Για «συνηθισμένο σενάριο», προσπάθεια να τον εξευτελίσουν, να τον εμπαίξουν και να του επιτεθούν, λες και αυτά που ανέφερε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον τα είπε πρώτη φορά, έκανε λόγο ο «υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ο οποίος επανέλαβε την προτίμησή του στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και απάντησε στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντάς του ότι είναι εκείνος «που πυροβολεί το κεφάλι των Τ/κ» με αυτά που υπερασπίζεται. Ο Ερτουγρούλογλου έδωσε διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα διάρκειας μιάμισης ώρας. Εδώ και καιρό, είπε, η συζήτηση που γινόταν αφορούσε το ποιες επιλογές έχουν οι Τ/κ ενώπιόν τους σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού και κάποιοι παρουσίασαν λανθασμένα τον ίδιο να θέτει ως μόνη επιλογή την «αυτόνομη δημοκρατία», την οποία μήνες πριν είχε θέσει μεταξύ των επιλογών.
«Το δήλωσα πολλές φορές, είπα δεκάδες φορές ότι η προτίμησή μου μεταξύ των επιλογών είναι η αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα μελετών της κυβέρνησης, αλλά η δική μου προσωπική άποψη, το είπα και αυτό πολλές φορές». Απορρίπτει, πρόσθεσε, τις επικρίσεις που δέχεται ότι προσπαθεί να επιβάλει τις δικές του προσωπικές απόψεις ως επιλογή του τ/κ «λαού». «Εγώ ξέρω τα όριά μου, τα πόδια μου πατάνε στη γη».
Επανέλαβε την άποψή του ότι ο συνεταιρισμός με τους Ε/κ δεν είναι η μόνη υποχρεωτική επιλογή για τους Τ/κ και πως αυτό θα σήμαινε «να αφεθείς στο έλεος των Ε/κ», προσθέτοντας ότι δυστυχώς σήμερα υπάρχουν κάποιοι που ακόμα υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.
Κατά τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, στο Κραν Μοντάνα τέλειωσε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων 50 χρόνων στο Κυπριακό. Δήλωσε ότι και ο Τ/κ ηγέτης είχε πει ότι όταν θα επέστρεφαν στην Κύπρο θα συζητήσουν σιγά-σιγά άλλα πράγματα. Η μεγαλύτερη αδικία προς τους Τ/κ, συνέχισε, είναι να προσπαθείς να διατηρήσεις ζωντανή μια διαδικασία 50 ετών που αποδείχθηκε ότι ήταν αποτυχημένη, αυτό είναι η μεγαλύτερη ζημιά. «Αυτή η πολιτική δεν έχει κανένα νόημα παρά την παραχώρηση στους Ε/κ ό,τι θέλουν».
Οι Ε/κ λένε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες, «υπάρχει κάτι καινούργιο;», διερωτήθηκε ο κ. Ερτουγρούλογλου υποβάλλοντας επίσης το ερώτημα εάν υπάρχει έστω το παραμικρό σημάδι ότι οι Ε/κ βλέπουν τους Τ/κ ως ίσους.
«Δημοσιεύθηκαν τα φυλλάδια που διανέμονται στα ε/κ σχολεία. Δείχνουν τους Τ/κ ως μιας από τις τέσσερις μειονότητες στο νησί. Δεν είναι γνωστό ότι αυτή είναι η νοοτροπία τους ή μήπως θα πουν ότι η ηγεσία, οι πολιτικοί, η εκκλησία, ο στρατός που διοικούν τον ε/κ λαό σκέφτονται διαφορετικά από ό,τι έχει αυτό το φυλλάδιο;».
Επανέλαβε ότι οι Ε/κ δεν θέλουν τη λύση γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένη διεθνώς και δεν θέλουν να μοιραστούν όσα έχουν με τους Τ/κ, ενώ υπενθύμισε το πρόσφατο άρθρο του πρώην Βρετανού ΥΠΕΞ για λύση δύο κρατών στην Κύπρο ρωτώντας τους επικριτές τους και τον Μουσταφά Ακιντζί εάν θα υπέγραφαν κάτω από αυτό.
Ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους
Όσον αφορά τη «δασμολόγηση» προϊόντων που περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους, ο ψευδοϋπουργός ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης παραποίησε το θέμα και με ανειλικρινή τρόπο προσπάθησε να παραπλανήσει τον κόσμο ότι η «κυβέρνηση» δεν τον έλαβε υπόψη.
Του απηύθυνε μάλιστα την ερώτηση «εσείς στη Γενεύη όταν δίνατε χάρτη στην ε/κ πλευρά πόσο λάβατε υπόψη την κυβέρνησή σας;».
Ακόμα και σήμερα, είπε, αυτό που λέγεται είναι ότι στη Γενεύη έδωσε χάρτη η «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – αλλά η «κυβέρνηση» δεν είχε ιδέα, παρ’ ότι είχαν πει στον κ. Ακιντζί να μην δώσει χάρτη. «Είμαι υποχρεωμένος δυστυχώς να το πω αυτό για να του δώσω ένα παράδειγμα».
Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα και μετά, το ψευδοκράτος δεν είπε τίποτα για την αποστολή της βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων και του φόβου να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αυτές.
Μετά την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε, στις 28 Ιουλίου στο «Υπουργείο Εξωτερικών» ο ίδιος μετέφερε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αυτή την απόφαση, την οποία είχε αξιολογήσει πριν το «Υπουργικό Συμβούλιο» θεωρώντας ότι δεν υπήρχε πλέον λόγος συνέχισης αυτής της βοήθειας και «εκμετάλλευσης από την ε/κ πλευρά ώστε να συνεχίζει την προπαγάνδα» για Ε/κ που ζουν στα υπό κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη χρήση του αφηγήματος της κατοχής. Λήφθηκε η απόφαση, είπε, να προταθεί ο τερματισμός αυτής της πρακτικής (της αποστολής βοήθειας στους εγκλωβισμένους) και εάν όχι, να μπουν «δασμοί» στα προϊόντα.
Δεν βγήκε απόφαση από το «Υπουργικό» αλλά αυτό συζητήθηκε και σε αυτό κατέληξαν, είπε, το οποίο και μετέφεραν στα Ηνωμένα Έθνη.
Τα Ηνωμένα Έθνη το είπαν, συνέχισε, στο «προεδρικό» και κάποιοι από εκεί ζήτησαν από κάποιους «αρμόδιους» περισσότερες πληροφορίες. Άρα, ανέφερε, ο Μουσταφά Ακιντζί το ήξερε.
Ο Ερτουγρούλογλου πρόσθεσε ότι σε γεύμα που είχε ο ίδιος με αρμόδιους των Ηνωμένων Εθμών στις 23 Αυγούστου τους είχε μεταφέρει την απόφαση ότι η επιβολή των «δασμών» θα ίσχυε από την 1η Οκτωβρίου. Επίσης συζήτησε εκτενώς το θέμα και μετέφερε τις απόψεις του στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ υπεύθυνου για τις Ειρηνευτικές Αποστολές, Ζαν-Πιέρ Λακρουά.
Στις 26 Σεπτεμβρίου, συνέχισε, το «ΥΠΕΞ» ενημέρωσε γραπτώς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θέμα και όλα αυτά τα ήξερε ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος «έκανε λες και το άκουσε πρώτη φορά» το θέμα, ενώ ο κ. Ερτουγρούλογλου αποκάλυψε ότι μια μέρα πριν την εφαρμογή της απόφασης για τους δασμούς ο κ. Ακιντζί ζήτησε όπως αυτή αναβληθεί για μετά την επίσκεψη του κ. Λακρουά στην Κύπρο στις 18 Οκτωβρίου.
Επέκρινε δε τον Τ/κ ηγέτη ότι νομίζει πως ασκεί «ρεάλ πολιτίκ», «αλλά δεν ξέρει καν τι είναι αυτό, νομίζει ότι κάνει και σωστά με το να προβαίνεις σε δηλώσεις για να είναι αρεστός αριστερά – δεξιά».
Κατά τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου οι Ε/κ και Μαρωνίτες που μένουν στα κατεχόμενα δεν είναι θύματα και εάν έχουν οποιεσδήποτε ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν, το «υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» είναι έτοιμο να τους στηρίξει.
«Ο ίδιος κάνει λάθη και πυροβολεί στο κεφάλι τους Τ/κ»
Απαντώντας στην έκφραση του Μουσταφά Ακιντζί ότι συνεχίζει να κάνει λάθη που δύσκολα επανορθώνονται και «πυροβολεί τα πόδια μας», ο λεγόμενος ΥΠΕΞ» είπε ότι μάλλον ο Τ/κ ηγέτης δεν έχει ιδέα σε τi ρίσκο έχει υποβάλει τους Τ/κ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, δεν υπάρχει άλλος εκτός από τον Τ/κ ηγέτη που έχει βάλει σε δυσκολίες που δύσκολα επανορθώνονται τον τ/κ «λαό» και ούτε κατάλαβε ότι με την πολιτική του υπέρ της λύσης ο Τ/κ ηγέτης έχει φτάσει στο σημείο να αφήνει τους Τ/κ στο έλεος των Ε/κ. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, πρέπει να ξέρει ο Τ/κ ηγέτης ότι είναι εκείνος που «πυροβολεί στο κεφάλι τους Τ/κ».
Είναι ένας τέτοιος «πρόεδρος», συνέχισε, που το 2008 ήταν ένας από τους 78 που υπέβαλαν αίτηση για να συμμετάσχουν ως ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές. Αυτό, υποστήριξε, σημαίνει ότι (ο Ακιντζί) δεν πιστεύει στην «ΤΔΒΚ», είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκεί θέλει να ψηφίζει. Δυστυχώς, είπε, αυτός που το έκανε αυτό ήρθε η ημέρα που έγινε «πρόεδρος» του ψευδοκράτους.
Διερωτήθηκε γιατί ο Τ/κ ηγέτης, που δεν θέλει ούτε την αεροπορική επίδειξη τουρκικών αεροσκαφών σε τελετές στα κατεχόμενα, δεν είπε τίποτα για τα δύο F-16 που πέταξαν για πρώτη φορά από την Ελλάδα στην Κύπρο την 1η Οκτωβρίου, την ημέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υποστήριξε επίσης ότι ο Μουσταφά Ακιντζί λέει ψέματα στους Τ/κ ότι δήθεν οι E/κ αποδέχθηκαν την εκ περιτροπής προεδρία. Οι Ε/κ, είπε, «σας βλέπουν σαν εθνική μειονότητα, ποια εκ περιτροπής προεδρία θα σου δώσει εσένα. Μην βλέπετε όνειρα. Μην κοροϊδεύετε αυτόν τον "λαό" που βαρέθηκε από αυτή την αβεβαιότητα». Ισχυρίστηκε δε ότι η επιμονή σε μια ομοσπονδία διζωνική, δικοινοτική είναι προσβολή για τους Τ/κ και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν νέες μέθοδοι και νέες παράμετροι για έναν διάλογο.
Ερωτηθείς ποιον στηρίζει η Τουρκία, τον Ακιντζί ή την «κυβέρνηση», ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι η το Κυπριακό είναι μια κοινή υπόθεση αγώνα για την οποία αγωνίζονται μαζί, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είναι εναντίον της λύσης αλλά εναντίον της λύσης που ορίζει η τ/κ πλευρά. Μίλησε δε για μητέρα πατρίδα Τουρκία λέγοντας πως αυτοί που θεωρούν την Τουρκία ξένη χώρα και λένε «εμείς ήμαστε Κύπριοι, να μην ανακατεύονται στις δουλειές μας, είναι ντροπή τους».
Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Κορνήλιου Κορνηλίου για τους Τ/κ ο «υπουργός Εξωτερικών» την αποκάλεσε «ανάγωγη» και «ρεζιλίκι».
«Όταν τη διαβάζετε βλέπετε ότι η κυπριακή κυβέρνηση μας στηρίζει και κάνει παράπονα για τη "μητέρα πατρίδα"», ανέφερε ο Ερτουγρούλογλου λέγοντας: «Εσύ ποιος είσαι ρε; Εσύ θα διευκολύνεις τα συμφέροντα των Τ/κ στα διεθνή φόρα;».
Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μιλά για τους Ε/κ που είναι αυτοί οι οποίοι έχουν κλέψει τα δικαιώματα των Τ/κ, τους υποβάλλουν σε «εμπάργκο» και δεν τους αφήνουν να παίξουν φιλικά έστω παιχνίδια ποδοσφαίρου με τις τουρκικές ομάδες.
«Οι Τ/κ στέκονται όρθιοι εδώ και χρόνια και υποβαλλόμαστε σε αυτό το μαρτύριο. Τι όφελος μπορεί να έρθει από σας; Τίποτε άλλο παρά ζημιά».
Λειτουργίες σε εκκλησίες στα κατεχόμενα
Ερωτηθείς για το θέμα της τέλεσης εκκλησιαστικών λειτουργιών στα κατεχόμενα, ο Ερτουγρούλογλου έδωσε στοιχεία λέγοντας ότι το 2015 υπήρξαν 128 αιτήσεις, έγιναν 96 θείες λειτουργίες, δόθηκαν 32 αρνητικές απαντήσεις και σε 20 εκκλησίες έγινε λειτουργία για πρώτη φορά στα κατεχόμενα.
Το 2016, συνέχισε, οι αιτήσεις ήταν 163, δόθηκαν 109 άδειες, 54 αρνητικές απαντήσεις και σε 5 εκκλησίες έγινε λειτουργία για πρώτη φορά. Από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα, ανέφερε, οι αιτήσεις ήταν 107 και δόθηκαν 68 θετικές και 39 αρνητικές απαντήσεις.
Λες και πριν έρθω εγώ κανείς άλλος «υπουργός» δεν απέρριψε αιτήσεις για την λειτουργία εκκλησιών, είπε ο κ. Ερτουγρούλογλου που πρόσθεσε πως εφαρμόζουν κριτήρια γι’ αυτό το θέμα και σε ένδειξη καλής πρόθεσης σε τρεις εκκλησίες οι λειτουργίες γίνονται ελεύθερα.
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για το θέμα του Τούρκου στρατιωτικού μέλους της ΦΕΤΟ που διέφυγε στις ελεύθερες περιοχές από την Τουρκία αλλά και στις συνομιλίες για τις Βάσεις μετά το Brexit που θα γίνουν στις 11 Οκτωβρίου.
Μπουρτζιού: Απρεπές το ύφος του Ερτουγρούλογλου
Για απρεπές ύφος και λεκτικό εναντίον του Τ/κ ηγέτη, αλλά και απαράδεκτη συμπεριφορά που έχει γίνει συνήθεια στον Ερτουγρούλογλου και δεν είναι νέα, έκανε λόγο απαντώντας στον «ΥΠΕΞ» ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού.
Σε γραπτή του δήλωση αμέσως μετά τη διάσκεψη Τύπου του κ. Ερτουγρούλογλου, ο κ. Μπουτζιού ανέφερε ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις ενός ατόμου που έχει καταλάβει το «Υπουργείο Εξωτερικών», όπως και το ότι δεν αίρει το λάθος του, είναι ενάντια στα συμφέροντα των Τ/κ.
Σημειώνει δε ότι ο Τ/κ ηγέτης θεωρεί χρέος του και θα συνεχίσει να υποδεικνύει τις λάθος πράξεις που βλέπει να γίνονται.
ΠΗΓΗ philenews/KYΠΕ
«Το δήλωσα πολλές φορές, είπα δεκάδες φορές ότι η προτίμησή μου μεταξύ των επιλογών είναι η αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα μελετών της κυβέρνησης, αλλά η δική μου προσωπική άποψη, το είπα και αυτό πολλές φορές». Απορρίπτει, πρόσθεσε, τις επικρίσεις που δέχεται ότι προσπαθεί να επιβάλει τις δικές του προσωπικές απόψεις ως επιλογή του τ/κ «λαού». «Εγώ ξέρω τα όριά μου, τα πόδια μου πατάνε στη γη».
Επανέλαβε την άποψή του ότι ο συνεταιρισμός με τους Ε/κ δεν είναι η μόνη υποχρεωτική επιλογή για τους Τ/κ και πως αυτό θα σήμαινε «να αφεθείς στο έλεος των Ε/κ», προσθέτοντας ότι δυστυχώς σήμερα υπάρχουν κάποιοι που ακόμα υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.
Κατά τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, στο Κραν Μοντάνα τέλειωσε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων 50 χρόνων στο Κυπριακό. Δήλωσε ότι και ο Τ/κ ηγέτης είχε πει ότι όταν θα επέστρεφαν στην Κύπρο θα συζητήσουν σιγά-σιγά άλλα πράγματα. Η μεγαλύτερη αδικία προς τους Τ/κ, συνέχισε, είναι να προσπαθείς να διατηρήσεις ζωντανή μια διαδικασία 50 ετών που αποδείχθηκε ότι ήταν αποτυχημένη, αυτό είναι η μεγαλύτερη ζημιά. «Αυτή η πολιτική δεν έχει κανένα νόημα παρά την παραχώρηση στους Ε/κ ό,τι θέλουν».
Οι Ε/κ λένε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες, «υπάρχει κάτι καινούργιο;», διερωτήθηκε ο κ. Ερτουγρούλογλου υποβάλλοντας επίσης το ερώτημα εάν υπάρχει έστω το παραμικρό σημάδι ότι οι Ε/κ βλέπουν τους Τ/κ ως ίσους.
«Δημοσιεύθηκαν τα φυλλάδια που διανέμονται στα ε/κ σχολεία. Δείχνουν τους Τ/κ ως μιας από τις τέσσερις μειονότητες στο νησί. Δεν είναι γνωστό ότι αυτή είναι η νοοτροπία τους ή μήπως θα πουν ότι η ηγεσία, οι πολιτικοί, η εκκλησία, ο στρατός που διοικούν τον ε/κ λαό σκέφτονται διαφορετικά από ό,τι έχει αυτό το φυλλάδιο;».
Επανέλαβε ότι οι Ε/κ δεν θέλουν τη λύση γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένη διεθνώς και δεν θέλουν να μοιραστούν όσα έχουν με τους Τ/κ, ενώ υπενθύμισε το πρόσφατο άρθρο του πρώην Βρετανού ΥΠΕΞ για λύση δύο κρατών στην Κύπρο ρωτώντας τους επικριτές τους και τον Μουσταφά Ακιντζί εάν θα υπέγραφαν κάτω από αυτό.
Ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους
Όσον αφορά τη «δασμολόγηση» προϊόντων που περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους, ο ψευδοϋπουργός ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης παραποίησε το θέμα και με ανειλικρινή τρόπο προσπάθησε να παραπλανήσει τον κόσμο ότι η «κυβέρνηση» δεν τον έλαβε υπόψη.
Του απηύθυνε μάλιστα την ερώτηση «εσείς στη Γενεύη όταν δίνατε χάρτη στην ε/κ πλευρά πόσο λάβατε υπόψη την κυβέρνησή σας;».
Ακόμα και σήμερα, είπε, αυτό που λέγεται είναι ότι στη Γενεύη έδωσε χάρτη η «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – αλλά η «κυβέρνηση» δεν είχε ιδέα, παρ’ ότι είχαν πει στον κ. Ακιντζί να μην δώσει χάρτη. «Είμαι υποχρεωμένος δυστυχώς να το πω αυτό για να του δώσω ένα παράδειγμα».
Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα και μετά, το ψευδοκράτος δεν είπε τίποτα για την αποστολή της βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων και του φόβου να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αυτές.
Μετά την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε, στις 28 Ιουλίου στο «Υπουργείο Εξωτερικών» ο ίδιος μετέφερε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αυτή την απόφαση, την οποία είχε αξιολογήσει πριν το «Υπουργικό Συμβούλιο» θεωρώντας ότι δεν υπήρχε πλέον λόγος συνέχισης αυτής της βοήθειας και «εκμετάλλευσης από την ε/κ πλευρά ώστε να συνεχίζει την προπαγάνδα» για Ε/κ που ζουν στα υπό κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη χρήση του αφηγήματος της κατοχής. Λήφθηκε η απόφαση, είπε, να προταθεί ο τερματισμός αυτής της πρακτικής (της αποστολής βοήθειας στους εγκλωβισμένους) και εάν όχι, να μπουν «δασμοί» στα προϊόντα.
Δεν βγήκε απόφαση από το «Υπουργικό» αλλά αυτό συζητήθηκε και σε αυτό κατέληξαν, είπε, το οποίο και μετέφεραν στα Ηνωμένα Έθνη.
Τα Ηνωμένα Έθνη το είπαν, συνέχισε, στο «προεδρικό» και κάποιοι από εκεί ζήτησαν από κάποιους «αρμόδιους» περισσότερες πληροφορίες. Άρα, ανέφερε, ο Μουσταφά Ακιντζί το ήξερε.
Ο Ερτουγρούλογλου πρόσθεσε ότι σε γεύμα που είχε ο ίδιος με αρμόδιους των Ηνωμένων Εθμών στις 23 Αυγούστου τους είχε μεταφέρει την απόφαση ότι η επιβολή των «δασμών» θα ίσχυε από την 1η Οκτωβρίου. Επίσης συζήτησε εκτενώς το θέμα και μετέφερε τις απόψεις του στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ υπεύθυνου για τις Ειρηνευτικές Αποστολές, Ζαν-Πιέρ Λακρουά.
Στις 26 Σεπτεμβρίου, συνέχισε, το «ΥΠΕΞ» ενημέρωσε γραπτώς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θέμα και όλα αυτά τα ήξερε ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος «έκανε λες και το άκουσε πρώτη φορά» το θέμα, ενώ ο κ. Ερτουγρούλογλου αποκάλυψε ότι μια μέρα πριν την εφαρμογή της απόφασης για τους δασμούς ο κ. Ακιντζί ζήτησε όπως αυτή αναβληθεί για μετά την επίσκεψη του κ. Λακρουά στην Κύπρο στις 18 Οκτωβρίου.
Επέκρινε δε τον Τ/κ ηγέτη ότι νομίζει πως ασκεί «ρεάλ πολιτίκ», «αλλά δεν ξέρει καν τι είναι αυτό, νομίζει ότι κάνει και σωστά με το να προβαίνεις σε δηλώσεις για να είναι αρεστός αριστερά – δεξιά».
Κατά τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου οι Ε/κ και Μαρωνίτες που μένουν στα κατεχόμενα δεν είναι θύματα και εάν έχουν οποιεσδήποτε ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν, το «υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» είναι έτοιμο να τους στηρίξει.
«Ο ίδιος κάνει λάθη και πυροβολεί στο κεφάλι τους Τ/κ»
Απαντώντας στην έκφραση του Μουσταφά Ακιντζί ότι συνεχίζει να κάνει λάθη που δύσκολα επανορθώνονται και «πυροβολεί τα πόδια μας», ο λεγόμενος ΥΠΕΞ» είπε ότι μάλλον ο Τ/κ ηγέτης δεν έχει ιδέα σε τi ρίσκο έχει υποβάλει τους Τ/κ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, δεν υπάρχει άλλος εκτός από τον Τ/κ ηγέτη που έχει βάλει σε δυσκολίες που δύσκολα επανορθώνονται τον τ/κ «λαό» και ούτε κατάλαβε ότι με την πολιτική του υπέρ της λύσης ο Τ/κ ηγέτης έχει φτάσει στο σημείο να αφήνει τους Τ/κ στο έλεος των Ε/κ. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, πρέπει να ξέρει ο Τ/κ ηγέτης ότι είναι εκείνος που «πυροβολεί στο κεφάλι τους Τ/κ».
Είναι ένας τέτοιος «πρόεδρος», συνέχισε, που το 2008 ήταν ένας από τους 78 που υπέβαλαν αίτηση για να συμμετάσχουν ως ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές. Αυτό, υποστήριξε, σημαίνει ότι (ο Ακιντζί) δεν πιστεύει στην «ΤΔΒΚ», είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκεί θέλει να ψηφίζει. Δυστυχώς, είπε, αυτός που το έκανε αυτό ήρθε η ημέρα που έγινε «πρόεδρος» του ψευδοκράτους.
Διερωτήθηκε γιατί ο Τ/κ ηγέτης, που δεν θέλει ούτε την αεροπορική επίδειξη τουρκικών αεροσκαφών σε τελετές στα κατεχόμενα, δεν είπε τίποτα για τα δύο F-16 που πέταξαν για πρώτη φορά από την Ελλάδα στην Κύπρο την 1η Οκτωβρίου, την ημέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υποστήριξε επίσης ότι ο Μουσταφά Ακιντζί λέει ψέματα στους Τ/κ ότι δήθεν οι E/κ αποδέχθηκαν την εκ περιτροπής προεδρία. Οι Ε/κ, είπε, «σας βλέπουν σαν εθνική μειονότητα, ποια εκ περιτροπής προεδρία θα σου δώσει εσένα. Μην βλέπετε όνειρα. Μην κοροϊδεύετε αυτόν τον "λαό" που βαρέθηκε από αυτή την αβεβαιότητα». Ισχυρίστηκε δε ότι η επιμονή σε μια ομοσπονδία διζωνική, δικοινοτική είναι προσβολή για τους Τ/κ και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν νέες μέθοδοι και νέες παράμετροι για έναν διάλογο.
Ερωτηθείς ποιον στηρίζει η Τουρκία, τον Ακιντζί ή την «κυβέρνηση», ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι η το Κυπριακό είναι μια κοινή υπόθεση αγώνα για την οποία αγωνίζονται μαζί, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είναι εναντίον της λύσης αλλά εναντίον της λύσης που ορίζει η τ/κ πλευρά. Μίλησε δε για μητέρα πατρίδα Τουρκία λέγοντας πως αυτοί που θεωρούν την Τουρκία ξένη χώρα και λένε «εμείς ήμαστε Κύπριοι, να μην ανακατεύονται στις δουλειές μας, είναι ντροπή τους».
Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Κορνήλιου Κορνηλίου για τους Τ/κ ο «υπουργός Εξωτερικών» την αποκάλεσε «ανάγωγη» και «ρεζιλίκι».
«Όταν τη διαβάζετε βλέπετε ότι η κυπριακή κυβέρνηση μας στηρίζει και κάνει παράπονα για τη "μητέρα πατρίδα"», ανέφερε ο Ερτουγρούλογλου λέγοντας: «Εσύ ποιος είσαι ρε; Εσύ θα διευκολύνεις τα συμφέροντα των Τ/κ στα διεθνή φόρα;».
Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μιλά για τους Ε/κ που είναι αυτοί οι οποίοι έχουν κλέψει τα δικαιώματα των Τ/κ, τους υποβάλλουν σε «εμπάργκο» και δεν τους αφήνουν να παίξουν φιλικά έστω παιχνίδια ποδοσφαίρου με τις τουρκικές ομάδες.
«Οι Τ/κ στέκονται όρθιοι εδώ και χρόνια και υποβαλλόμαστε σε αυτό το μαρτύριο. Τι όφελος μπορεί να έρθει από σας; Τίποτε άλλο παρά ζημιά».
Λειτουργίες σε εκκλησίες στα κατεχόμενα
Ερωτηθείς για το θέμα της τέλεσης εκκλησιαστικών λειτουργιών στα κατεχόμενα, ο Ερτουγρούλογλου έδωσε στοιχεία λέγοντας ότι το 2015 υπήρξαν 128 αιτήσεις, έγιναν 96 θείες λειτουργίες, δόθηκαν 32 αρνητικές απαντήσεις και σε 20 εκκλησίες έγινε λειτουργία για πρώτη φορά στα κατεχόμενα.
Το 2016, συνέχισε, οι αιτήσεις ήταν 163, δόθηκαν 109 άδειες, 54 αρνητικές απαντήσεις και σε 5 εκκλησίες έγινε λειτουργία για πρώτη φορά. Από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα, ανέφερε, οι αιτήσεις ήταν 107 και δόθηκαν 68 θετικές και 39 αρνητικές απαντήσεις.
Λες και πριν έρθω εγώ κανείς άλλος «υπουργός» δεν απέρριψε αιτήσεις για την λειτουργία εκκλησιών, είπε ο κ. Ερτουγρούλογλου που πρόσθεσε πως εφαρμόζουν κριτήρια γι’ αυτό το θέμα και σε ένδειξη καλής πρόθεσης σε τρεις εκκλησίες οι λειτουργίες γίνονται ελεύθερα.
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για το θέμα του Τούρκου στρατιωτικού μέλους της ΦΕΤΟ που διέφυγε στις ελεύθερες περιοχές από την Τουρκία αλλά και στις συνομιλίες για τις Βάσεις μετά το Brexit που θα γίνουν στις 11 Οκτωβρίου.
Μπουρτζιού: Απρεπές το ύφος του Ερτουγρούλογλου
Για απρεπές ύφος και λεκτικό εναντίον του Τ/κ ηγέτη, αλλά και απαράδεκτη συμπεριφορά που έχει γίνει συνήθεια στον Ερτουγρούλογλου και δεν είναι νέα, έκανε λόγο απαντώντας στον «ΥΠΕΞ» ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού.
Σε γραπτή του δήλωση αμέσως μετά τη διάσκεψη Τύπου του κ. Ερτουγρούλογλου, ο κ. Μπουτζιού ανέφερε ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις ενός ατόμου που έχει καταλάβει το «Υπουργείο Εξωτερικών», όπως και το ότι δεν αίρει το λάθος του, είναι ενάντια στα συμφέροντα των Τ/κ.
Σημειώνει δε ότι ο Τ/κ ηγέτης θεωρεί χρέος του και θα συνεχίσει να υποδεικνύει τις λάθος πράξεις που βλέπει να γίνονται.
ΠΗΓΗ philenews/KYΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου