Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Οι χαρτογραφήσεις των Κυπριακών και Αιγυπτιακών ΖΟΡ από την PGS.

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Πριν μόλις μερικούς μήνες στο Λονδίνο (12.12.2016), η εταιρεία Spectrum παρουσίαζε στο Λονδίνο τους υπεργιγαντιαίους στόχους κοιτασμάτων τύπου ΖΟΡ Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Την ίδια μέρα στο Λονδίνο η εταιρεία PGS παρουσίασε τις προοπτικές κοιτασμάτων ασβεστολιθικών υφάλων τύπου ΖΟΡ Νοτιοανατολικά της Κρήτης που βρίσκονται μέσα στην γεωλογική λεκάνη του Ηροδότου (βλ. Εικ.1).




Εικ.1

Γνωρίζουμε ότι με βάση το σύμπλεγμα Καστελόριζου, μέρος της Λεκάνης του Ηροδότου βρίσκεται μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ. Παράλληλα λαμβάνοντας υπ' όψη ότι οι ύφαλοι αυτού του τύπου είναι επαναλαμβανόμενοι, όπως αυτό συμβαίνει επί 300 km στην ΑΟΖ της Κύπρου (βλ. Εικ.2), οι ύφαλοι αυτοί είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται και μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.




Εικ.2

Το πιο εντυπωσιακό εύρυμα εκ μέρους της PGS αποτελεί η χαρτογράφηση που έκανε όσον αφορά στους στόχους κοιτασμάτων μέσα στα κυπριακά ερευνητικά θαλάσσια οικόπεδα 6, 10 και 11 (βλ. Εικ.3).




Εικ.3

Με βάση την χαρτογράφηση αυτή είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο μεγαλύτερος από τους χαρτογραφημένους στόχους υφάλων ασβεστολίθου τύπου Ζορ (με κίτρινο χρώμα στην εικόνα) στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της ExxonMobil και της Qatar Petroleum εμφανίζεται να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από αυτόν του κοιτάσματος Ζορ. Επίσης είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο στόχος κοιτάσματος ψαμμίτη τύπου Λεβιάθαν (με πορτοκαλί χρώμα στην εικόνα) όπως αυτός χαρτογραφήθηκε στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 εμφανίζεται σε μέγεθος να είναι τουλάχιστον διπλάσιος του κοιτάσματος Λεβιάθαν.
Να προσθέσουμε επίσης ότι όσον αφορά στις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 δεν φαίνεται τελικά αυτό να αποτελεί πρόβλημα, διότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας που είναι βέβαια εκτός διεθνούς νομιμότητας, δεν φαίνεται να καλύπτουν ούτε το 1/5 της υπεργιγαντιαίας δομής-στόχου κοιτάσματος τύπου Λεβιάθαν που υπάρχει μέσα στο θαλάσσιο οικόπεδο 6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου