Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Εκτός ελέγχου διαστημικός σταθμός - Θα συντριβεί στη Γη!

Ο διαστημικός σταθμός της Κίνας, Tiangong-1 κατευθύνεται εκτός ελέγχου προς τη Γη και αναμένεται να συντριβεί μέσα σε λίγους μήνες στην επιφάνειά της
Ο μήκους δέκα μέτρων και βάρους οκτώμιση τόνων διαστημικός σταθμός εκτοξεύθηκε το 2011 στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος με στόχο την ανάδειξη της Κίνας σε διαστημική υπερδύναμη. Χρησιμοποιήθηκε για επανδρωμένες και μη αποστολές και τον επισκέφθηκε το 2012 η πρώτη γυναίκα αστροναύτης της Κίνας, η Λιου Γιανγκ.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι είχαν χάσει τον έλεγχο του διαστημικού σταθμού τον Σεπτέμβριο του 2016 και είπαν ότι περιμένουν πτώση του Tiangong-1 κάπου ανάμεσα στον Οκτώβριο του 2017 και τον Απρίλιο του 2018.
Έκτοτε η τροχιά του τον φέρνει ολοένα και κοντύτερα στη Γη, κάτω από τα 300 χιλιόμετρα, ενώ πέφτει ολοένα και ταχύτερα.
Αν και το μεγαλύτερο τμήμα του σταθμού αναμένεται να καεί στην ατμόσφαιρα κάποια κομμάτια του μπορεί να ζυγίζουν έως και 100 κιλά όταν θα συντριβούν στην επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με κτιμήσεις του φημισμένου αστροφυσικού του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Τζόναθαν Μακντάουελ.
diastimikos stathmos1
Η πιθανότητα να πέσει ο σταθμός σε κατοικημένη περιοχή θεωρείται μικρή, ωστόσο η Κίνα θα παρακολουθεί προσεκτικά την κάθοδο του σταθμού και θα ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη όταν θα αρχίσει η τελική πτώση του.
Όμως ακόμη και λίγες μέρες πριν αυτό συμβεί θα είναι αδύνατο να υπολογίσουν οι επιστήμονες πού ακριβώς θα πέσει, είπε ο Μακντάουελ. Ενώ πρόσθεσε ότι μια μικρή αλλαγή στις ατμοσφαιρικές συνθήκες μπορεί να μετακινήσει το σημείο πρόσκρουσης «από μια ήπειρο στην επόμενη».
diastimikos stathmos2

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου