Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Η «οδύσσεια» των συνταξιούχων: Ζουν χρόνια με δανεικά μέχρι να βγει η οριστική τους σύνταξη!

Ανδρέας Πιμπίσιης 
Από το philenews

Νέα στρατιωτικά δεδομένα δημιουργούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Η τοποθέτηση του συστήματος αυτού στα νότια τουρκικά παράλια, σε συνδυασμό με τους ήδη εγκατεστημένους S-400 στα δυτικά παράλια της Συρίας, δημιουργεί ένα περίεργο αντιαεροπορικό πλέγμα πάνω από την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που καταδεικνύει κι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των ευρύτερων εξελίξεων: Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει, είτε άμεσα είτε έμμεσα, την παρουσία της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Μόσχα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καλύψει το κάθε κενό που εμφάνιζε ή εμφανίζει η πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή.
Το δραστικό βεληνεκές του πυραυλικού συστήματος φτάνει τα 400 χιλιόμετρα θέτοντας τη βρετανο-νατοϊκή βάση Ακρωτηρίου εντός πεδίου βολής. Είτε το σύστημα S-400 βρίσκεται στη Λατάκια της Συρίας είτε στα Άδανα της Τουρκίας. Παράλληλα, οι παρεμβολές των ραντάρ του συστήματος μπορεί να καλύψουν μια πολύ μεγαλύτερη ακτίνα πολύ πιο νότια από την Κύπρο.

Οι S-400 (Triumf) αποτελούν αναβάθμιση του γνωστού συστήματος S-300 (το οποίο βρίσκεται και στο οπλοστάσιο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με τους πυραύλους να έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη, ενώ αρχικά προορίζονταν για την Κύπρο) και βρίσκεται προς το παρόν μόνο στο ρωσικό οπλοστάσιο. Θεωρείται εφάμιλλο (αν όχι ανώτερο) του αμερικανικού Patriot, και μπορεί να πλήξει ιπτάμενους στόχους σε απόσταση μέχρι και 400 χλμ. ενώ, όπως σημειώνεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον στόχων εδάφους και θαλάσσης. Είναι αυτοκινούμενο και έχει χρόνο ανάπτυξης μόλις 15 λεπτά.

Όταν το σύστημα S-400 αναπτυσσόταν στη Συρία -μεσούσης της κρίσης στις τουρκορωσικές σχέσεις- το πρακτορείο «Σπούτνικ» είχε σημειώσει σ’ ένα αφιέρωμά του και τα εξής: «Μπορεί να πλήξει αεροσκάφη τα οποία βρίσκονται εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και ως εκ τούτου αποτελεί λόγο προβληματισμού για τους Τούρκους επιτελείς». Όλοι αντιλαμβάνονται πως στην προκειμένη περίπτωση ότι ίσχυε προηγουμένως σε βάρος της Τουρκίας σήμερα -εάν ολοκληρωθεί η αγορά- ισχύουν και σε βάρος άλλων χωρών στην περιοχή.

Τέθηκε σε υπηρεσία το 2007 και μπορεί να παρακολουθεί/ εμπλέκει ταυτόχρονα μέχρι 300 στόχους. Ενδείκνυται για χρήση εναντίον μιας σειράς στόχων, περιλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και βλημάτων cruise: Από στρατηγικά βομβαρδιστικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου μέχρι κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ και προφανώς τακτικά (αλλά και stealth) μαχητικά.

Η ανάπτυξη του συστήματος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου -ακτές Συρίας και Τουρκίας- δημιουργεί νέα δεδομένα που επηρεάζουν και την Κύπρο. Ανάπτυξη του συστήματος στα δυτικά παράλια της Τουρκίας ουσιαστικά μπλοκάρει την αεροπορική ομπρέλα της Ελλάδας σε μια ακτίνα 400 χιλιομέτρων. Γιατί, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως εάν η Τουρκία αποκτήσει το σύστημα από τη Ρωσία δεν αναμένει κάποιος ότι θα το αναπτύξει στα βόρεια ή στα ανατολικά της σύνορα, αλλά το πιο πιθανό είναι τα νότια και ανατολικά παράλια. Ούτως ή άλλως, η ευελιξία που έχει ολόκληρο το σύστημα των S-400 μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε έτοιμο για δράση.

Μέχρι στιγμής από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση επί των τουρκικών ενεργειών, όταν για την τοποθέτηση του συστήματος στη Συρία η Ουάσιγκτον είχε ενοχληθεί. Δεν ήταν και τυχαίο το γεγονός ότι οι χάρτες που δημοσιεύθηκαν τότε (όπως αυτός που φιλοξενούμε σήμερα) σημείωναν και τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο. Γιατί θεωρούσαν ότι η παρουσία του συστήματος στη Συρία έπληττε τα συμφέροντα όχι μόνο της Βρετανίας και των ΗΠΑ αλλά του ΝΑΤΟ ευρύτερα.


Σστόχους σε αποστάσεις 400 χιλιομέτρων και ύψος έως 27 χιλιομέτρων (ή 30 χιλιομέτρων η νεότερη έκδοση με νέα γενιά πυραύλων). Με τις επιδόσεις αυτές από το σημείο που έχει εγκατασταθεί καλύπτει τουλάχιστον το 75% του συριακού εδάφους, μαζί με τους εναέριους χώρους του Λιβάνου, της Κύπρου, το μισό Ισραήλ και ένα τεράστιο τμήμα της Τουρκίας (κόκκινο χρώμα). Το ραντάρ του S-400 έχει εμβέλεια 600 χιλιομέτρων και είναι ικανό να διακρίνει ακόμη και αντικείμενα που κινούνται στο έδαφος, όπως τα αυτοκίνητα και μεσαία στρατιωτικά οχήματα.
Έτσι από το σημείο που έχει εγκατασταθεί το ραντάρ του καλύπτει τη Συρία, τις δυτικές περιοχές του Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, σχεδόν όλο το Ισραήλ και την Ιορδανία, το βόρειο Σινά, ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου και του τουρκικού εναέριου χώρου, μέχρι και την Άγκυρα. (μπλε χρώμα)
Εάν το σύστημα τοποθετηθεί π.χ. στα Άδανα – πλησίον της βάσης Ιντσιρλίκ τότε θα δούμε ότι η περιοχή που καλύπτει το όλο σύστημα δεν διαφοροποιείται πολύ απ’ ότι εγκατεστημένο στη Λατάκια της Συρίας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ S-400 ΘΡΙΑΜΒΟΣ

S-400 Triumf - Όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ : SA-21 Growler
Ιστορικό υπηρεσιών: 28 Απριλίου 2007 - Χρησιμοποιήθηκε από Ρωσία
Κόστος μονάδας: 400 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα (τμήμα) που αποτελείται από 8 εκτοξευτήρες, 112 πυραύλους, οχήματα εντολών και υποστήριξης
ΤΥΠΟΣ: Σύστημα αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων βλημάτων Εδάφους - Αέρος μεγάλης εμβέλειας
ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΣΤΟΧΟΥ: 370 Μίλια (600 χιλιόμετρα)
ΜΕΓΙΣΤΟΙ ΧΡΟΝΟΙ:
Ανάπτυξης του συστήματος από κατάσταση μεταφοράς σε επιχειρησιακή 5-10 λεπτά.
Από επιχειρησιακή κατάσταση σε ετοιμότητα για βολή 3 λεπτά.
Από εντοπισμό στόχου έως εγκλωβισμό 36 δευτερόλεπτα
ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ ΤΩΝ ΒΛΗΜΑΤΩΝ:
Βλήμα 48N6E : 150 km
Βλήμα 48N6E2 : 200 km
Βλήμα 9M96E : 40 km
Βλήμα 9M96E2 : 120 km
Βλήματα 9M83M & 9M82M : 400 km (αναφέρονται και σαν 40Ν6)
ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ραντάρ επιτήρησης τύπου 64N6 Tombstone 3D ή 96L6E επίσης 3D System.
Ραντάρ χαμηλού ύψους τύπου 76NG Clam Shell.
Ραντάρ ελέγχου βολής τύπος 36N85 Flap Lid.
Σύστημα ελέγχου 86M6E.
Κέντρο επιχειρήσεων 54K6E.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου