Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Παρουσίαση του αναστηλωμένου βόρειου κίονα του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων - Χρονολογείται από το 270 π.Χ. όταν ανεγέρθη μπροστά στη Στοά της Ηχούς στην Ολυμπία

Στο κοινό αποδόθηκε σήμερα ο αναστηλωμένος βόρειος κίονας του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, με την παρουσία της γγ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρίας Aνδρεαδάκη Βλαζάκη.
Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΠΟΑ, η ιστορία του κίονα, που ανεγέρθη μπροστά στη Στοά της Ηχούς, στην Ολυμπία, το 270 π.Χ. «έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον».
«Κατά την ταραγμένη περίοδο των Διαδόχων που ακολούθησε το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) και τις διαμάχες τους για την κυριαρχία της Ελλάδος, η νέα δυναστεία των Πτολεμαίων, με έδρα της την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, προχωρά γύρω στα 270 π.Χ. στην ανέγερση μνημείου μπροστά στην Στοά της Ηχούς», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτε:
«Με σκοπό την προβολή των ηγετών της στη συνείδηση των προσκυνητών του ιερού της Ολυμπίας, κατασκευάζεται κρηπίδα-πόδιο μήκους περίπου 20μ. και πλάτους 4μ., και στις γωνίες της ανεγείρονται δύο ιωνικοί κίονες ύψους περίπου 9μ., όπου τοποθετήθηκαν, αντίστοιχα, τα αγάλματα του Πτολεμαίου Β' Φιλάδελφου και της αδελφής και συζύγου του Αρσινόης.
ypook2
Το τιμητικό αυτό ανάθημα, ένα από τα λαμπρότερα του είδους του στο ιερό, εντάσσεται στον σπάνιο τύπο αναθηματικών μνημείων με δύο μεμονωμένους κίονες στα άκρα του», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το επιτυχές αποτέλεσμα του πρόσφατα αναστηλωμένου βόρειου κίονα οφείλεται στην άριστη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI) Αθηνών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, κατόπιν ευγενούς χορηγίας του Ιδρύματος Regula Pestalozzi.
«Το γεγονός αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2004 με την αναστήλωση τμήματος της εισόδου του Φιλιππείου, με τον επαναπατρισμό μάλιστα αρχιτεκτονικών μελών από το Βερολίνο, καθώς και την αναστήλωση των κιόνων (Ν12) και αυτών στην περιοχή του οπισθόδομου του Ναού του Διός (2012), σε συνδυασμό με τις πραγματοποιηθείσες εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, την ανασκαφή και ανάδειξη μεγάλου τμήματος του Γυμνασίου και τις στερεωτικές εργασίες στην περιοχή των Θησαυρών», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Γεώργιος Γεωργιόπουλος, αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ηλείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Ευθύμιος Κοτζάς, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Weert Börner, πρόεδρος του Ιδρύματος Regula Pestalozzi και η χορηγός Omura Pestalozzi, η Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, ο Helmut Kyrieleis, πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI), η Katja Sporn, διευθύντρια του DAI Αθηνών, ο Reinhard Senff, επιστημονικός διευθυντής του DAI Αθηνών, διευθυντής της ανασκαφής DAI στην Ολυμπία και η Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας του ΥΠΠΟΑ.

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου