Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Τελεσίγραφο Βρυξελλών: Συμφωνία τώρα ή παίρνουμε πίσω και όσα συμφωνήθηκαν

Στυγνός εκβιασμός από τους τοκογλύφους δανειστές – Αδύνατον να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου - Αδειάζουν επικίνδυνα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας
Οι ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων, οι δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις της Αθήνας και οι αλλεπάλληλες παρατάσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο χείλος του γκρεμού.
Λίγο πριν φτάσουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κοινοτικός αξιωματούχος έσπευσε να βάλει... φρένο στις όποιες ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Οι εταίροι πετούν «τη μπάλα στην εξέδρα» και επιρρίπτουν την ευθύνη για την καθυστέρηση στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα με την όποια απόφαση είναι πολιτικό.
Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να αποφασιστούν άμεσα οι προϋποθέσεις επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα και πως η τρόικα μπορεί να ολοκληρώσει την τεχνική συγγραφή της συμφωνίας εξαιρετικά γρήγορα, όμως «οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία».
«Σε σχέση με την Ελλάδα θα γίνει μια ανασκόπηση της προόδου, αν μπορώ να το πω, σε σχέση με την 2η αξιολόγηση του προγράμματος. Υπάρχει σημαντικής πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ πριν ένα μήνα. Ακόμα εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να κλείσει τεχνικά η αξιολόγηση, αλλά η παρούσα καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα: το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό που πίστευα, αλλά όπως ξέρετε αν δεν κλείσουν όλα, τίποτα δεν είναι σίγουρο», είπε ο αξιωματούχος.

Το πιστόλι στον κρόταφο

Κοινοτικός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως αν δεν υπάρξει τώρα συμφωνία τότε όλα ξεκινούν από την αρχή.
«H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη» ήταν η φράση που φέρεται ότι χρησιμοποίησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.
Πιο σαφής δεν θα μπορούσε να είναι ο εκβιασμός. Στόχος να πάει το μήνυμα σε όσους διακινούν σενάρια περί πληρωμής των 6,3 δις ευρώ τον Ιούλιο, από ίδιους πόρους, χωρίς δηλαδή την εκκρεμή δόση των 6,2 δις ευρώ και προφανώς αφού αδειάσουν τα ταμεία όπως ακριβώς έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015.
«Είναι σπέκουλα να συνδέουμε τη αξιολόγηση με τις εκλογές που συμβαίνουν εδώ και εκεί τον Οκτώβρη, όπως επίσης είναι σπέκουλα να μιλάμε για προσπάθεια συλλογής μετρητών για τις πληρωμές τον Ιούλιο», αναφέρει.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία δεν θα ισχύσουν ούτε τα μέτρα ούτε επακόλουθα οι στόχοι. Η οικονομία μπαίνει σε νέα περιδύνιση, η αβεβαιότητα παρατείνεται, το τραπεζικό σύστημα θα κλειδωνιστεί με απρόβλεπτες συνέπειες, τα ταμειακά διαθέσιμα θα τελειώσουν επικίνδυνα και οι δανειστές - όπως και το 2015 - θα ζητήσουν «γη και ύδωρ» για να ξανακάτσουν στο τραπέζι με την Ελλάδα.  
«Ένας λογιστής μπορεί να κάνει εικασίες για το πως θα βρει τα λεφτά, αλλά αυτό θα ήταν η στενόμυαλη λογική ενός λογιστή, διότι δεν θα λάμβανε υπόψιν τις οικονομικές εξελίξεις. Είναι αντιπαραγωγική αυτή η σπέκουλα», σημειώνει. «Η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή».
Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι το παρόν σενάριο για την ανάπτυξη στέκει , αλλά «αν υπάρξει καθυστέρηση τότε θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα».
Για όλες τις εξελίξεις σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα θα ενημερωθεί εν συντομία και το Eurogroup την Παρασκευή.
Το Eurogroup θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 12 και δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσει παραπάνω, λόγω του πολύ σφιχτού προγράμματος της μέρας, εξήγησε ο αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου