Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

To Brexit ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου - Καταρρέει το γερμανικό οικοδόμημα - Γαλλία και Ολλανδία ζητούν δημοψήφισμα - ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ;

Το Brexit ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου. Μετά τη Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία ζητούν δημοψήφισμα για να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ όπως έχει επισημανθεί η Ιταλία είναι μία επίσης μεγάλη απειλή. Η Γερμανία από την άλλη βρίσκεται σε πανικό, όπως μαρτυρούν και οι πρώτες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, αφού είναι η βασική υπεύθυνη για τα διαλυτικά φαινόμενα που υπάρχουν τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης, λόγω της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει.

Με την οριστικοποίηση λοιπόν του Brexit δεν ήρθαν μόνο τα μηνύματα από την Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία που ζητούν διεξαγωγή δημοψηφίσματος για παραμονή τους στην ΕΕ, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης που θέλουν έξοδο, με τη μία μάλιστα να αποτελεί και δορυφόρο της Γερμανίας, την Ολλανδία.
Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος της Ολλανδίας Γκέερτ Βίλντερς, ενός κόμματος που κερδίζει συνεχώς έδαφος, δήλωσε πως ήρθε η ώρα για δημοψήφισμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ολλανδία.
Το ίδιο ζήτησαν λίγο αργότερα τόσο η Μαρίν Λεπέν, όσο και η Μαριόν Μαρισάλ Λε Πεν, εγγονή του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου και ανιψιά της επικεφαλής του κόμματος, ζητώντας δημοψήφισμα για έξοδο και της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση!
Και όπως είπαμε δεν είναι οι μόνες χώρες. Ο ευρωσκεπτικισμός έχει αυξηθεί σημαντικά στις χώρες της ΕΕ εξαιτίας των πολιτικών που στρέφονται κατά των πολιτών, όπως αυτές της λιτότητας και της μετανάστευσης. Πολιτικές που επιβάλλονται από το Βερολίνο. Μην ξεχνάμε τα μνημόνια σε βάρος της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Έχουν λοιπόν κάθε λόγο οι Γερμανοί να ανησυχούν για το οικοδόμημα της Ευρωζώνης κυρίως που χτίστηκε στα δικά τους μέτρα. Αμέσως μετά το Brexit, με tweet ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγιερ ανέφερε πώς “τα πρωινά νέα από την Μεγάλη Βρετανία είναι στ' αλήθεια λυπηρά. Είναι μια θλιμένη μέρα για την Ευρώπη και για το Ηνωμένο Βασίλειο”.
Επίσης, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι η ψήφος της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "μια κακή ημέρα για την Ευρώπη". "Ανάθεμα! Μια κακή ημέρα για την Ευρώπη", έγραψε στο twitter ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.
Αυτή τη στιγμή στην Καγκελαρία έχει μεταβεί ήδη η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ πραγματοποιεί «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δεν αποκλείεται ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να επισπεύσει τις διαδικασίες. Οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται πάντως να απασχολήσουν και την συνάντηση των ηγεσιών του Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Πότσνταμ.
Είναι γεγονός πώς από σήμερα τίποτα δεν θα είναι όπως χθές στην Ευρωπαική Ένωση, η οποία δέχεται ισχυρούς κλειδωνισμούς σε κάθε επίπεδο. Το αν και κατά πόσο θα καταφέρει να επιβιώσει αυτό που κάποτε αποτέλεσε μεγάλο όραμα αποτελεί πλέον ερώτημα.


ΠΗΓΗ pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου