Ο Μάρτιν Σουλτς μιλάει αποκλειστικά στην DW για την προσφυγική
κρίση, την Τουρκία, αλλά και τις δυσοίωνες δημοσκοπήσεις ενόψει των
εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Από τις οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να
πτοείται
Μιλώντας στην αρχισυντάκτρια της Deutsche Welle Ίνες Πολ
και στον δημοσιογράφο Ταφάρ Αμπντούλ Καρίμ, ο υποψήφιος των
σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία παρουσιάζει τις θέσεις του για
την προσφυγική κρίση και προειδοποιεί ότι ούτε η Γερμανία είναι σε θέση
να την αντιμετωπίσει, αλλά ούτε και "οι Έλληνες, οι Κύπριοι ή οι Ιταλοί
μπορούν μόνοι τους να την επιλύσουν".Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπενθυμίζει τη σημασία της κοινοτικής αλληλεγγύης και επικρίνει την Ουγγαρία, η οποία δεν όχι μόνο δεν συνεργάζεται για την ανακατανομή των προσφύγων με βάση τα συμπεφωνημένα, αλλά και αρνείται να συμμορφωθεί με πρόσφατη, σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επιπλέον δε, ο Μάρτιν Σουλτς αφήνει να αννοηθεί ότι η παρακωλυτική στάση τις Ουγγαρίας και άλλων ανατολικοευρωπαϊκών χωρών θα έχει συνέπειες στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ και στα ευρωπαϊκά κονδύλια που λαμβάνουν σήμερα οι χώρες αυτές.
"Αυτή τη στιγμή η Ουγγαρία αμφισβητεί εκ θεμελίων την ΕΕ" δηλώνει ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών. "Είμαστε μία κοινότητα δικαίου και οι Ούγγροι λένε ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν την νομολογία ανωτάτων δικαστικών λειτουργών για το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο. Πρόκειται λοιπόν για ανοιχτή αμφισβήτηση μίας κοινότητας δικαίου. Γι αυτό πρέπει να πούμε ότι από του χρόνου θα διαπραγματευθούμε το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, ότι η Γερμανία καταβάλλει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα κοινοτικά ταμεία και ότι ήδη προ εβδομάδων ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε σούπερ-μάρκετ, όπου ο καθένας μπορεί να μπαίνει και να παίρνει ό,τι του αρέσει».
Μπλοφάρει ο Ερντογάν;
Ο Μάρτιν Σουλτς επέκρινε σε υψηλούς τόνους την πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταβάλλοντας παράλληλα εμφανή προσπάθεια να καταδείξει ότι η κριτική του αφορά αποκλειστικά τους χειρισμούς και το πρόσωπο του Ερντογάν, όχι τον τουρκικό λαό. «Στην αρχή της πολιτικής σταδιοδρομίας του είχε θεωρηθεί μέγας μεταρρυθμιστής. Τώρα ακολουθεί έναν δρόμο που οδηγεί στην πλήρη απομόνωση της χώρας του. Φυσικά (στην πολιτική μας απέναντι στον Ερντογάν) απαιτείται μία στάθμιση αγαθών: πόσο να προχωρήσει κανείς; Όμως από την πλευρά, πρέπει να θέσουμε και το αντίστροφο ερώτημα: πόσο να αφήσουμε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει;» Σε κάθε περίπτωση ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισημαίνει ότι «η Τουρκία είναι ένας στενός σύμμαχος και μία φίλη χώρα» για να υπενθυμίσει με νόημα ότι «σχεδόν οι μισοί Τούρκοι δεν στέκονται στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έδειξε και το τελευταίο δημοψήφισμα».
Σε συνάρτηση με όλα αυτά ο Μάρτιν Σουλτς δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και κυρίως για το, θεωρητικό έστω, ενδεχόμενο να ανακαλέσει η Άγκυρα τη συμφωνία μετά τις τελευταίες προστριβές με την ΕΕ. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προφανώς πιστεύει ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να φτάσει μέχρι το τέλος και να ακυρώσει μία επωφελή για όλους συμφωνία. «Δεν είμαι διατεθειμένος να γονατίσω μπροστά στον Ερντογάν, δεν μπορεί να υφιστάμεθα εκβιασμούς" δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Σουλτς. "Σας λέω όμως, ότι δεν θα φτάσει στο σημείο να χειριστεί τους πρόσφυγες ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Εάν έκανε κάτι τέτοιο, θα έχανε κάθε ίχνος αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο».
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου