Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Η συνέχεια των Συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό - Σύγκριση Νοημοσύνων και τεστ του Turing

Η συνέχεια των Συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό
Του Ν. Λυγερού


Το ιστορικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 21 Ιανουαρίου 2018 ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησε αυτό της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου. Στο Μόναχο θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου, στο Düsseldorf στις 18 Φεβρουαρίου, στην Πάτρα στις 25 Φεβρουαρίου, στη Μελβούρνη στις 4 Μαρτίου. Τώρα ποιος μπορεί να πει ότι πρόκειται μόνο για ένα τοπικό θέμα, στο οποίο δεν είναι ανάγκη να δώσουμε σημασία, αφού δεν πρόκειται να επιφέρει τίποτα.
Η αλήθεια είναι ότι τα Συλλαλητήρια επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις διαπραγματεύσεις κι όσο οι τελευταίες θα συνεχίζουν την ξύλινη γλώσσα τους για να καλύψουν λανθασμένες εκτιμήσεις σε στρατηγικό επίπεδο διότι η διπλωματία δεν επαρκεί. Τώρα ο ελληνικός λαός ξέρει τι γίνεται ακριβώς και δεν θέλει να το αφήσει να πέσει κάτω το θέμα. Διότι κανείς άλλος δεν πρόκειται να το σηκώσει. Είναι ο ίδιος ο Ελληνισμός που προστατεύει την ιστορία του, διότι οι πολιτικοί της εξουσίας κοιτάζουν περισσότερο την ιδεολογία παρά την πατρίδα. Έτσι οι Έλληνες του εσωτερικού και αυτοί του εξωτερικού παλεύουν από μόνοι τους δίχως να περιμένουν τίποτα από τους άλλους, διότι νιώθουν υπεύθυνοι απέναντι στην Ιστορία ενός Έθνους. Αυτός ο αγώνας δεν θα γίνει μόνο με Συλλαλητήρια αλλά και με διαλέξεις, με ημερίδες έτσι ώστε όλοι να μάθουν τι γίνεται, ποιο είναι το πρέπον να κάνουμε, και πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε στρατηγικά αυτές τις ιδεολογικές προκλήσεις των Σκοπίων.


Σύγκριση Νοημοσύνων και τεστ του Turing
Του Ν. Λυγερού


Πριν καν αρχίσει καλά καλά να γεννιέται η ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης, το πλαίσιο της σύγκρισης ήταν ήδη έτοιμο. Έχει μάλιστα ενδιαφέρον γιατί ακόμα κι αν δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί ένα σύστημα, θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις. Ουσιαστικά η καινοτόμα σκέψη του Turing ήταν να αφήσει το άμεσο για να εξετάσει το έμμεσο χάρη στο τεστ του που αναζητά τον ισομορφισμό μέσω της ισοδυναμίας. Σε αυτό το πεδίο δράσης εξετάζουμε πάντα την τεχνητή νοημοσύνη μέσω της φυσικής και θεωρούμε ότι όταν αυτή δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, τότε έμμεσα υπάρχει μια ισοδυναμία. Σε εξειδικευμένους τομείς, όχι απαραίτητα από εξειδικευμένους υπολογιστές, όπως στο Σκάκι, στο Go και στο Shogi, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο πέρα των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Και όπως είναι τα πράγματα με την αριθμητική είναι ο προγραμματισμός του υπολογιστή που αναγκάζεται να μειώσει τις ικανότητές του για να μοιάζει με άνθρωπο. Όμως η ουσία είναι ήδη αλλού. Και το ερώτημα χρειάζεται με ένα αντίστροφο τεστ του Turing, όπου ο παρατηρητής και ο συνομιλητής ενός υπολογιστή ή ενός ανθρώπου, να είναι υπολογιστής. Μπορεί βέβαια αυτό να φαίνεται πρόωρο αλλά η ιδέα και υπάρχει ειδικά αν αναζητούμε το πλαίσιο του ισομορφισμού. Σε πιο εξελιγμένη φύση έχει ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε πώς θα μας έβλεπε μία υπερδομή σε αυτό το τεστ. Αυτό πρέπει να σκεφτούμε για να αντιληφθούμε καλύτερα τι σημαίνει να υπάρχουν δύο νοημοσύνες μέσα στην Ανθρωπότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου