Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ν.Αναστασιάδης: Δεν θα μπω στο παιγνίδι που θέλει η Τουρκία - Δηλώσεις για το Κυπριακό

Λευκωσία: «Δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε ένα παιγνίδι καλλιέργειας του κλίματος που θέλουν, για τους στόχους που επιδιώκουν», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει επιθετικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας που έχουν και ως στόχο τον ίδιον προσωπικά.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 8oυ Μεσογειακού Φόρουμ για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος ερωτηθείς για τη χθεσινή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και κληθεί σαν πει κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε πρωτοβουλία από το διεθνή παράγοντα για να αρθεί
το αδιέξοδο που έχει προκύψει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, είπε ότι «εκείνο για το οποίο συνομίλησα με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής είναι οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε σε διμερές επίπεδο και η επιθυμία να συνεχίσουν, η ανάγκη επέκτασης της συνεργασίας. Αλλά, βεβαίως, επικεντρωνόμενοι στο Κυπριακό αυτό που εξέφρασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είναι την επιθυμία συνέχισης του διαλόγου, την ενθάρρυνση για ανάλογη συνέχιση και βεβαίως είχα την ευκαιρία να επεξηγήσω πώς και γιατί οδηγηθήκαμε ύστερα από 22 μήνες ενός γόνιμου, αλλά με πολλά προβλήματα διαλόγου, σε ένα αδικαιολόγητο αδιέξοδο. Εξέφρασε την επιθυμία να πράξει ό,τι είναι ανθρώπινα δυνατόν προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εντείνεται πολύ η επιθετική φρασεολογία από πλευράς Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό ακόμη και προς τον ίδιον τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προσωπικά και ερωτηθείς πού οδηγούμαστε ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλετε να πείτε πού οδηγούμαστε με βάση το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Αντιλαμβάνεστε ότι οι ψηλοί τόνοι ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά ακόμη και η διακοπή του διαλόγου δεν είναι παρά οι εσωτερικές ανάγκες να πετύχουν στους στόχους που έχουν θέσει. Όταν έφτασε ο κ. Μπαχτσελί, που είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια και επιτυχίας των στόχων του Προέδρου Ερντογάν, να μας απειλεί ή να εκτοξεύει ανοήτως ότι αν θέλουμε την Ένωση να μεταναστεύσουμε στην Αθήνα, αντιλαμβάνεστε πλέον γιατί και οι επιθέσεις που δέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά ή (εγώ) ο ίδιος προσωπικά. Δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε ένα παιγνίδι καλλιέργειας του κλίματος που θέλουν για τους στόχους που επιδιώκουν».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως μπορεί να μην αλλάξει κάτι ως προς το θετικό μετά και το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό θα δείξει στο μέλλον. Νομίζω ότι οι πρόωρες προβλέψεις, χωρίς να αποκλείεται οτιδήποτε, δεν είναι ωφέλιμες».

Κληθείς να αναφερθεί στο περιεχόμενο της επιστολής του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «παραθέτω ως έχουν τα γεγονότα, ως είχαν και έχουν τα γεγονότα, επαναλαμβάνω την επιθυμία και την προθυμία μας να συνεχίσει ο διάλογος – ούτως ή άλλως δεν είμαστε εμείς που εγκαταλείψαμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων – και επεξηγώ την ασημαντότητα του λόγου που οδήγησε τάχα στη διακοπή του διαλόγου.

Αλλά και ταυτόχρονα (επεξηγώ) την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου - που δεν νομίζω να υπήρχε σαφέστερη επεξήγηση εκείνων που ψήφισαν την Παρασκευή με αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός – ότι ουδείς στην ελληνοκυπριακή κοινότητα επιδιώκει τη λύση της Ένωσης ούτε βεβαίως της διχοτόμησης, ενώ μέσα από την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου επαναβεβαιώνεται και επαναλαμβάνεται η θέση πως στόχος είναι η εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των ομοφώνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

Συνεπώς, δεν δικαιολογούνται οι όποιες άλλες αξιώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι τάχα πρέπει να διορθώσουμε. Τι να διορθώσουμε; Την Ιστορία; Είτε θετικά είτε αρνητικά γεγονότα καταγράφονται κατά την ιστορική διαδρομή κάθε κράτους, κάθε λαού. Συνεπώς τί θα διορθώσουμε;».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου