Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α’

Επιμέλεια: Δημήτρης Χάϊδας 
Από το  skg247

Στην οδό Βασ. Όλγας και Αγίας Τριάδας την 5η Μαρτίου 1913 συνετελέσθη η ανεξιχνίαστη ως τώρα δολοφονία του βασιλέα Γεωργίου Α’.

Το χρονικό της δολοφονίας:

Περί της 17:00 μμ ο βασιλιάς Γεώργιος περπατά με τον υπασπιστή του ταγματάρχη Φραγκούδη στην σημερινή Βασ. Όλγας προκειμένου να πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Γερμανό ναύαρχο Γκοπφεν επί του ελλιμενισμένου πολεμικού πλοίου “Γκέμπεν”.
Ο δολοφόνος Αλέξανδρος Σχινάς γνωρίζοντας το σημείο που θα περάσει ο βασιλιάς περιμένει καθισμένος σ΄ ένα παγκάκι ακριβώς εκεί που σήμερα βρίσκεται το μνημείο της δολοφονίας στην συμβολή των οδών Αγ.Τριάδας και Βασ.Όλγας. Ξαφνικά πλησιάζει τον βασιλιά και βγάζει ένα περίστροφο προέλευσης Μαυροβουνίου και πυροβολεί από απόσταση δύο μέτρων τον Γεώργιο Α’ η σφαίρα πέρασε την σπονδυλική στήλη και διέτρησε την καρδιά του.



Το μνημείο στον τόπο της δολοφονίας σήμερα, πίσω διακρίνεται η προτομή του βασιλιά.

Ο βασιλιάς πέφτει στο έδαφος και τότε ο δολοφόνος προσπαθεί να πυροβολήσει τον υπασπιστή ταγματάρχη Φραγκούδη όμως το όπλο μπλόκαρε με αποτέλεσμα ο Σχινάς να αφοπλισθεί αμέσως από τον Φραγκούδη. Έπειτα παρέδωσε τον Σχινά σε δύο χωροφύλακες Κρητικής καταγωγής οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος καθώς ακολουθούσαν τον βασιλιά από απόσταση λόγω αιτήματος του ίδιου να μην συνοδεύεται από ενόπλους κατά τις εξόδους του.

                                Εφημερίδα της εποχής δείχνει το σημείο της δολοφονίας


Η φρουρά που ακολουθούσε έβαλε τον βασιλιά αιμόφυρτο σ΄ένα φορείο και τον μετέφερε με ένα όχημα που περνούσε απ’ εκεί στο Παπάφειο που λειτουργούσε τότε ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο Γεώργιος Α’ εξέπνευσε κατά την διακομιδή του και στο Παπάφειο έγινε απλά η διάγνωση του θανάτου από τους γιατρούς. Ο βασιλιάς μεταφέρθηκε το βράδυ με ασθενοφόρο στην οικεία Κλέωνα Χατζηλαζάρου όπου και διέμενε κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, το εν λόγω οίκημα βρισκόταν στην συνδρομή των οδών Κριεζώτου και Ανθέων εκεί που σήμερα είναι η ανακαινισμένη πτέρυγα του Ε’ Γυμνασίου Αρρένων. Η σορός εκτέθηκε εκεί σε λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 Μαρτίου ενώ στις 20 Μαρτίου ο βασιλιάς Γεώργιος ενταφιάσθηκε στα ανάκτορα Τατοΐου.




                                         Η σορός του βασιλιά σε λαϊκό προσκύνημα


Το προφίλ του δράστη και οι εκδοχές της δολοφονίας:

Ο λόγος της δολοφονίας, τα αίτια παρακίνησης του δράστη, ο ηθικός αυτουργός παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα. Πολλοί εικάζουν ότι ο Σχινάς δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει το έγκλημα θεωρούν ότι επρόκειτο για έναν περιθωριακό άνθρωπο του υποκόσμου μειωμένης ευφυΐας. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν απ’ το γεγονός πως ο δολοφόνος ήταν φοιτητής ιατρικής που δεν είχε παρακολουθήσει ποτέ μάθημα και ζούσε στην πόλη επαιτώντας.




                                  Ο δολοφόνος συλληφθείς από τους Κρήτες χωροφύλακες


Συνεπώς σύμφωνα με τα παραπάνω ο Σχινάς σίγουρα δεν ενήργησε μόνος πιο πιθανό σενάριο είναι να αποτέλεσε το υποχείριο όργανο όσων είχαν πολιτικό συμφέρον από την δολοφονία του Γεωργίου Α’ εκείνη την περίοδο.



                                                                        Το όργανο του φόνου

Κατά αυτήν την εκδοχή ο Σχινάς θεωρείται υποκινούμενος από την γερμανική διπλωματία σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς. Αυτό γιατί ο Γεώργιος Α’ ήταν γνωστός αγγλόφιλος το ίδιο και ο Βενιζέλος πρωθυπουργός της χώρας άρα η πολιτική του βασιλιά και του πρωθυπουργού ήταν κοινή και αντίθετη στα γερμανικά σχέδια που αφορούσαν τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη. Αντίθετα ο διάδοχος Κωνσταντίνος Α’ ήταν γερμανόφιλος σε βαθμό ταύτισης με τα γερμανικά σχέδια μιας και η γυναίκα του Σοφία ήταν η αδερφή του Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμου Β’.




     Οι πρίγκιπες μεταφέρουν την σορό στο πολεμικό πλοίο Αμφιτρίτη, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Έτσι μια από τις σημαντικότερες δολοφονίες του 20ου αιώνα με τεράστιο πολιτικό αντίκτυπο έμεινε ανεξιχνίαστη με τον θύτη να παίρνει το μυστικό μαζί του και την Ελλάδα να περνά σε μια περίοδο αστάθειας και έπειτα εθνικού διχασμού εξαιτίας του διλήμματος της φιλογερμανικής ή φιλοαγγλικής στάσης της χώρας.Στις 6 Μαϊου ο Σχινάς κρατείται στο Διοικητήριο σημερινό ΥΜΑΘ και δεν έχει περάσει ακόμη δίκη. Κάποια στιγμή σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας μεταφερόμενος από τον ένα όροφο στον άλλο «διέφυγε της προσοχής των χωροφυλάκων και ηυτοκτόνησε πεσών εκ του παραθύρου». Ο Σχινάς δεν μίλησε σε δικαστές ούτε σε εισαγγελέα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι εξομολογήθηκε την αλήθεια στην βασίλισσα Όλγα σύζυγο του Γεωργίου Α’ όταν αυτή τον επισκέφθηκε στο Διοικητήριο όμως κανείς δεν έμαθε τι είπε σ’ εκείνη τη συνάντηση ο δράστης.



                                                       Η επίσημη ανακοίνωση θανάτου



Επιμέλεια: Δημήτρης Χάϊδας

Πηγές:

Η μηχανή του χρόνου
thessmemory.wordpress.com
greekroyalfamily.gr

ΠΗΓΗ skg247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου