Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Διάσημα και πανάρχαια μνημεία που κρύβουν ακόμη μυστικά - Νέες ανακαλύψεις που έφερε πρόσφατα στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

Οι περισσότερες ειδήσεις από το θαυμαστό κόσμο της αρχαιολογίας έρχονται από τοποθεσίες που σήμερα πραγματοποιείται για πρώτη φορά ανασκαφή.
Ωστόσο, ορισμένες φορές, νέα εντυπωσιακά ευρήματα προκύπτουν σε γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που θεωρούσαμε ότι γνωρίζουμε πλέον καλά. Μάλιστα, αυτές οι ανακαλύψεις είναι που τραβούν κυρίως τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, καθώς αφορούν σε ιστορικά μνημεία που όλοι γνωρίζουν.
Ας δούμε ορισμένες τέτοιες πρόσφατες ανακαλύψεις που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε πασίγνωστα μνημεία του αρχαίου κόσμου.

Η μέτρηση της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας

places8
Ο υπολογισμός του αρχικού μεγέθους της Πυραμίδας του Χέοπα, γνωστή και ως Μεγάλη Πυραμίδα, παίδεψε για χρόνια τους ερευνητές, καθώς ένα σημαντικό τμήμα της σήμερα λείπει. Για χρόνια, αρχαιοκάπηλοι αφαιρούσαν τις πέτρες επικάλυψης οι οποίες δημιουργούσαν μία λεία και επίπεδη επιφάνεια στο μνημείο - θαύμα του αρχαίου κόσμου.
places5
Όταν οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, επιχείρησαν να υπολογίσουν τις ακριβείς διαστάσεις της πυραμίδας με τη βοήθεια των ελάχιστων πετρών επικάλυψης που έχουν απομείνει, κατέληξαν σε ένα απρόσμενο συμπέρασμα: εξαιτίας ενός μικρού λάθους των χτιστών, οι πλευρές της πυραμίδας ήταν ανισομερείς! Η βάση της δυτικής πλευράς είναι 14,1 εκατοστά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πλευρά στην ανατολή!

Οι κήποι του Ταζ Μαχάλ είναι ευθυγραμμισμένοι με το ηλιοστάσιο

places12
Οι κήποι που περιβάλουν το διάσημο μνημείο της Ινδίας, το Ταζ Μαχάλ, είναι ευθυγραμμισμένοι με το θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο, κάτι που ανακαλύφθηκε μόλις το 2015!
Καθώς ο ήλιος δύει και ανατέλλει, κατά τα δύο ηλιοστάσια, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις τέσσερις γωνιές του κήπου κοντά στον κεντρικό τρούλο.places1places3
«Το συγκρότημα του Ταζ Μαχάλ έχει έναν άξονα Βορρά-Νότου», εξηγεί η Amelia Carolina Sparavigna που έκανε την ανακάλυψη. «Όταν μια αρχιτεκτονική δομή ευθυγραμμίζεται με αυτόν τον τρόπο, ευθυγραμμίζεται με την προβολή στο οριζόντιο επίπεδο του άξονα ‘axis mundi’, του άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο κόσμος. Ωστόσο, οι αρχιτέκτονες θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει κι άλλα στοιχεία, που να ευθυγραμμίζονται με την κατεύθυνση του ηλιοβασιλέματος ή της ανατολής του Ηλίου».
places14

Οι ζωγραφικές παραστάσεις στο Μάτσου Πίτσου

places2
Παρότι πρόκειται για ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα στον κόσμο, φαίνεται πως κάτι είχε διαφύγει της προσοχής των ερευνητών. Σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από το Μάτσου Πίτσου και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο, στην περιοχή Pachamama, εντοπίστηκαν πριν λίγους μήνες ζωγραφικές αναπαραστάσεις σε σπηλιά!
places4
Οι εικόνες δείχνουν έναν άνθρωπο κι ένα ζώο που δεν αποκλείεται να πρόκειται για λάμα. Πάνω από αυτά δεσπόζει ένα γεωμετρικό σχήμα. Οι εικόνες είναι δεδομένο ότι είναι προ-ισπανικές και δεν αποκλείεται να αποδειχθούν ακόμη και παλιότερες της εποχής των Ίνκας.

Η ανακάλυψη από έναν… ασβό στο Στόουνχεντζ

places7
Σε δεινό «αρχαιολόγο» εξελίχτηκε ένας… ασβός ο οποίος ξέθαψε κοντά στο Στόουνχεντζ ένα δοχείο της Εποχής του Χαλκού όπου είχαν αποτεθεί οι στάχτες ενός τοξότη ή ενός κατασκευαστή εξοπλισμού τοξοβολίας! Μετά από ανασκαφές προέκυψε ότι στον τύμβο όπου βρισκόταν το δοχείο με την τέφρα, υπήρχαν ακόμη ένα χάλκινο πριόνι, προστατευτικό καρπού για τοξότες και μια χάλκινη σμίλη. Τα αντικείμενα αυτά χρονολογούνται πίσω στα 2.200 με 2.000 π.Χ.
places15
places16

Η Κνωσός ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι πιστεύαμε

places9
Το διαμάντι του Μινωικού Πολιτισμού και το πιο σημαντικό μνημείο της Κρήτης, το Παλάτι της Κνωσού, φαίνεται πως έχει κι άλλα μυστικά να αποκαλύψει. Όπως προέκυψε από έρευνα που παρουσιάστηκε φέτος, το παλάτι ήταν 3 φορές μεγαλύτερο απ’ ότι πιστεύαμε και απλωνόταν σε μεγάλο μέρος της πεδιάδας της Κνωσού.
Επιπλέον, επιτόπια έρευνα έφερε το φως νέους τάφους οι οποίοι περιείχαν εισαγόμενα αγαθά, κάτι που υποδεικνύει ότι η πόλη ήταν σημαντικός εμπορικός δίαυλος του αρχαίου κόσμου. Τα νέα ερείπια που αποκαλύφθηκαν δείχνουν ότι η πόλη είχε ανακτήσει την αίγλη της  μετά την κατάρρευση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος, γύρω στο 1200 π.Χ. και επεκτάθηκε ταχύτατα κατά την Εποχή του Σιδήρου. Μεταξύ του 1100 και του 600 π.Χ., η Κνωσός ήταν πλούσια και σπουδαία ξανά, χάρη κυρίως στο εμπόριο με άλλες πόλεις και χώρες, που ξεκινούν από τον ηπειρωτικό ελληνικό χώρο και φτάνουν μέχρι την Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο.

Η θαμμένη πόλη κάτω από το Άνγκορ Βατ

places13
Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τον αρχαίο ναό-σύμβολο της Καμπότζης, Άνγκορ Βατ. Ωστόσο, πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν απρόσμενο θησαυρό που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το διάσημο μνημείο: οκτώ θαμμένους πύργους, κρυφές ζωγραφιές, αλλά και τα θεμέλια ολόκληρων μεσαιωνικών πόλεων, που βρίσκονται θαμμένες κάτω από το τροπικό δάσος που περιβάλει το ναό.
places11
Οι επιστήμονες με τη χρήση λέιζερ που σάρωνε το έδαφος από ένα ελικόπτερο, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μιας τεράστιας χαμηλής πυκνότητας αστικής περιφέρειας η οποία εκτεινόταν πολύ πέρα από τους μεγάλους ναούς της Άνγκορ. Αυτή η αστική περιοχή δείχνει ότι αντί ο Άνγκορ Βατ να βρίσκεται στο κέντρο της περιφραγμένης πόλης που ορισμένοι πρότειναν, στην πραγματικότητα είναι μέρος μιας μεγαλύτερης πόλης, περισσότερο πυκνοκατοικημένη στο κέντρο της.

Η τεράστια κατασκευή στην Πέτρα

places6
Η περίφημη λαξευμένη μέσα στο βράχο πόλη της Ιορδανίας σκάβονταν συστηματικά από αρχαιολόγους για δύο αιώνες προκειμένου να αποκαλυφθούν τα θαυμαστά οικήματα που την αποτελούσαν. Σκαλισμένες στους βράχους της ερήμου, υπάρχουν τόποι λατρείας, τάφοι, σπίτια και οχυρά τουλάχιστον δύο χιλιάδων χρόνων. Λογικά θα πίστευε κανείς ότι μετά από δουλειά τόσων ετών, δεν θα είχε μείνει και τίποτα άλλο να αποκαλυφθεί. Κι όμως, το 2016 ήρθε στο φως μια τεράστια κατασκευή σε απόσταση μόλις 1 χιλιομέτρου από την πόλη. Πρόκειται για μια τεράστια ορθογώνια πλατφόρμα η οποία περιλαμβάνει κίονες, σκάλα και τοίχους.
places10
Όλα αυτά καθιστούν το νέο εύρημα ως ένα από τα σημαντικότερα της Πέτρας. Η πλατφόρμα αυτή είναι κατασκευασμένη μέσα σε ένα οροπέδιο, έχει έκταση 56 επί 49 μέτρα και χτίστηκε την εποχή της ακμής της Πέτρας. Ωστόσο, η χρήση της κατασκευής παραμένει ακόμη ένα μυστήριο…

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου