Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΟ, ΒΟΡΔΩΝΕΣ!

Του Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis
 
Τον περασμένο Απρίλιο είχε γίνει γνωστό πως οι Τούρκοι έψαχναν με ιδιαίτερο ζήλο να βρουν τα ιστορικό χαμένο μοναστήρι που είχε συνδεθεί με τον μεγάλο άγιο της Ορθοδοξίας, Μέγα Φώτιο, στην 10 χαμένη Πριγκηπόνησο, την νήσο Βόρδωνες. Πρόκειται για το βυζαντινό μοναστήρι του Γόρδωνος ή των Αρμενιακών, στο οποίο σύμφωνα με μία εκδοχή είχε ταφεί ο Πατριάρχης Μέγα Φώτιος Α΄, απέναντι από την ακτή του Küçükyalı όπου βρίσκονταν το μοναστήρι του Σταυρού.

Ο εντοπισμός της χαμένης 10η Πριγκηπόνησου με την ονομασία Βορδωνες, έγινε γνωστός τον Ιούλιο του 2012, (Μιλιέτ, (2/7/). Η νήσος ανήκει στο γνωστό σύμπλεγμα των Πριγκιποννήσων και έχει την ονομασία Βόρδωνες. Βρίσκεται περίπου 600 μέτρα από την ακτή στην περιοχή του Μποσταντζή και είναι μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
page_istanbul39un-kayip-adasi-ortaya-cikarildi_818010486Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τούρκου δημοσιογράφου Erdoğan Tapık, της εφημερίδας Sabah, (15/10), μετά από εντατικές υποθαλάσσιες έρευνες εντοπίστηκε τελικά το 1200 ετών ιστορικό μοναστήρι που βρίσκεται στην χαμένη δεκάτη Πριγκηπόνησο. Το μοναστήρι, όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, βρίσκεται στην χαμένη νήσο σε απόσταση 700 μέτρων από την απέναντι ασιατική ακτή της περιφέρειας Κωνσταντινούπολης που έχει την ονομασία, Maltepe Bostancı.
Ο δήμαρχος της περιοχής Ali Kılıç, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι το ονομαστό βυζαντινό μοναστήρι στην νήσο που οι Οθωμανοί ήξεραν την ύπαρξη της κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και την ονόμαζαν «Batık Manastır Kayalıkları», βρέθηκε, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται καθώς εκεί πρέπει να βρίσκεται το μνήμα του μεγίστου Πατριάρχη των Ορθοδόξων, του Μέγα Φωτίου.
Η χαμένη νήσος Βόρδωνες είχε γίνει γνωστή την περίοδο που στην Κωνσταντινούπολη ήταν πατριάρχης ο Ιγνάτιος, (μιλάμε για την περίοδο της διαμάχης Ιγνατίου και Μέγα Φωτίου), ο όποιος έζησε στο διάστημα 797-877 μ. Χ. Πάνω στο νησάκι αυτό υπήρχε μεγάλο μοναστήρι που φιλοξενούσε αρκετούς μοναχούς καθώς και προσκυνητές από την γύρω περιοχή. Το μοναστήρι αυτό άκμασε από τον όγδοο μέχρι στις αρχές του εντέκατου αιώνα. Το 1010 ένας μεγάλος σεισμός έπληξε το νησάκι το οποίο το βύθισε μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα το μοναστήρι και τα κτίσματα του να βυθιστούν κάτω από τα νερά της θάλασσας του Μαρμαρά.
Το μοναστήρι αυτό συνδέθηκε άμεσα με τον μεγάλο Πατριάρχη της Ορθοδοξίας, τον Μέγα Φώτιο, ο οποίος λέγεται ότι είχε εξοριστεί στην νήσο αυτή. Το μοναστήρι της νήσου Βόρδωνες σύμφωνα με τον Ιταλό ερευνητή, Alessandro Ricci, του πανεπιστημίου του Σαλέρνο που συνεργάζεται με τους Τούρκους, κτίστηκε την περίοδο της διαμάχης που είχε ξεσπάσει τότε μεταξύ του Ιγνατίου και του Φωτίου, την περίοδο της αρχής της μεγάλου σχίσματος και της παπικής αποστασίας. Σύμφωνα με τους βυζαντινούς ιστορικούς, στους Βόρδωνες υπήρχε το βυζαντινό μοναστήρι του Γόρδωνος ή των Αρμενιακών, στο οποίο σύμφωνα με μία εκδοχή είχε ταφεί ο Πατριάρχης Μέγα Φώτιος Α΄ ενώ απέναντι στην περιοχή του Küçükyalı βρίσκονταν το μοναστήρι του Σταυρού.
Να σημειωθεί ότι οι έρευνες των Τούρκων άρχισαν από σεισμολογικό ενδιαφέρων καθώς η περιοχή βρίσκεται στο μεγάλο ρήγμα που προκάλεσε τον μεγάλο φονικό σεισμό του 1999, με χιλιάδες νεκρούς. Οι έρευνες αυτές οδήγησαν στην ιστορική ανακάλυψη με τεράστια σημασία για τον Ελληνισμό και τη Ορθοδοξία.
Σημεία των καιρών!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου