Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

«Χαστούκι» Κομισιόν στην Τουρκία: Κόψτε τους τσαμπουκάδες, σεβαστείτε την Ελλάδα

Άργησαν, αλλά τελικώς απάντησαν οι Βρυξέλλες στους απαράδεκτους τακτικισμούς της Άγκυρας – «Τηρείστε τις σχέσεις καλής γειτονίας, αποφύγετε τις εντάσεις» - Σαφής υπαινιγμός και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ
Τη στιγμή που η Άγκυρα εξακολουθεί να μη ρίχνει τους τόνους της προκλητικότητας εναντίον της χώρας μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, έστω και όψιμα, να απαντήσει στο καθεστώς Ερντογάν, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί στο ακέραιο τις διεθνείς συνθήκες και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών – μελών της ΕΕ που συνορεύουν με αυτή.

Σύμφωνα με το δίκτυο EurActiv, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείσα σχετικά με τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είπε πως η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και θα αποφεύγει τις εντάσεις με τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις και να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών», ήταν η ακριβής δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν.
Εξάλλου, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».
«Επιπλέον η ΕΕ τονίζει την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών - μελών σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο», πρόσθεσε η κ. Κοτσίγιαντσιτς.
Το μήνυμα της Κομισιόν, αν και ξεκάθαρο, έρχεται, δυστυχώς, με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς οι γείτονες επιχειρούν, με κάθε τρόπο, να στήσουν σκηνικό θερμού επεισοδίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Τα όσα διαδραματίστηκαν, άλλωστε, την Τρίτη (16/05/2017), όταν οι Τούρκοι δέσμευσαν, μέσω NAVTEX, την ευρύτερη περιοχή της Σαμοθράκης (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), αμφισβητώντας τα γεωγραφικά κεκτημένα της Ελλάδας, έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως τις ανησυχίες που έχει διατυπώσει κατά καιρούς μέσω του ρεπορτάζ το Newsbomb.gr.

«Καρφί» και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται πως αποδίδουν οι Βρυξέλλες και στις συνέπειες που θα έχουν ο συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα αυτό, το σχόλιο της εκπροσώπου της Κομιισιόν υπήρξε ενδεικτικό: «Κατά το περασμένο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της 28ης Απριλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια χώρα».

«Σουρωτήρι» το Αιγαίο

Κατά τα λοιπά, σε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, προέβησαν στην αρχή της εβδομάδας τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που συμμετείχαν στην τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος».
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τη Δευτέρα (15/05/2017) εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως 20 τουρκικά F-16, πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 19 ελικόπτερα.
Καταγράφηκαν 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε 9 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Συνολικά 14 τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου