Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Η έξυπνη ιστορία

Η έξυπνη ιστορία
Του Ν. Λυγερού

Η έξυπνη ιστορία είναι η εξειδίκευση της έξυπνης παιδείας μέσω της χρονοστρατηγικής. Διότι η ιστορία δεν έχει νόημα χωρίς στρατηγική. Έτσι μετά την εκμάθηση μερικών στρατηγικών παιγνίων από διάφορες περιοχές του πλανήτη για να έχουν μια σφαιρική προσέγγιση οι μικροί μαθητές, η ιστορία τους παρουσιάζεται όχι απλώς σαν μια σειρά ημερομηνιών με την απουσία λογικών διασυνδέσεων, αλλά ως το αποτέλεσμα της μελέτης των δεσμών μέσω μιας γεγονολογίας που αναδεικνύει τις διαφορές μεταξύ επαφών, σχέσεων και δεσμών.
Εξετάζει με αυτόν τον τρόπο τις ακολουθίες γεγονότων που σχετίζονται αιτιοκρατικά αλλά ενσωματώνει ταυτόχρονα και την έννοια των διακλαδώσεων ως σχεδόν συμμετρική επέκταση των σεναρίων και εκδοχών που παρουσιάζονται στις βαριάντες των στρατηγικών παιγνίων. Στην έξυπνη ιστορία, τα γεγονότα δεν παρουσιάζονται μ’ ένα στατικό τρόπο, διότι αποτελούν πράξεις δυναμικών. Με τη μελέτη κομβικών σημείων οι μικροί μαθητές μπορούν να δουν την έννοια της επιλογής ενός κλάδου σε μια διακλάδωση. Αντιλαμβάνονται έτσι ότι η ιστορία δεν είναι απλώς ένα ευθύγραμμο τμήμα αλλά ότι λειτουργεί ως ένα δίκτυο που χρειάζεται νοημοσύνη για να γίνει κατανοητό. Με αυτή τη σφαιρική προσέγγιση οι μικροί μαθητές βλέπουν πιο βαθιά την Ανθρωπότητα.

Γεύση ιστορίας
Του Ν. Λυγερού
Όλοι ήξεραν ότι το κρασί πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά οι περισσότεροι αγνοούσαν ότι ήταν δωμάτιο κάστρου και κατά συνέπεια δεν είχε καμία σχέση το αποτέλεσμα της συμβουλής. Ήταν η διαφορά μεταξύ οδηγίας και συμβουλής. Πόσοι από αυτούς είχαν ζήσει σε ένα κάστρο ή ακόμα κι έναν πύργο; Πόσοι ήξεραν για την αξία του τζακιού ενώ γνώριζαν την έκφραση; Κι όμως θα μπορούσαν να ζητήσουν μια καθοδήγηση για να φανταστούν μια πραγματικότητα που υπάρχει εδώ και αιώνες. Δεν ήταν τόσο δύσκολο να ζήσεις σ’ ένα κάστρο με μια βιβλιοθήκη όπου μπορούσες να μυρίσεις το άρωμα του δέρματος των εξώφυλλων την ώρα που ένας άλλος διάβαζε πάνω σ’ ένα ψηλό και τεράστιο τραπέζι, ακολουθώντας έναν άλλο που έγραφε με σινική μελάνι δίπλα σ’ έναν άλλο που έπινε κονιάκ δίπλα στο τζάκι όπου ένας άλλος έψηνε κάστανα, πριν βρεθούν όλοι στην τραπεζαρία για να γευτούν το φαγητό που άλλοι είχαν ετοιμάσει στο μαγειρείο με υλικά του κήπου, του ψαρέματος, του κυνηγιού. Και μετά να πιουν το κρασί όλοι μαζί αφού έχουν πει την προσευχή τους όχι μόνο για να θυμούνται τους νεκρούς, αλλά και για να μην ξεχνούν τους αγέννητους που θα ερχόταν πιο μετά σε αυτόν τον χώρο όπου ζούσε ο Χρόνος. Με αυτήν την έννοια, μπορείς να έχεις μια γεύση ιστορίας για να ενώσεις το παρελθόν με το μέλλον για να μη νομίζεις ότι υπάρχει μόνο το παρόν χωρίς βάθος και προοπτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου