολογίστηκε από τον Καρλ Φρίντριχ Γκάους κάπου ανάμεσα στον Άρη και το Δία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι ο μεγαλύτερος από τους αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών. Το σχήμα του είναι σχεδόν σφαιρικό, ελαφρώς πεπλατυσμένο, με μέγιστη διάμετρο 975 χιλιόμετρα και ελάχιστη 909 χιλιόμετρα.
Λόγω του μικρού της μεγέθους, η Δήμητρα δεν έχει φωτογραφηθεί σε μεγάλη ανάλυση από τη Γη. Οι φωτογραφίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ δείχνουν μια επιφάνεια με μεγάλες αντιθέσεις στη φωτεινότητα, και ένα μυστηριώδες λευκό σημείο.

ΠΗΓΗ newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου