Από το philenews
Βρυξέλλες: Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο εκτυλίσσεται σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδιώκει όπως περιληφθεί στα Συμπεράσματα αναφορά για την υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τον οδικό της χάρτη «έναντι όλων των κρατών» (vis-à-vis all member states) «χωρίς δυσμενείς διακρίσεις». Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τρία συνολικά προσχέδια που έχουν κυκλοφορήσει δεν ικανοποιούν τη Λευκωσία. Το πλέον πρόσφατο, το οποίο θα τεθεί ενώπιον των ηγετών των «28», αναφέρει: «Η Ε.Ε καλεί για περαιτέρω πρόοδο σε όλο το φάσμα των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στη δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, περιλαμβανομένης και σε σχέση με την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων».
Στα σχόλια που κυκλοφόρησε η Κυπριακή Δημοκρατία τις τελευταίες μέρες, για τροποποιήσεις επί των Συμπερασμάτων, ζητούν από τη Τουρκία «πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή τόσο της συμφωνίας επανεισδοχής (σ.σ παρανόμων μεταναστών), όσο και του οδικού χάρτη για τις θεωρήσεις διαβατηρίων έναντι όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων». Παράλληλα, η Λευκωσία ζητά «χωρίς διακρίσεις απαλλαγή της υποχρέωσης για βίζα για τους πολίτες όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε που εισέρχονται στην τουρκική επικράτεια».
Σημειώνεται ότι πέραν της προσπάθειας για εφαρμογή των υποχρεώσεων της Άγκυρας, η Λευκωσία έχει να αντιμετωπίσει και την προκλητικά απαράδεκτη αξιολόγηση της Κομισιόν, η οποία θεωρεί ότι κριτήρια του οδικού χάρτη της Τουρκίας έχουν «εκπληρωθεί», αν και ομολογεί κυνικά ότι αυτά δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι δεν αναγνωρίζεται από την Άγκυρα. Η στάση της Κομισιόν οδήγησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να στείλει επιστολή στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 6 Μαΐου, υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση της Κομισιόν «έχει αποτύχει» να καταγράψει την παντελή απουσία προόδου στην εφαρμογή των κριτηρίων από την Τουρκία έναντι όλων των κρατών-μελών, στα ζητήματα δικαστικής συνεργασίας και επανεισδοχής παρανόμων μεταναστών. Εξίσου έντονος ήταν και ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος εξέφρασε προχθές «διαφωνία» με την αξιολόγηση της Κομισιόν, αφήνοντας ανοικτό το επόμενο στάδιο αντίδρασης της Λευκωσίας και επισημαίνοντας ότι «επιφυλασσόμαστε να ενεργήσουμε ανάλογα σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης εκπλήρωση των κριτηρίων από πλευράς της Τουρκίας».
Και ενώ η Λευκωσία επιχειρεί ουσιαστική τροποποίηση των Συμπερασμάτων για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι «η εκπλήρωσή των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών μελών είναι απαράβατη προϋπόθεση» για την υλοποίηση του οδικού χάρτη της Τουρκίας. Η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα ισχυρίστηκε ακόμη ότι ειδικά στο θέμα της δικαστικής συνεργασίας με την Κύπρο, η Κομισιόν δεν θεωρεί το συγκεκριμένο κριτήριο εκπληρωμένο. Ωστόσο, η δήλωση της εκπροσώπου είναι παραπλανητική, καθώς στην έκθεση αξιολόγησής της, η Κομισιόν χαρακτηρίζει ως «εκπληρωμένο» το κριτήριο 44 για τη συνεργασία δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών, αν και ομολογεί ότι αυτό δεν εφαρμόζεται από την Τουρκία στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί δεν την αναγνωρίζει.
Σε ότι αφορά στο κριτήριο 47 για τη γενικότερη δικαστική συνεργασία, η Κομισιόν το θεωρεί «εν μέρει εκπληρωμένο», παρά το γεγονός ότι και στην περίπτωση σημειώνει ότι δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εν λόγω κριτήρια, καταθέτοντας τη διαφωνία της Λευκωσίας με την αξιολόγηση της Κομισιόν.
Κύκλοι στην έδρα της Ε.Ε, έλεγαν στον «Φ» ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν επεχείρησε να παραπλανήσει, δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι διαφωνίες Αναστασιάδη και Κασουλίδη διατυπώθηκαν «χωρίς κανένα λόγο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου