Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

«Βόμβα» Λαγκάρντ: Δεν συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα εκτός και αν…

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ – ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗ ΘΗΛΙΑ

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αποκλείει –για την ώρα - το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο γ’ πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα!

Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: της βιωσιμότητας του χρέους και της ολοκλήρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να είναι «πραγματικά φιλόδοξα»!

Θέτει θέμα ασφαλιστικού!
«Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», δηλώνει η Λαγκάρντ.
«Ναι, η Ελλάδα άρχισε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος. Κοιτάζουμε, παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας... », αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Για την βιωσιμότητα του χρέους
Για την Κριστίν Λαγκάρντ oι δύο σημαντικές προϋποθέσεις για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν εκπληρωθεί.
Γέλασε όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το πόσα χρήματα θα δώσει το ΔΝΤ στην περίπτωση που τελικά εκπληρωθούν από την Ελληνική κυβέρνηση αυτά που ζητά το ΔΝΤ: «Μέχρι τώρα δεν έχουμε αποφασίσει σχετικά με το οικονομικό πλαίσιο μιας περαιτέρω συμμετοχής». Ίσως τα 16 δισεκατομμύρια που έχουν απομείνει από τα προηγούμενα προγράμματα, επιμένουν οι δημοσιογράφοι, αλλά η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει: «Αυτά είναι τα “απομεινάρια”».
Θα ενοχληθεί ο Σόιμπλε…
Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, στην περίπτωση που το ΔΝΤ απορρίψει την συμμετοχή του, θα έρθει σε δύσκολη θέση τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ οι οποίοι είχαν υποσχεθεί ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Αθήνα μόνον εάν παραμείνει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ!
ΔΝΤ: Δεν πρόκειται να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις!
Μία τέτοια απόφαση είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει ντόμινο πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στο ΔΝΤ επισημαίνεται πως «οι προϋποθέσεις είναι σχεδόν ανέφικτο να εκπληρωθούν».
Η Αθήνα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ετησίως για πολλές δεκαετίες, προκειμένου το χρέος της να καταστεί βιώσιμο χωρίς «κούρεμα», αναφέρει η εφημερίδα.
«Οι οικονομολόγοι του Ταμείου αμφιβάλλουν αν το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να πειστεί για έναν τόσο ασυνήθιστο ρυθμό ανάπτυξης», επισημαίνεται.
Παρόμοια είναι η άποψη και για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν συνολικά το 6 με 7% του ΑΕΠ.
«Καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αρνείται να φορολογήσει περισσότερο τους πλούσιους και οι γενικοί φόροι παραμένουν υψηλοί, απομένει μόνο να περικοπούν οι δαπάνες για τις συντάξεις. Το ελληνικό κράτος διαθέτει ετησίως περίπου το 10% των εσόδων του στα συνταξιοδοτικά ταμεία, προκειμένου να καλύψει τις συντάξεις. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται να περικόψει αυτή την εκταμίευση. Ακόμη και αυτό ενοχλεί. Και μόνο η Αθήνα μπορεί να το αλλάξει», καταλήγουν οι συντάκτες.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Η ίδια, πάντως, δηλώνει ότι θεωρεί μεγαλύτερη πρόκληση την προσφυγική κρίση.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου –η πρώτη θητεία της οποίας ολοκληρώνεται αρχές καλοκαιριού – θεωρεί μείζονος σημασίας τα αν τα 188 μέλη του ΔΝΤ θα συνεχίσουν να βρίσκονται οικονομικά, δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την παγκόσμια προσφυγική κρίση.
«Η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θέλουμε να δούμε», δηλώνει και προσθέτει ότι για την ώρα κάθε χώρα κοιτάζει μόνο στο δικό της πεδίο, «αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα προβλήματα» και κάθε κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στο πώς θα αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται ενώπιον των δικών της συνόρων.
«Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος», προειδοποιεί και σημειώνει ότι «γίνονται πολύ λίγα», καθώς «κάθε κυβέρνηση και κάθε οργάνωση οφείλει να εξετάσει πώς μπορεί να αντεπεξέλθει προκειμένου να μετριάσει την κρίση ενώ είναι απαραίτητη η κοινή δράση».
«Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, πολυμερών διαπραγματεύσεων και παράλληλα χρηματοπιστωτικής και οικονομικής στήριξης. Το ΔΝΤ βοηθά εντός των δυνατοτήτων του», εξηγεί.
Η μελέτη του ΔΝΤ για την προσφυγική κρίση
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός θα παρουσιάσει μια μελέτη για την προσφυγική κρίση: «Έχουμε μελετήσει τα κύματα των προσφύγων, τις αιτίες, το κόστος και τα οφέλη και ποια επίδραση έχουν για την δημόσια οικονομία», αναφέρει. Η ίδια πιστεύει πως: «Είναι καιρός για μια ευρύτερη, μεγάλη πρωτοβουλία του ΟΗΕ υπό τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι-Μουν. Μπορούμε να διευθετήσουμε την προσφυγική κρίση μόνον από κοινού, χρειαζόμαστε πρώτα ειρήνη. Κατόπιν πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και να προωθήσουμε την ανάπτυξη», συμπληρώνει και προειδοποιεί ότι το προσφυγικό ρεύμα θα συνεχιστεί και το 2016. Μόνο αν σημειωθεί επιτυχία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός (των προσφύγων) από την Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν. Αν αυτό δεν συμβεί, η κυρία Λαγκάρντ αναμένει ότι θα έρθουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και από την Αφρική.
Πρόσφατα η ίδια επισκέφθηκε τη Νιγηρία και το Καμερούν, το οποίο υποδέχεται χιλιάδες πρόσφυγες παρά το γεγονός ότι και το ίδιο είναι μια φτωχή χώρα, με 1500 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα. «Σε εμάς (εννοεί στην Ευρώπη), το αντίστοιχο μέγεθος είναι πάνω από 45.000 δολάρια. Όμως, δεν θέλουν όλοι να έρθουν στην Ευρώπη», διευκρινίζει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
«Όσο διαρκούν οι στρατιωτικές συγκρούσεις και οι κρίσεις, θα φεύγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Και όταν δεν υπάρχει οικονομική προοπτική, θα υπάρχουν και οι οικονομικοί πρόσφυγες», καταλήγει.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου