Η Μόσχα αντιδρά στην πυραυλική επίθεση των Αμερικανών κατά συριακής
αεροπορικής βάσης - Ρωσική φρεγάτα καταπλέει στην Μεσόγειο - Δύση και
Τουρκία στηρίζουν την απόφαση Τραμπ, κρίνοντας ότι έπρεπε να «απαντηθεί»
η φερόμενη χρήση χημικών από τις δυνάμεις του Άσαντ - Η επόμενη μέρα
Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Μόσχα μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Την ώρα που η ρωσική ηγεσία αντιδρά με οργή, η Δύση, αλλά και η Τουρκία, στηρίζουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να επέμβει με πυραυλική επίθεση σε συριακή αεροπορική βάση, «απαντώντας» έτσι στην φερόμενη χρήση χημικών από τις δυνάμεις του Άσαντ.
Σημείο αντιπαράθεσης αποτελεί επίσης το κατά πόσον η πυραυλική επίθεση ήταν στοχευμένη, καθώς οι «Τόμαχοκ» των ΗΠΑ σκότωσαν εννέα αμάχους, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ. Εκτοξεύθηκαν 59 πύραυλοι «Τόμαχοκ». Η ρωσική πλευρά χαρακτηρίζει «γελοιότητες» την επιτυχία των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι ουδείς γνωρίζει που κατέληξαν 36 από τους πυραύλους των Αμερικανών.
Με διάγγελμα στον αμερικανικό λαό ο Τραμπ τόνισε:
«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλυτικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.
Σήμερα το βράδυ (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ελλάδα), διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε ακόμη τα πολιτισμένα έθνη «να μας πλαισιώσουν, επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών». Ζήτησε επίσης τη σοφία του Θεού, καθώς «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει».
«Δεν ζητήσαμε την άδεια της Μόσχας»
Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε: «Δεν ζητήσαμε την άδεια της Μόσχας» αναφορικά με την πυραυλική επίθεση. Ο αμερικανικός στρατός κοινοποίησε στις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει μια συριακή αεροπορική βάση, και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, λοχαγός Τζεφ Ντέιβις.
ΟΗΕ: «Κατάσταση κρίσης»
Δύο έκτακτες σύνοδοι Οργάνων του ΟΗΕ συγκαλούνται μετά το αμερικανικό χτύπημα με πυραύλους. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε ότι ο ΟΗΕ βρίσκεται σε «καθεστώς διαχείρισης κρίσης» και συγκαλείται εκτάκτως η ομάδα εργασίας της Γενεύης, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, το οποίο αποδέχθηκαν και οι ΗΠΑ.
Έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί απόψε και στη Νέα Υόρκη. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα προσέθετε επιπλέον πόνο στον συριακό λαό».
Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος προκειμένου να μπει τέλος στη σύρραξη από εκείνον μιας λύσης σε πολιτικό επίπεδο».
Επιδεινώνονται περαιτέρω οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις
Η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα αποτελούν «επίθεση» κατά «κυρίαρχου κράτους» και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και γνωστοποίησε ότι η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.
«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη ρωσική Άνω Βουλή δήλωσε ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις μπορούν να υποβαθμίσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία.
«Οι ενέργειες που ανέλαβαν σήμερα οι ΗΠΑ καταστρέφουν περαιτέρω τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. «Χωρίς να ασχοληθούν με το να διαλευκάνουν τα πράγματα, οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς μια επίδειξη ισχύος (…) εναντίον μιας χώρας που μάχεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» προστίθεται επίσης.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Κάτω Βουλής της Ρωσίας εκτίμησε ότι τα πλήγματα αυτά δεν είναι πιθανό να έχουν επίπτωση στην επικείμενη επίσκεψη στη Μόσχα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. «Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να κρυβόμαστε πίσω από τείχη» σχολίασε.
Η Βολιβία, δε, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, αναφορικά με την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας, όπως γνωστοποίησε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ενισχύεται η αεράμυνα της Συρίας
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας, για να συζητηθούν τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία.
Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία θα διατηρήσει ανοικτούς τους τεχνικούς και στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, αλλά δεν θα ανταλλάσσει οποιεσδήποτε πληροφορίες μέσω αυτών.
«Μετά τα πυραυλικά πλήγματα, οι κίνδυνοι (συγκρούσεων ρωσικών και αμερικανικών αεροσκαφών) είναι σημαντικά υψηλότεροι» είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.
Η τέλεση των πληγμάτων εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Συρία, συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.
Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η αεροπορική άμυνα της Συρίας θα ενισχυθεί, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Το υπουργείο χαρακτήρισε επίσης «γελοία» τα περί υψηλής αποτελεσματικότητας των πληγμάτων των ΗΠΑ.
Επίσης, το απόγευμα έγινε γνωστό από το ρωσικό πρακτορείο Tass, που επικαλείται στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στη Μόσχα, ότι η φρεγάτα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς», θα καταπλεύσει στην Μεσόγειο και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη ρωσική βάση που βρίσκεται στο συριακό λιμάνι Ταρτούς.
Δαμασκός: «Προβοκάτσια»
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σήμερα υποστήριξε ότι η επίθεση με χημικά εναντίον των αμάχων ήταν «μια προσχεδιασμένη ενέργεια που διενεργήθηκε για να δικαιολογήσει μια αμερικανική επίθεση επί του συριακού στρατού».
Μίλησε για «σκανδαλώδη επιθετικότητα» εκ μέρους των ΗΠΑ, η οποία είχε στόχο να «εξασθενήσει τον συριακό στρατό στη μάχη που δίνει εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων».
«Καλωσορίζει» η Τουρκία τη «θετική εξέλιξη»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι, αν και η αμερικάνική επίθεση στη συριακή βάση «ήταν σημαντική», έκρινε ότι δεν είναι αρκετή.
Και επανέφερε την πρότασή του να επιτραπεί στην Τουρκία να «να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, σε βάθος 4 έως 5 χιλιάδων τ.χλμ.», όπου «θα χτιστούν σπίτια για του Σύρους Τούρκους πολίτες».
«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς την επίθεση των ΗΠΑ. «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή» υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ελπίζει πως η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας λέγοντας ότι πρέπει να σχηματισθεί μεταβατική κυβέρνηση και εκφράζοντας την υποστήριξη της Άγκυρας προς την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.
«Εάν δεν θέλει να αποχωρήσει, εάν δεν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, και αν συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την απομάκρυνσή του» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο ίδιος συνομίλησε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ έκανε επίσης λόγο και για επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον.
Ακόμη, την ανάγκη δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία, χωρίς καθυστέρηση, ζήτησε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας επίσης λόγο για «θετική απάντηση σε εγκλήματα πολέμου».
«Η καταστροφή της αεροπορικής βάσης Σααϊράτ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλισθεί ότι χημικές και συμβατικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού δεν μένουν ατιμώρητες» δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν.
Ο Γιούνκερ έδειξε... κατανόηση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλαβαίνει τις προσπάθειες να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις (σ.σ. με χημικά) δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο της, προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «η επαναλαμβανόμενη χρήση τέτοιων μέτρων πρέπει να απαντηθεί. Υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών κατά στρατιωτικών στόχων και από τη χρήση χημικών εναντίον πολιτών. Οι προσπάθειες για να σταματήσει η βία στη Συρία πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι. Μόνο μια πολιτική μετάβαση μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιο αποτέλεσμα».
Με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι πυραυλικές επιδρομές εναντίον της συριακής αεροπορικής βάσης από τις ΗΠΑ είχαν την «κατανοητή πρόθεση» να προλάβουν περισσότερες χημικές επιθέσεις.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως μια λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να τερματισθεί η σύγκρουση.
«Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση πως... εξαπέλυσαν μια επιδρομή στο αεροδρόμιο Σαϊράτ στη Συρία με την κατανοητή πρόθεση να προλάβουν και να αποτρέψουν τη διάδοση και την χρήση θανάσιμων χημικών όπλων» δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι για λογαριασμό των 28 κρατών-μελών της Ένωσης.
«Οι ΗΠΑ μας ενημέρωσαν επίσης ότι αυτές οι επιδρομές είναι περιορισμένες και επικεντρώνονται στην πρόληψη και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων... Όσοι βρεθούν υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών» προσέθεσε.
Στηρίζουν Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο, τόνισαν ότι «την πλήρη ευθύνη» για αμερικανική επίθεση φέρει ο Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του του λαού απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013, μετά την τραγωδία στη Γούτα» επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των Μέρκελ και Ολάντ.
Οι ίδιοι σημείωσαν ότι η Ουάσινγκτον τους είχε ενημερώσει, προτού εξαπολύσει την πυραυλική επίθεση και είπαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέσω του ΟΗΕ, ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη συριακή κρίση.
Επίσης, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο να αποτρέψουν τον Σύρο πρόεδρο να διεξάγει νέες χημικές επιθέσεις, αλλά όχι για να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση. «Ήταν μια επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά θέλω να τονίσω ότι την στηρίζουμε πλήρως» υπογράμμισε.
Την στήριξή του στην αμερικανική ενέργεια εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου» την επίθεση με χημικά εις βάρος αμάχων.
Σύμφωνα με τον Τριντό, η επίθεση με χημικά του καθεστώτος Άσαντ εναντίον των ίδιων των πολιτών του δεν μπορεί να αγνοηθεί και φυσικά δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστηρίζει «πλήρως» την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, που πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά, πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.
Το πρώτο βίντεο από τη βομβαρδισμένη βάση στη Συρία
H στιγμής της εκτόξευσης ενός εκ των 59 πυραύλων:
Οι αμερικανικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στις 4 τα ξημερώματα:
Η αεροπορική βάση αλ Σαριάτ, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επίθεση με χημικά κατά της Ιντλίμπ
Χάρτης του CNN με το σημείο της βάσης
Πηγές: The New York Times, CNN, Le Figaro, Le Monde
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου