Επιμένει στην ατζέντα των ανιστόρητων διεκδικήσεων για Λωζάνη,
Αιγαίο και «ομογενείς στην Θράκη» - Αμήχανη η κυβέρνηση - Η Τουρκία
δεσμεύει για στρατιωτικές ασκήσεις το μισό Αιγαίο
Μία ακόμη αυταπάτη
της ελληνικής κυβέρνησης, αποδεικνύεται η προσδοκία βελτίωσης των
ελληνοτουρκικών σχέσεων και η υπερίσχυση του εποικοδομητικού διαλόγου
έναντι της τακτικής των προκλήσεων από την Άγκυρα.Η πεποίθηση που φαίνεται να είχε η κυβέρνηση ότι με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα θα βελτιώνονταν τα πράγματα και θα ξεκαθαρίζονταν οι θέσεις
των δύο πλευρών, ώστε ξεπεραστούν οι εντάσεις, ήταν τελικά μία φενάκη, όπως φαίνεται από τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, τόσο στην Κομοτηνή, κατά τη δεύτερη ημέρα της παραμονής του στη χώρα μας, όσο και στα όσα είπε αμέσως μετά.
Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν μάλλον επέδρασε προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση: όχι μόνο έφερε στο προσκήνιο και έθεσε επί τάπητος όλα τα θέματα της ατζέντα του, με τις ατέλειωτες και ανιστόρητες διεκδικήσεις της γείτονος, αλλά και ενίσχυσε τη ρητορική και την ένταση των παρεμβάσεών του.
Όχι μόνο δεν «συνετίστηκε» δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος, όπως επιδίωξε να εμφανίσει το αποτέλεσμα των συνομιλιών του με τον Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αποθρασύνθηκε ακόμη περισσότερο. Και παρότι φάνηκε ότι ο κ. Ερντογάν αναδιπλώθηκε στις δηλώσεις που έκανε στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργού, σε σχέση με τα όσα προκλητικά είχε πει νωρίτερα στο προεδρικό μέγαρο ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου, η συνέχεια δεν επιβεβαίωσε μία τέτοια στροφή μετριοπάθειας.
Ο κ. Ερντογάν παραβίασε τη συμφωνία με την κυβέρνηση για το πρόγραμμά του στη Θράκη, αποκάλεσε ανερυθρίαστα ομοεθνείς τους μουσουλμάνους της περιοχής, στέλνοντας μήνυμα ότι θεωρεί τη μειονότητα τουρκική και μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης έχει φροντίσει να ανοίξει όλη τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων.
Κι αυτό παρότι πολλές πλευρές προχώρησαν στην απόρριψη των τουρκικών θέσεων για αναθεώρηση ή επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης: Μετά τις ΗΠΑ, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, που ξεκαθάρισαν από την Πέμπτη ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, υπήρξαν και δηλώσεις από ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής, που επέκριναν την τουρκική στάση, όπως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ.
Ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου, επιχείρησαν το τελευταίο τριήμερο να εμφανίσουν ως πετυχημένη την επίσκεψη, απαντώντας έτσι και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η πρόσκληση στον κ. Ερντογάν ήταν μεγάλο ρίσκο και κατέληξε σε φιάσκο.
Το Μαξίμου επιμένει να θεωρεί ότι έγιναν βήματα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επειδή η Αθήνα ξεκαθάρισε στις θέσεις της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και απάντησε στις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου. Ωστόσο είναι εμφανής η αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς τα όσα έγιναν στην επίσκεψη, αλλά και τα όσα ακολούθησαν με τις κινήσεις και δηλώσεις του Ερντογάν, δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανάλυση και εκτίμηση των συνομιλιών, ενώ είναι ακόμη άγνωστο πώς θα εξελιχθεί η ρητορική και τακτική της Άγκυρας, αφού την ίδια ώρα στην Τουρκία πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε όλα τα θέματα.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η μειονοτική εφημερίδα «Millet», η οποία δημοσίευσε ολόκληρη την ομιλία του κ. Ερντογάν, σε εκπροσώπους τουρκόφρονων φορέων της μειονότητας, το απόγευμα της Παρασκευής στην Κομοτηνή, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην αναγκαιότητα «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης και για πρώτη φορά μίλησε για Τουρκογενείς, Πομάκους και Ρομά που αποτελούν τη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως είναι «Τούρκοι», όπως είπε ξεπερνώντας κάθε όριο.
Στη συνέχεια ήρθε και η συνέντευξή του στο «Βήμα» σήμερα, με την οποία θέτει και θέμα Αιγαίου.
«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο» διαμηνύει, ενώ διευκρινίζει ότι «η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη... όμως, υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται η Αθήνα τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη» και κάνει δύο φορές λόγο για «τουρκική μειονότητα». Επιτίθεται δε στην Αθήνα και για το Κυπριακό, ισχυριζόμενος ότι οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί», ένα «όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».
Στο μεταξύ είχε γίνει γνωστό ότι η Τουρκία, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, δεσμεύει πολλές περιοχές, ακόμα και στα ανοιχτά της Κύπρου για στρατιωτικές ασκήσεις.
Πρόκειται για ασκήσεις στις 11 Δεκεμβρίου σε περιοχή που ξεκινά σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές της Θάσου και εκτείνεται μέχρι την Σαμοθράκη και την Λήμνο, αλλά στην περιοχή μεταξύ Άνδρου-Μυκόνου, Ικαρίας, Χίου, καθώς και στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικής ακτής (NAVTEX 1305/17).
Για τη Δευτέρα η Τουρκία έχει αναγγείλει μία ακόμη άσκηση στην περιοχή του Καστελόριζου, σχεδιασμένη με τρόπο που ουσιαστικά εγκλωβίζει το ελληνικό νησί.
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου