Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Γαλλο-μαροκινή Συμμαχία

Του Ν. Λυγερού
Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

Στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και κυρίως μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, βλέπουμε με τρόπο αποτελεσματικό μια υποστήριξη μαροκινή στο επίπεδο της γαλλικής αστυνομίας σχετικά με την έρευνα. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτή η βοήθεια είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, εφόσον η παρουσία της κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο των δύο επιθέσεων που έγιναν ενάντια σε τρομοκρατικούς πυρήνες . Είναι προφανές ότι το Μαρόκο έχει λάβει θέση σε αυτόν τον αγώνα που ξέρει με τρόπο άμεσο στο ίδιο του το έδαφος. Επιπλέον οι γνώσεις του είναι πολύ χρήσιμες σχετικά με δίκτυα που διαπερνούν. Είναι λοιπόν σημαντικό να εξετάσουμε με τρόπο σαφή αυτήν την γαλλο-μαροκινή συμμαχία μέσα σε αυτό το ακραίο πλαίσιο από την άποψη της απώλειας ανθρώπων.
Η προσέγγιση αυτή που δεν φαίνεται προφανής, δείχνει την αποτελεσματικότητά της στην πράξη και όχι μόνο συμβατικά. Η Γαλλία, η οποία είναι σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται τη δύσκολη υποστήριξη αυτή για να νικήσει τους τρομοκράτες που διείσδυσαν στην καρδιά της πρωτεύουσας. Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε πώς τα δύο κράτη είναι κοντά σε σχέση με τις αντίστοιχες θέσεις τους. Πρόκειται με άλλα λόγια, για ένα στρατηγικό μείγμα που είναι λειτουργικό στο επίπεδο των δομών ασφαλείας. Με τρόπο πιο ολικό, αυτό επιτρέπει να κατανοήσουμε πόσο το Μαρόκο είναι ευαισθητοποιημένο στο πρόβλημα της δημοκρατίας και πόσο το ίδιο θεωρεί ότι η τρομοκρατία αποτελεί μία πράξη βάρβαρη. Αυτή η συμμαχία δεν βασίζεται στη θρησκεία, αλλά στην ανθρωπιά της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών που έχουν ένα όραμα κοινό σε αυτό το πλαίσιο το πολύ συγκεκριμένο. Αυτό δείχνει, επίσης, ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι μια λέξη κενή, γιατί αυτή τη φορά μιλάμε για θύματα και νεκρούς.


                                                               Το τρομοκρατικό λάθος
Του Ν. Λυγερού
                                                   Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά
Το τρομοκρατικό λάθος είναι να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα κράτος απλά επειδή αποφασίστηκε. Συγχέει την κατάσταση τρόμου και τo κράτος. Κανείς δεν δέχεται πρόθυμα αυτήν την απόφαση και ένα καθεστώς τρόμου δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα ένα κράτος. Όσον αφορά στην επίθεση σε ένα δημοκρατικό κράτος στο σύνολό του, διαπράττεται ένα άλλο λάθος και αυτή τη φορά στρατηγικής φύσης. Γιατί αν τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, δεν ισχύει το ίδιο για την Γαλλία. Πράγματι, η ίδια δεν μπορεί να είναι ένα θύμα, διότι οφείλει να υπερασπιστεί τους αθώους και ν’ αγωνιστεί ενάντια της βαρβαρότητας. Επειδή η Γαλλία δεν μπορεί απλά να υποφέρει χωρίς να προστατεύει τους δικούς της. Έτσι, το να επιτεθείς άμεσα μία χώρα ισοδυναμεί με το να προκαλέσεις μια υποδομή ικανή ν’αντιδράσει χάρη στη δύναμη πυρός ως στρατός. Αυτό επιβεβαιώνεται με συγκεκριμένο τρόπο από τα πρώτα χτυπήματα των γαλλικών μαχητικό-βομβαρδιστικών αεροσκαφών, αλλά επίσης και από την αναχώρηση για την αποστολή του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle. Έτσι, οι βάρβαρες επιθέσεις προκάλεσαν την αντεπίθεση της δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη στο θάνατο των θυμάτων στο Παρίσι. Γι’ αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το τρομοκρατικό λάθος αντιπροσωπεύει μία μη αναστρέψιμη πράξη για το Daesh δεδομένου αυτή τη φορά ότι ο στόχος ορίζεται με σαφήνεια γιατί δεν υπάρχει πια διπλωματικός δισταγμός. Γι’ αυτό, οι επιθέσεις έχουν επιπτώσεις και αυτές μόλις τώρα άρχισαν. Έτσι, το στρατηγικό λάθος που βασίζεται στην συνολική υποστήριξη μιας επιχείρησης τακτικής δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό φαινόμενο, όχι μόνο για το προπύργιο της Daesh αλλά και γενικότερα για τις φιλοδοξίες της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου