Φωτογραφία: Φανίτσα Ζαν (ΚΥΠΕ) |
Η τελετή έγινε στο λιμάνι Λάρνακας.
Το πλοίο έτυχε πλήρους επισκευής και μεταξύ άλλων θα εκτελεί περιπολίες στην ανοικτή θάλασσα, θα συνδράμει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, θα συμμετέχει σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και θα αποτελέσει πλοίο εκπαίδευσης του προσωπικού του Ναυτικού εν πλω.
Σε ομιλία του κατά την τελετή ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε η Κύπρος και το Ομάν «μοιράζονται κοινές ιστορικές εμπειρίες, αλλά και κοινές επιδιώξεις ως προς την ανάγκη προώθησης της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης. Κύπρος και Ομάν είναι δύο χώρες που περιβάλλονται από ισχυρούς γείτονες, σε δύο εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας περιοχές». Πρόσθεσε πως το «Σουλτανάτο του Ομάν, όπως και η Κύπρος, είναι ένα κράτος με έντονη ναυτική παράδοση και έντονη ναυτική παρουσία μέσα τους αιώνες».
Πρόσθεσε ότι «ενόψει και των νέων ενεργειακών προοπτικών που διανοίγονται για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, η Κύπρος θα πρέπει, σε συνεργασία πάντα με γειτονικές και φίλες χώρες, να μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και στη διαχείριση κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή, στη διεξαγωγή ανθρωπιστικών αποστολών και επιχειρήσεων έρευνας διάσωσης. Οι προκλήσεις αυτές, ανεξαρτήτως λύσης ή όχι του Κυπριακού, θα παραμείνουν το ίδιο πιεστικές, όσο και η ανάγκη για ενίσχυση των δυνατοτήτων μας στη θάλασσα. Ούτε η γεωγραφία της Κύπρου θα αλλάξει, ούτε οι απειλές».
Ο Υπουργός σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της υλοποίηση της Α’ Φάσης Αναδιοργάνωσης των ενόπλων μας δυνάμεων, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί και διακρατικές συμφωνίες που θα μας επιτρέψουν πριν το τέλος της Α’ Φάσης, δηλαδή πριν το τέλος του 2020, να αποκτήσουμε σταδιακά τρία πλοία ανοικτής θαλάσσης και άλλα δυο μικρά σκάφη για τις ακτές. Μέχρι τότε, με βάση τον προγραμματισμό μας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η επέκταση της Ναυτικής Βάσης».
Η προώθηση του σχεδιασμού αυτού, συνέχισε, «είναι ταυτισμένη με την πολιτική μας βούληση να συνδράμουμε ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως χώρα που διατηρεί αγαστές και φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφάλειας και των κοινών απειλών. Αναβάθμιση των ναυτικών δυνατοτήτων της Κύπρου σημαίνει αναβάθμιση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως συνεισφορέας ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την ταραγμένη και ασταθή γειτονιά». Σημείωσε πως «σταθερός μας στόχος είναι η προαγωγή του κοινού συμφέροντος και της κοινής προοπτικής των κρατών της ευρύτερης περιοχής, σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, φιλίας και συνεργασίας».
Ο Υπουργός Αμυνας στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο όνομα που δόθηκε στο πλοίο, δηλαδή «ΑΛΑΣΙΑ», είπε ότι αυτό έγινε με εισήγηση του Ναυτικού που είναι όπως σημείωσε «ένα όνομα που θα θυμίζει πόσο μακρά είναι αυτή η παράδοση που σήμερα ανανεώνουμε, αλλά και που θα καταστεί συνώνυμο της φιλίας και της αδελφικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ομάν».
Ταυτόχρονα εξέφρασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυπριακής Πολιτείας ευρύτερα, «τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας γι’ αυτή τη σημαντική δωρεά του Σουλτάνου του Ομάν».
Ευχαριστίες εξέφρασε ο Χριστόφορος Φωκαϊδης προς τον Υπουργό Αμυνας και το Βασιλικό Ναυτικό του Ομάν για «την εξαίρετη μεταξύ μας συνεργασία σε όλη τη διαδικασία αναβάθμισης του σκάφους και εκπαίδευσης του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς» και ευχήθηκε στο νέο κυβερνήτη και το πλήρωμα του πλοίου «να είναι πάντοτε καλοτάξιδοι».
Στη δική του ομιλία ο Πρέσβης του Σουλτανάτου του Ομάν στην Κύπρο Ahmed Al – Shanfari εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ασφαλή άφιξη του πλοίου «ΑL – SALAM» «επανδρωμένο από αξιωματικούς του Βασιλικού Ναυτικού του Ομάν μαζί με αξιωματικούς του ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταφέροντας το μήνυμα της αγάπης και της φιλίας του ηγέτη και των πολιτών του Ομάν, που κορυφώνεται με τη δωρεά του σκάφους "AL-SALAM" στους φίλους μας σε αυτήν τη φιλόξενη χώρα. Μια πράξη, που συμβολίζει τη φιλία και την ειρήνη που συνδέουν τους δύο λαούς μας».
Πρόσθεσε ότι «το Σουλτανάτο του Ομάν και η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούν ισχυρούς δεσμούς ακόμη και πριν από τη θέσπιση των επίσημων διπλωματικών μας σχέσεων το 1992 και το άνοιγμα των πρεσβειών στις δύο πρωτεύουσές μας. Από τότε οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης, με την ελπίδα για περαιτέρω πρόοδο και ευημερία, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ηγεσίας των δύο χωρών».
Ανέφερε ακόμα ότι «η δωρεά του πλοίου "AL-SALAM" αντιπροσωπεύει το σεβασμό μας προς το φιλικό λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας και σηματοδοτεί, ένα πολύ θετικό βήμα προς τα εμπρός στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών» και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτέλεσε στο Βασιλικό Ναυτικό του Ομάν.
Στην ομιλία του ο Πρέσβης σημείωσε πως το πλοίο «εντάσσεται σήμερα στον κυπριακό στόλο, σηματοδοτώντας όχι το τέλος, αλλά ένα νέο λαμπρό κεφάλαιο στη διάρκεια ζωής του πλοίου» και εξέφρασε βεβαιότητα ότι το πλοίο «θα συμβάλει σημαντικά στο Ναυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα αποτελέσει ένα ορόσημο που αντανακλά το βάθος των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών μας».
Εξέφρασε επίσης τις «ειλικρινείς ευχαριστίες» του προς τον Υπουργό Αμυνας για τη «θερμή φιλοξενία», σημειώνοντας πως «ευελπιστούμε για την περαιτέρω πρόοδο και ευημερία των χωρών μας και προσευχόμαστε να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα».
Η τελετή παράδοσης – παραλαβής ξεκίνησε με υποστολή της σημαίας του Σουλτανάτου του Ομάν από το πλοίο και αποβίβαση του πληρώματος του.
Ακολούθησε η Ημερήσια Διαταγή του Διοικητή Ναυτικού, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό απόκτησης και ονομασίας του σκάφους και στη σημασία που έχει η απόκτηση του από το Πολεμικό Ναυτικό της Κύπρου. Απευθυνόμενος προς τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του πλοίου, ευχήθηκε «καλά ταξίδια και καλές θάλασσες», υπενθυμίζοντας τους ότι μαζί με το πατριωτικό τους καθήκον καλούνται να επιτελέσουν και το πανανθρώπινο καθήκον της προάσπισης του ανθρωπισμού και ανθρώπινης ζωής.
Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επιβίβαση του πληρώματος, η επίδοση της πολεμικής σημαίας και η αποκάλυψη του ονόματος του πλοίου από τον Υπουργό Αμυνας.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την υπογραφή πρωτοκόλλων μεταξύ του Υπουργού Αμυνας και του Πρέσβη του Σουλτανάτου του Ομάν.
Την τελετή παράδοσης – παραλαβής παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο υπαρχηγός και άλλα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, εκπρόσωποι του Ναυτικού, βουλευτές, ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας και Πρέσβεις ή εκπρόσωποι της Κίνας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Αυστραλίας, της Κούβας, της Βουλγαρίας, της Αιγύπτου, της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Λιβύης.
ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου