Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Αεροπειρατεία Κύπρος: Οι έξι ώρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Παραδόθηκε με τα χέρια ψηλά ο δράστης

Όλο το χρονικό της αεροπειρατείας στη Λάρνακα - Το «προφίλ» του δράστη, οι πληροφορίες για τα κίνητρά του και η δήλωση Αναστασιάδη που έκανε το γύρο του κόσμου
Ένα θρίλερ διάρκειας περίπου έξι ωρών εκτυλίχθηκε σήμερα στη Λάρνακα, όπου προσγειώθηκε, στις 08:46, ένα αεροσκάφος τύπου Airbus Α320 της εταιρείας Egypt Air, που εκτελούσε την πτήση MS 181, Αλεξάνδρεια-Κάιρο.


Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας γύρω στις 8 πρωί, με προορισμό το Κάιρο. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στα 70 μίλια από την Κύπρο και ο πιλότος ζήτησε άδεια για προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε, όπως προαναφέρθηκε, στις 08:46. Ο αεροπειρατής ανάγκασε τον πιλότο να προσγειωθεί στη Λάρνακα, απειλώντας να ανατινάξει τα εκρηκτικά τα οποία, όπως υποστήριζε, έφερε πάνω του.

Tο αεροσκάφος προσγειώθηκε στο χώρο ασφαλείας του αεροδρομίου, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν το Εθνικό Κέντρο Κρίσεων και οι Αρχές. Το αεροδρόμιο έκλεισε και όλες οι πτήσεις προωθήθηκαν στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Το πολύωρο θρίλερ έλαβε τέλος περί τις 14:30, όταν ο αεροπειρατής παραδόθηκε, με τα χέρια ψηλά, και, όπως φάνηκε, τελικά δεν είχε εκρηκτικά.







Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο δράστης δεν είχε πραγματικά εκρηκτικά, σε αντίθεση με τη φωτογραφία που είχε κυκλοφορήσει από το εσωτερικό του αεροσκάφους, η οποία τον αποτύπωνε να φοράει ζώνη, που παρέπεμπε σε εκείνες των τρομοκρατών.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε πως τα «πυρομαχικά» ήταν καλύμματα κινητών τηλεφώνων και συμπλήρωσε: «Είχαμε μια τέτοια υποψία, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα».

Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι εγκατέλειψαν το αεροπλάνο και οι τελευταίοι επιβάτες που κρατούνταν όμηροι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο αεροπειρατής κατέβηκε τελευταίος από το αεροσκάφος και κατευθύνθηκε σε ένα μεγάλο υπόστεγο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο.

Όχημα της Kυπριακής Aστυνομίας τον πλησίασε και τότε ο αεροπειρατής, σηκώνοντας ψηλά τα χέρια, παραδόθηκε στους αστυνομικούς. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκε από άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού σε όχημα, απομακρύνοντάς τον από το σημείο.


Θήκες τηλεφώνων
Ο αεροπειρατής διαπιστώθηκε πως δεν μετέφερε εκρηκτικά, αλλά είχε προσαρμόσει στη μέση του μια ζώνη με θήκες τηλεφώνων. Είχε συνδέσει και κάποια καλώδια με λαμπάκια και μια μπαταρία, ώστε να δίνει την εντύπωση ότι μετέφερε εκρηκτικά.

Όταν εγκατέλειψε το αεροσκάφος και παραδόθηκε, άφησε στις σκάλες ένα κουτί, το οποίο, αφού εξετάστηκε, αποφασίστηκε να μην καταστραφεί με ελεγχόμενη έκρηξη, αφού διαπιστώθηκε πως δεν περιείχε εκρηκτικά, αλλά κάποια καλώδια, τα οποία είχε βάλει ο αεροπειρατής, για να απειλήσει το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Λίγο πριν παραδοθεί, τα κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν συγκλονιστικές εικόνες από την προσπάθεια ενός επιβάτη ή μέλους του πληρώματος του αεροπλάνου να σωθεί.

Το μυστήριο της υπόθεσης καλείται τώρα να εξιχνάσει η κυπριακή αστυνομία. «Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης» αναφέρει σχετικά επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Τα κίνητρα του δράστη, που κρατούσε ομήρους επτά άτομα (δύο μέλη του πληρώματος και πέντε επιβάτες από ευρωπαϊκές χώρες) δεν έχουν διευκρινιστεί, καθώς, αν και αρχικά φερόταν να έκανε την αεροπειρατεία για τα... μάτια μιας Κύπριας, με την οποία ήταν σύζυγοι στο παρελθόν, νεώτερες πληροφορίες ανέφεραν πως ζητούσε την αποφυλάκιση ατόμων από αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών, καθώς και να μιλήσει με εκπρόσωπο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, ο αεροπειρατής είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και ονομάζεται Σελντίμ Ελντίμ Μουσταφά. Πρόκειται για αντιπολιτευόμενο της κυβέρνησης Αλ Σίσι και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πρώην στέλεχος του αιγυπτιακού στρατού.

Από νωρίς το απόγευμα ανακρίνεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνει κάποιες αντιφατικές εξηγήσεις για την ενέργειά του, δείχνοντας πως δεν έχει πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας της πράξης του.

Η επιστολή που είχε δώσει και μεταφράστηκε επίσης δείχνει σύγχυση, αφού δεν αναφέρεται στην πρώην σύζυγό του, αλλά περιγράφει την κατάσταση στην Αίγυπτο και διατυπώνει το αίτημα για απελευθέρωση 63 γυναικών που κρατούνται στις αιγυπτιακές φυλακές.


Γκάφα της Egypt Air
H αεροπορική εταιρεία Egypt Air αρχικώς είχε διαρρεύσει την πληροφορία ότι ο αεροπειρατής λέγεται Ιμπραήμ Σαμάχα και είναι 27 ετών. Μάλιστα, είχε αναφερθεί ότι είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αλεξάνδρεια.

Όπως αποδείχθηκε, ο Ιμπραήμ Σαμάχα επέβαινε στο αεροσκάφος ως επιβάτης και αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τους υπόλοιπους.

Όταν ενημερώθηκε ότι το όνομά του αναφέρεται ως αυτό του αεροπειρατή, ζήτησε από τις κυπριακές αρχές να αποκατασταθεί η αλήθεια, όπως και έγινε. Αργότερα ζήτησε δημοσίως συγγνώμη και η Egypt Air.

Κατάθεση της Μαρίνας Παράσχου
Η πρώην σύζυγος του αεροπειρατή, Μαρίνα Παράσχου, η οποία είχε κληθεί στο αεροδρόμιο και συνομίλησε μαζί του από τον πύργο ελέγχου, στη κατάθεση της αναφέρθηκε στο γάμο της με τον αεροπειρατή Σελντίμ Ελντίμ Μουσταφά, με τον οποίο έχουν χωρίσει πριν από αρκετά χρόνια, έχοντας αποκτήσει πέντε παιδιά, εκ των οποίων το ένα σκοτώθηκε σε τροχαίο.

Για κάποιο διάστημα έφυγαν από την Κύπρο και ζούσαν οικογενειακώς στην Αίγυπτο. Ο αεροπειρατής αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα ψυχικής αστάθειας και η Μαρίνα Παράσχου επέστρεψε στην Κύπρο και έχει ξαναπαντρευτεί. Για πολλά χρόνια δεν διατηρούσαν επαφή.


Ικανοποίηση για τους χειρισμούς
Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας είχε απορρίψει με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε συνεχή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, ενώ νωρίς το πρωί επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

«Όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο, που έκανε το γύρο του κόσμου, όπως άλλωστε και το πολύωρο θρίλερ...

Από νωρίς, άλλωστε, οι κυπριακές αρχές είχαν διαβλέψει ότι η αεροπειρατεία δεν σχετιζόταν με κλασική τρομοκρατική ενέργεια. Τα αιτήματα που έθετε μέσω του πιλότου ο αεροπειρατής είχαν αξιολογηθεί ως προσωπικής φύσεως. Όπως αποδείχθηκε, η αξιολόγηση που έγινε ήταν σωστή, αφού ο αεροπειρατής δεν οπλοφορούσε, ενώ δεν μετέφερε και εκρηκτικά.

Ο κ. Αναστασιάδης έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την εξέλιξη με τον τερματισμό της αεροπειρατείας και τη σύλληψη του δράστη, γράφοντας στο Twiitter: «Συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία και το υπουργείο Εξωτερικών, για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σημείωσε ότι κατά τη διαχείριση της όλης υπόθεσης οι κυπριακές αρχές, οι οποίες λειτούργησαν, όπως είπε, σε πλήρη συνεργασία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, με τον πρέσβη της χώρας στη Λευκωσία να βρίσκεται στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων από την πρώτη στιγμή, είχαν ως μέλημά τους την ασφάλεια των επιβατών-ομήρων, κάτι το οποίο τελικά επετεύχθη.

Ανέφερε ότι, όπως διαφάνηκε από τις διαπραγματεύσεις με τον Αιγύπτιο αεροπειρατή, πρόκειται για άτομο με ασταθή ψυχολογική κατάσταση. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι υπήρξε συμβολή των αιγυπτιακών αρχών και πως μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε στην Κύπρο δύο αποστολές, οι οποίες ωστόσο δεν χρειάστηκε να συμβάλουν.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι και τα 72 άτομα που βρίσκονταν στο αεροσκάφος είναι καλά στην υγεία τους. Δήλωσε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάκριση στον αεροπειρατή, ενώ μετέφερε, εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα συγχαρητήρια σε όλους για την επιχείρηση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως, πέραν του ότι αν υπήρχαν απώλειες, θα ήταν αρνητική εξέλιξη, η συνεργασία των αρμόδιων αρχών ήταν καθοριστική για το αποτέλεσμα.


Υποκλοπή
Η διαρροή πληροφοριών για την αεροπειρατεία ανησύχησε τις κυπριακές αρχές, οι οποίες διαπίστωσαν ότι κάποιοι είχαν δυνατότητα ακρόασης των διαπραγματεύσεων, που γίνονταν μέσω ασυρμάτου, μεταξύ πύργου ελέγχου και αεροσκάφους. Αν και οι συχνότητες άλλαζαν, οι διαρροές συνεχίζονταν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης, σε δηλώσεις του, κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρξαν διαρροές από τις αρμόδιες αρχές.


Κομάντος από την Αίγυπτο
Για το χειρισμό της υπόθεσης, γύρω στις 10 το πρωί, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Πάφου δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Αιγύπτου, που μετέφεραν διαπραγματευτές, ψυχολόγους και άλλους ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Μεταξύ τους βρισκόταν και ομάδα κομάντος ειδικών σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατών.

Οι κυπριακές αρχές κατέστησαν σαφές ότι οι ίδιες έχουν τον απόλυτο χειρισμό της υπόθεσης και οι Αιγύπτιοι παρέμειναν στην Πάφο.


Λειτουργεί το αεροδρόμιο
H εταιρεία Hermes Airports, που διαχειρίζεται τα κυπριακά αεροδρόμια, ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει πλέον τεθεί σε πλήρη λειτουργία: «Μετά την αίσια κατάληξη του περιστατικού με αεροσκάφος της Egypt Airlines, έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ήδη, η αερογραμμή Rossiya στις 16:30 πραγματοποίησε προσγείωση στο αεροδρόμιο».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου