Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Τριμερής: Έργα σε ενέργεια, γεωργία, τουρισμό, θαλάσσιες μεταφορές - Φύτεψαν τρία ελαιόδεντρα οι τρεις ηγέτες

Κάιρο: Ολοκληρώθηκε η τέταρτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αποφάσισαν να εργαστούν για την υλοποίηση έργων στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, του τουρισμού και των θαλάσσιων μεταφορών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος, που να επανενώνει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς αναχρονιστικές διευθετήσεις για ασφάλεια, όπως οι εγγυήσεις και το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης.
Αποφάσισαν επίσης να ενδυναμώσουν τη συνεργασία για προώθηση της τριμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και ευημερίας στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Μετά και τη διμερή συνάντηση του κ. Σίσι με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι τρεις ηγέτες φύτεψαν τρία ελαιόδεντρα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, που συμβολίζουν τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Η κοινή δήλωση των ηγετών των τριών χωρών 

Στην Κοινή Δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξης Τσίπρας αναφέρουν ότι στη συνάντησή τους σήμερα στο Κάιρο, συμφώνησαν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών προς προώθηση μίας τριμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και την από κοινού εργασία για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στη Μεσόγειο.

“Δεδομένης της ρευστής και ασταθούς κατάστασης στην περιοχή, οι τρεις χώρες, οι οποίες μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες, αρχές και συμφέροντα, έχουν προς το σκοπό αυτό συμφωνήσει επί της σημασίας για στενότερη συνεργασία και υψηλό βαθμό συντονισμού σε σειρά πολιτικών”, σημειώνεται στην Κοινή Δήλωση.

Οπως αναφέρουν οι τρεις ηγέτες, ο τέταρτος γύρος της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας “ολοκληρώθηκε στο Κάιρο με την παρούσα δήλωση, στην οποία οι τρεις χώρες συμφώνησαν όπως εργασθούν προς υλοποίηση έργων στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού και της γεωργίας. Οι Αρχηγοί των Κρατών εξέφρασαν ικανοποίηση για το έργο που επιτελέστηκε σε αυτούς τους τομείς και αναγνώρισαν πως υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη στις χώρες τους”.

Οι Αρχηγοί των Κρατών συμφώνησαν ότι οι κατευθυντήριες αρχές της τριμερούς συνεργασίας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και οι σκοποί και αρχές που εμπεριέχονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για φιλικές σχέσεις, διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Η παρούσα τριμερής συνεργασία, επισημαίνουν στην Κοινή Δήλωση, “αποτελεί πρότυπο για την προαγωγή του διαλόγου και την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των χωρών της περιοχής”.

Οι Αρχηγοί των Κρατών εξέφρασαν την επιθυμία να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους μέσω μίας σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και μεταφορά του φυσικού αερίου, ενώ η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Υπογράμμισαν ότι αυτή η συνεργασία εδράζεται πάνω στις σταθερές αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και επανέλαβαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τις οριοθετήσεις θαλάσσιων ζωνών, όπου ενδείκνυται.

Επαναβεβαίωσαν την ακλόνητη στήριξή τους στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει το νησί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Τόνισαν ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασκεδάζει τις ανησυχίες και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς αναχρονιστικές και απαρχαιωμένες ρυθμίσεις σε σχέση με την ασφάλεια, όπως εγγυήσεις με δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης χωρίς την ξεκάθαρη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Στην Κοινή Δήλωση, οι Αρχηγοί των Κρατών, ενθαρρυμένοι από τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα και πεπεισμένοι για τη στρατηγική σημασία της τριμερούς συνεργασίας, σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά πάνω σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επωφελή για τις χώρες τους και την ευρύτερη περιοχή.

Οι αρχηγοί των Κρατών επανεξέτασαν τη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου, τονίζοντας το αμοιβαίο όφελος που απορρέει από διάφορους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών. Προς τον σκοπό αυτό, επανέλαβαν τη ζωτική σημασία μιας ισχυρής και στερεάς σχέσης μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ για την ειρήνη και τη σταθερότητα, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη. Συμφώνησαν ότι μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ αποτελεί βασικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση πιεστικών κοινών προκλήσεων, όπως είναι η τρομοκρατία και οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες, η μετανάστευση, η βιώσιμη ανάπτυξη και η επίτευξη οικονομικής ευημερίας. Επίσης, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους όπως συνεργαστούν στενά για την περαιτέρω ανάπτυξη διαφόρων πτυχών της συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ, με βάση τις αρχές αμοιβαίου σεβασμού, κοινής ευθύνης, κοινών συμφερόντων και αμοιβαίων δεσμεύσεων.

Επίσης, οι Αρχηγοί των Κρατών καταδίκασαν τις πρόσφατες επιθέσεις κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μέσης Ανατολής και την οργανωμένη λεηλασία και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αντικειμένων. Στο ίδιο πνεύμα, ζήτησαν τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την πρόληψη και απαγόρευση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από τη Μέση Ανατολή, και ενθαρρύνουν τις προσπάθειες της ΟΥΝΕΣΚΟ για να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση και να στηριχθεί η αποκατάσταση των πολιτιστικών αγαθών. Οι Αρχηγοί των Κρατών επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους προς την υποψηφιότητα της Moushira KHATTAB για την ανάληψη της θέσης του Γενικού Διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ στις επερχόμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2017, λαμβάνοντας υπόψη το εγνωσμένο κύρος και τα απτά επιτεύγματά της στους τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Συμφώνησαν επίσης ότι η παρούσα δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί περιφερειακά και ολοκληρωμένα.

Στο ίδιο πνεύμα, οι Αρχηγοί των Κρατών επιβεβαίωσαν τη σημασία της προώθησης, το συντομότερο δυνατόν, της προστασίας του περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας το σύνθετο χαρακτήρα των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεδομένης και της πιθανής επίπτωσης των διασυνοριακών έργων. Συμφώνησαν στην προώθηση της συνεργασίας, ώστε να υπάρξει ετοιμότητα προς αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλείται από την παράκτια έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων και/ή τη ρύπανση από το πετρέλαιο. Συμφώνησαν, επίσης, όπως εργαστούν για την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, και συζήτησαν για την απορρύπανση της Μεσογείου από την οικιακή και βιομηχανική ρύπανση και τις επιπτώσεις στη θάλασσα από την κλιματική αλλαγή.

Σε σχέση με περιφερειακά ζητήματα, οι Αρχηγοί των Κρατών εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία, κυρίως στο Χαλέπι, καλώντας όλα τα μέρη στη Συρία να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για παύση των εχθροπραξιών και να επιτρέψουν την πλήρη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις πολιορκημένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές. Για το σκοπό αυτό, ζητούν την άμεση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της 9ης Σεπτεμβρίου 2016 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Staffan De Mistura, που αποσκοπούν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τερματισμό της σύγκρουσης μέσω μίας πολιτικής μετάβασης, σύμφωνα με το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2254(2015) και το Ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012, που να ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού.

Σε σχέση με τη Λιβύη, οι Αρχηγοί των Κρατών εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ  Martin Kobler, ώστε να υποβοηθηθεί η εξεύρεση πολιτικής λύσης από την ίδια τη Λιβύη και υπογράμμισαν τη σημασία της εφαρμογής της Λιβυκής Πολιτικής Συμφωνίας του Skhirat.

Οι Αρχηγοί των Κρατών επιδοκίμασαν, επίσης, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Αιγύπτου για την επίλυση των διαφορών και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών στη Λιβύη, ενθαρρύνοντάς τα όπως εργαστούν εποικοδομητικά για την πλήρη εφαρμογή της Λιβυκής Πολιτικής Συμφωνίας του Skhirat.

Σε σχέση με την Υεμένη, εξέφρασαν την ισχυρή στήριξή τους προς τη νόμιμη Κυβέρνηση της Υεμένης και τον Πρόεδρο Hadi, όπως επίσης και προς τη διατήρηση της ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Αναφορικά με το Παλαιστινιακό, ζήτησαν μια δίκαιη και συνολική ειρηνευτική συμφωνία βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, που θα εγκαθιδρύσει ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με όλους τους γείτονές του. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις τρέχουσες τάσεις επί του εδάφους. Τέλος, χαιρέτισαν τις προσπάθειες από όλα τα περιφερειακά και διεθνή μέρη και επιδοκίμασαν το ρόλο της Αιγύπτου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τι ανέφεραν οι ηγέτες ξεχωριστά

Απόλυτα επιτυχής, χαρακτηρίστηκε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδα και Αιγύπτου, με τους ηγέτες των τριών χωρών να τονίζουν ότι η συνεργασία είναι δείγμα καλής γειτονίας στην Μεσόγειο.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, χαρακτήρισε τη θέσπιση του μηχανισμού της τριμερούς συνεργασίας ως περιφερειακό δείγμα συνεργασίας και καλής γειτονίας για σταθερότητα και ανάπτυξη στη Μεσόγειο.

Στις δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «η συνεργασία αυτή, που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014, αντανακλά τη σημασία και την πεποίθηση μας για την ανάγκη θέσπισης αυτού του μηχανισμού, προκειμένου να καταστεί μοντέλο συνεργασίας και καλής γειτονίας και λόγος για τη διατήρηση της σταθερότητας και ανάπτυξης στη Μεσόγειο».

Αποφάσισαν, ανέφερε, την επίσπευση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως στην ενέργεια, τουρισμό, γεωργία και άλλους τομείς. «Οι συνομιλίες σήμερα έχουν ασχοληθεί με την επίσπευση της εργασίας για συνεργασία σε διάφορους τομείς», όπως η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, στον τομέα των λιμανιών, της γεωργίας και του τουρισμού, με στόχο την αύξηση θέσεων εργασίας, είπε.

Για το Κυπριακό, ο κ. Σίσι είπε ότι η χώρα του στηρίζει την επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για μία δίκαιη και ειρηνική λύση.

Ο Πρόεδρος Σίσι είπε ακόμη ότι τις συνομιλίες απασχόλησαν επίσης οι σχέσεις ΕΕ- Αιγύπτου, οι εξελίξεις στην περιοχή, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Συρία, το Παλαιστινιακό και άλλα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχή την τέταρτη τριμερή σύνοδο, σημειώνοντας ότι έχουν επιτευχθεί πολύ συγκεκριμένα οφέλη και για τις τρεις χώρες, ενώ υιοθετήθηκε η διακήρυξη του Καΐρου, η οποία πραγματικά τίθεται σε εφαρμογή.

Ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ και ειδικότερα σε θέματα που προάγουν την ειρήνη στην περιοχή.

Ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την αμέριστη συμπαράστασή της προς την Κύπρο στα διάφορα φόρα, όπως την Ισλαμική Διάσκεψη, όπου συνεχίζει να στηρίζει με σταθερότητα μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για την ανιδιοτελή στήριξη της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι προσβλέπει στην πέμπτη σύνοδο της τριμερής συνόδου τον επόμενο χρόνο στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση σήμερα στο Κάιρο, της τέταρτης Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας.

Η σημερινή συνάντηση, σε επίπεδο Κορυφής, “υπήρξε, κατά την άποψή μου, απόλυτα επιτυχής ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους. Δηλαδή, την περαιτέρω εμβάθυνση, εμπέδωση και διεύρυνση του τριμερούς μηχανισμού μέσα από πολύ συγκεκριμένες δράσεις, με στόχο να αποτελέσει ένα πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας προς όφελος των λαών των τριών χωρών και όχι μόνον”.

Ο ΠτΔ είπε ότι η υιοθέτηση της Διακήρυξης του Καΐρου “επιβεβαιώνει ότι ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία προάγουν πάνω από όλα την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Αίγυπτος και Ελλάδα και Κύπρος, είπε, “έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η θεσμοθετημένη πλέον συνεργασία μας αποσκοπεί, χωρίς να λειτουργεί ενάντια – και αυτό το έχουμε τονίσει και ο τρεις - σε όποιο τρίτο κράτος, να δώσει απαντήσεις στα θέματα αυτά”.

Κοινή διαπίστωση, εξάλλου, των τριών χωρών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού και “συζητήσαμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, των θαλασσίων μεταφορών, του τουρισμού, της γεωργίας, της τεχνολογίας και σωρείας άλλων, που μέσα από την Κοινή Επιτροπή Συνεργασίας που αποφασίστηκε στην προηγούμενη Σύνοδο, θα καταγράφονται και θα υλοποιούνται. Η δημιουργία αυτής της Επιτροπής άρχισε να υλοποιεί πλέον την έμπρακτη και υπαρκτή συνεργασία και να μετατρέπει τους στόχους που έχουν τεθεί σε συγκεκριμένα έργα. Σήμερα συμφωνήσαμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το διάλογο σε όλα τα επίπεδα και να θεσμοθετήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

“Κύπρος και Ελλάδα επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε –και το υπογραμμίζω - την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου, ειδικότερα σε θέματα που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και οι μεταναστευτικές ροές. Ένα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει λόγω και μεγέθους, και αρχών και συστήματος η φίλη χώρα Αίγυπτος”.

Ανταλλάξαμε την ίδια στιγμή, είπε, “απόψεις όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις σε περιφερειακά ζητήματα, όπως, ανάμεσα σε άλλα, η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, αλλά και για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες των μετριοπαθών δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές αυτές προκλήσεις”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σίσι και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για τις παρούσες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, και εξήγησε “πού βρίσκονται οι συγκλίσεις και πού βρίσκονται οι αποκλίσεις ή οι διαφωνίες. Θέματα σημαντικά που αν δεν επιλυθούν δεν μπορεί να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού”.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αμέριστη συμπαράσταση στα φόρα που συμμετέχει και ιδιαίτερα στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας για τη στήριξη που προσφέρει με σταθερότητα για χρόνια σε ό,τι αφορά τη δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η Αίγυπτος, είπε, “υπήρξε πάντα φίλη και στενά συνδεδεμένη μαζί μας χώρα. Ομως τα τελευταία χρόνια από την άνοδο του Προέδρου Σίσι στην εξουσία θα πρέπει να πω ότι ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις αλλά και τη στήριξη προς μια μικρή γείτονα χώρα που υποφέρει δυστυχώς από επιβουλές τρίτων”.

Ταυτόχρονα ευγνωμοσύνη εξέφρασε και προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι διαχρονική και ανιδιοτελής.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών διαβουλεύσεων, είπε, “κοινή ήταν η αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής μας αλλά και προσφέροντας προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με την Ευρώπη”.

Συζήτησαν ταυτόχρονα τρόπους, ως μεσογειακές χώρες, για τη δημιουργία μικτής οικονομικής επιτροπής σε θέματα γαλάζιας οικονομίας, η οποία θα αφορά, μεταξύ άλλων, συνεργασία στις θαλάσσιες μεταφορές, στην έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, εκπαίδευση και θαλάσσιο περιβάλλον”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υιοθέτησαν επίσης δύο Κοινές Διακηρύξεις Προθέσεων που θέτουν, η πρώτη τα θεμέλια για στενή συνεργασία στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η δεύτερη, καθορίζει σε γενικές αρχές τους τομείς για την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα θαλάσσιων μεταφορών, λιμανιών και εν μέρει τουρισμού.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε τόσο τον Πρόεδρο, όσο και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα ότι προσβλέπει στη συνέχιση και εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας “επ’ ωφελεία όχι μόνο των δικών μας χωρών, αλλά και των χωρών της περιοχής. Προσβλέπω στην 5η Κοινή Συνάντηση μας που θα έχω τη χαρά και τιμή να φιλοξενήσω στη Λευκωσία».

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή η Τριμερής Συνεργασία για προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή.

«Γι` αυτό και [εμείς] οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, πρέπει να συνεργαστούμε», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δηλώνοντας: «Συναποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών μας».

«Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας υπογραμμίσαμε εκ νέου την αρχή της καλής γειτονίας ως βάση συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο “σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλισης της ενότητας της περιοχής μας».

Ανέφερε ότι αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις και αξιοποίηση της γεωστρατηγικής μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν σήμερα για τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας τους και τη μεταφορά ΦΑ από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρώπη, καθώς όμως και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας Ζωνών, είπε.

Για το Κυπριακό, είπε ότι απαραίτητο για την ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο σήμερα είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μια λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια λύση χωρίς αναχρονιστικά σχήματα εγγυήσεων και μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

«Τονίσαμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Επαναλάβαμε τη σημασία της επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος», ανέφερε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών, στο πλαίσιο της Τριμερούς, αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

 
ΠΗΓΗ philenews/ ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου