Νεκρός 22χρονος Μαροκινός από ηλεκτροπληξία - Μουζάλας: Η λύση στην
Ειδομένη δεν θα είναι βόλτα κολλεγιόπαιδων στο δάσος - Οι συγκεντρωμένοι
δεν άφηναν το πτώμα του άντρα, αλλά το περιέφεραν φωνάζοντας συνθήματα
Ένταση
επικρατεί στην Ειδομένη μετά τον θάνατο ενός 22χρονου Μαροκινού
μετανάστη από ηλεκτροπληξία, στη συνέχεια των επεισοδίων μεταξύ
μεταναστών και Σύρων προσφύγων. Ενώ οι πληροφορίες από το σημείο
αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει ήδη η επιχείρηση της αστυνομίας για την
απομάκρυνσή τους από το σημείο, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης
Γιάννης Μουζάλας δήλωσε στη Βουλή πως το πρόβλημα θα λυθεί εντός 4-5
ημερών και πως «δεν θα είναι βόλτα κολλεγιόπαιδων στο δάσος».Ήδη από την νύχτα της Τετάρτης, εγκλωβισμένοι μετανάστες άλλων εθνικοτήτων απέκλεισαν το πέρασμα προς τα Σκόπια, εκεί όπου βρίσκονται και οι δομές αλληλεγγύης, που όπως πληροφορεί ο επικεφαλής των γιατρών του κόσμου Νικήτας Κανάκης έχουν επίσης αποκλειστεί από τους μετανάστες.
Ενώ η κατάσταση έδειχνε να αποφορτίζεται, ο θάνατος του Μαροκινού άναψε πάλι τα αίματα. Ο 22χρονος άντρας ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης, στο σημείο που παραμένουν ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ, και σκοτώθηκε επί τόπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες άρπαξαν το σώμα του νεκρού από την αστυνομία και το περιέφεραν φωνάζοντας συνθήματα, ενώ κατέληξαν στο αποκλεισμένο σημείο. Εκεί επέτρεψαν μόνο σε δύο γιατρούς των Γιατρών του Κόσμου να προσεγγίσουν, ενώ οι εθελοντικές οργανώσεις επιχειρούν να απομακρύνουν από εκεί όσους εθελοντές έχουν εγκλωβιστεί.
Τελικά η σορός του 22χρονου παραδόθηκε σε δύο τραυματιοφορείς και στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που περίμενε να την παραλάβει. Οι μετανάστες, αφού προσευχήθηκαν για τον άτυχο νέο, παρέδωσαν τελικά τη σορό στους τραυματιοφορείς και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα εν μέσω έντασης.
Ο άτυχος 22χρονος έχασε τη ζωή του όταν ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας ανακοίνωσε ότι το ζήτημα στην Ειδομένη θα λήξει μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες βάσει επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο δεν μπορεί να ανακοινωθεί. «Δεν θα λυθεί με λουλούδια, αλλά ούτε και με ξύλο», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος επίσης σημείωσε πως «στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι δύσκολη για όλους μας που δεν θέλουμε βία».
Υπολογίζεται ότι από τους 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη, οι 2.500 είναι μετανάστες στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση στα Σκόπια. Εξοργισμένοι, κάθισαν μπροστά στο σημείο διέλευσης, με αίτημα να μην περάσει κανείς -ούτε οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Συρία στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση- αν δεν επιτραπεί σε όλους η είσοδος. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, σήμερα το πρωί, όταν πρόσφυγες πιάστηκαν στα χέρια με τους διαμαρτυρόμενους μετανάστες και ακολούθησε πετροπόλεμος, ενώ ξηλώθηκαν και οι δοκοί στήριξης των συρματοπλεγμάτων.
Μετανάστες περιέφεραν το πτώμα του 22χρονου και δεν επέτρεπαν στις αρχές να το παραλάβουν
Έφτασε η αμαξοστοιχία που θα τους μεταφέρει στην Αθήνα
Σε συνέχεια όσων ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στην Ειδομένη έφτασε σήμερα μια αμαξοστοιχία και τέσσερα λεωφορεία τα οποία αναμένεται να μεταφέρουν πίσω στην Αθήνα τους μετανάστες που δεν προέρχονται από την Συρία και οι οποίοι -σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις - δεν μπορούν να πάρουν άσυλο από τις ευρωπαϊκές χώρες προορισμούς.Η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερώσει τους πρόσφυγες ότι έχουν χρόνο τριών ημερών για να επιβιβαστούν στο τρένο και στα λεωφορεία για να μεταφερθούν στην Αθήνα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν οι μετανάστες αρνηθούν να μετακινηθούν στην Αθήνα, αφού ήδη -σύμφωνα με πληροφορίες- δηλώνουν διατεθειμένοι να παραμείνουν διεκδικώντας το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου