Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Στρατηγική Κρήτη Ενέργειας

Του Ν. Λυγερού

Η Κρήτη ετοιμάζει το μέλλον της στρατηγικά με την ενέργεια. Έχει αντιληφθεί ότι η πολιτική και η οικονομία, χωρίς ενέργεια και στρατηγική δεν μπορούν να έχουν εμβέλεια και παραμένουν κενές. Επίσης η Κρήτη έχει άλλους δύο βασικούς πυλώνες: τον τουρισμό και την ελαιοπαραγωγή. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη για ενέργεια και αυτή πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Με άλλα λόγια πρέπει να είναι πράσινη. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει σημασία ν' αντιληφθούμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Κρήτης για το μέλλον ολόκληρης της Ελλάδας, λόγω της γεωστρατηγικής, της τοποστρατηγικής και της χρονοστρατηγικής θέσης της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κρήτη δεν θα είναι μόνο ένα ενεργειακό πέρασμα αλλά και μία πηγή ενέργειας. Το σύμπλεγμα του EuroAsia Interconnector, του αγωγού φυσικού αερίου East Med, που είναι και τα δύο προγράμματα PCI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα 9 θαλάσσια οικόπεδα της Ελληνικής ΑΟΖ, δίνει τεράστιες δυνατότητες για το μέλλον. Επίσης το γεγονός ότι το EuroAsia Interconnector αρχίζει το 2017 με προοπτική να τελειώσει το 2020, δείχνει το δρόμο της υλοποίησης. Έτσι όσοι δεν πιστεύουν ακόμα στις εξελίξεις είτε επειδή η νοόσφαιρά τους δεν έχει ενσωματώσει αυτά τα νέα δεδομένα είτε δεν θέλουν να τα αποδεχθούν γιατί έχουν άλλα συμφέροντα, θα αναγκαστούν να δουν την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα πρέπει από τώρα να σκεφτούμε και το κρατικό δίκτυο φυσικού αερίου, έτσι ώστε να τροφοδοτεί τους κατοίκους για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τις βιομηχανικές περιοχές για να μειωθεί η παραγωγή ρύπων για το περιβάλλον.

Στρατηγική ενέργεια και Master Υδρογονανθράκων
Του Ν. Λυγερού

Το Συνέδριο για την προετοιμασία, τη στρατηγική βέβαια, της ενεργειακής Κρήτης δείχνει με τρόπο ζωντανό και έμπρακτο ότι η δημιουργία ενός Master Υδρογονανθράκων στο ΤΕΙ Ηρακλείου, που να ακολουθεί το επιτυχημένο παράδειγμα του ΤΕΙ Καβάλας, είναι πλέον άκρως απαραίτητο. Διότι με τα νέα δεδομένα όλοι βλέπουν πια ότι η Κρήτη ανοίγει δρόμο στους τομείς της ενέργειας και της στρατηγικής της σημασίας και αξιοποίησης μέσω μιας έξυπνης διαχείρισης. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να προετοιμαστούν και οι νέοι μας φοιτητές για αυτές τις προοπτικές, αφού θα απασχολήσουν άμεσα την Κρήτη. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ένα θεωρητικό Master χωρίς εφαρμογές, αλλά αντιθέτως για μια προετοιμασία πλαισίου για να ενεργοποιηθεί το πεδίο δράσης και στο νησί. Υπάρχουν ήδη καθηγητές αξιόλογοι που μπορούν να υποστηρίξουν το εγχείρημα επί τόπου και σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι ειδικοί που θα συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο, όπως το κάνουν άλλωστε και στο ΤΕΙ Καβάλας για το ανάλογο Master. Έτσι μπορούμε ήδη να φανταστούμε ένα ενισχυμένο πυρήνα που θα υλοποιήσει αυτό το όραμα για την πόλη, έτσι ώστε να έχουμε ειδικούς σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο, ικανούς να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα Νότια της Κρήτης. Με την ύπαρξη ενός γενικού συντονισμού, που δημιουργείται από το Συνέδριο, μπορούμε να φανταστούμε την αρχή της λειτουργίας του Master απ’ αυτήν την χρονιά, για να μην υπάρξει καθυστέρηση σε σχέση με τις εξελίξεις.

Ο αγώνας της Κρήτης
Του Ν. Λυγερού

Η Κρήτη πρέπει να συνδυάσει με έξυπνο τρόπο τον Τουρισμό, την Ελαιοπαραγωγή και την Ενέργεια. Τα θεμελιακά συστατικά για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η ελληνική καινοτομία, ο ζεόλιθος της Θράκης και το φυσικό αέριο Νότια της Κρήτης. Το όλο πλαίσιο πρέπει να το διαχειριστεί στρατηγικά, γιατί θα πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον. Με άλλα λόγια ο αγώνας της Κρήτης είναι πρακτικός κι όχι πια μια θεωρητική γενικολογία. Θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός δυνάμεων μεταξύ της Περιφέρειας, των Δήμων, του Master Υδρογονανθράκων του ΤΕΙ Ηρακλείου. Έτσι θα δούμε εφαρμογές ζεόλιθου στις καλλιέργειες για την αντιμετώπιση του δάκου και στη συνέχεια του κατσίγαρου, για να περάσουμε πιο δυναμικά στην κατηγορία Ultra Premium και ταυτόχρονα να έχουμε ένα τοπικό προϊόν που προσελκύει τον Τουρισμό δίχως τα αρνητικά, αφού θα υπάρχει ποιότητα αυξημένη και μάλιστα χωρίς οσμές. Με το φυσικό αέριο θα έχουμε ενέργεια πιο φθηνή και μάλιστα δίχως ρύπανση για το περιβάλλον. Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και μεγαλύτερη κινητικότητα στον επιχειρηματικό κόσμο που θα έχει πια ένα νέο όραμα, ακόμα πιο αποτελεσματικό για τη συνέχεια της Κρήτης. Με αυτά τα θεμέλια μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον που θα έχει, λόγω ανάγκης, ένα δίκτυο φυσικού αερίου με ανάπτυξη και στη Νότια Κρήτη, αλλά βέβαια κι ένα οδικό δίκτυο για να ενισχυθούν όλες αυτές οι υποδομές σε πρακτικό επίπεδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου