Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Βομβαρδισμένο τοπίο η Συρία-Όλες οι εξελίξεις (Εικόνες)


Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την επιδρομή στη Συρία καταδεικνύουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Πρόκειται για εικόνες από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Συρίας,
το οποίο επλήγη από την επίθεση
ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το κτίριο υπέστη σημαντικές ζημιές.










Όλες οι εξελίξεις:
>> Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των χωρών της Δύσης στη Συρία δεν επέτυχαν κανένα στόχο τους, μεταξύ άλλων το να τρομοκρατήσουν τον στρατό, να βοηθήσουν τους αντάρτες ή να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του Ισραήλ. Ο Σάγιεντ Χασάν Νασράλ επισήμανε ότι ο αμερικανικός στρατός επέλεξε να διεξάγει περιορισμένα πλήγματα, διότι γνώριζε ότι μια ευρύτερη επίθεση θα προκαλούσε τα αντίποινα της Δαμασκού και των συμμάχων της και θα προκαλούσε ανάφλεξη στην περιοχή.

>> Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που προσφέρει στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε η Νίκι Χέιλι.


>> Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

>> Πούτιν και Ροχανί συμφώνησαν ότι οι βομβαρδισμοί της Δύσης, κατέστρεψαν τις πιθανότητες που υπήρχαν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.


>> Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζόνι Ερνστ, μέλος της Επιτροπής Άμυνας στην Γερουσία, δήλωσε ότι αν ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να προχωρήσει περισσότερο στην Συρία, τότε, είναι αναγκαίο να συνεργαστεί με το Κογκρέσο.
>> Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τη φράση «αποστολή εξετελέσθη» που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την αποτελεσματικότητα των πυραυλικών πληγμάτων κατά της Συρία και τα σχόλια των ΜΜΕ που ακολούθησαν.

>> Ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση των πολιτικών σχέσεών της με την Δύση. Ο ίδιος, τόνισε ότι η Ρωσία θα μελετήσει το προσχέδιο μιας απόφασης για τη Συρία που πρότειναν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, ενώ πρόσθεσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στο ζήτημα αυτό.

>> Η κατάσταση στην Συρία, αλλά και το Παλαιστινιακό Πρόβλημα, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των ζητημάτων που απασχολούν την 29η Διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου άρχισε τις εργασίες της, στην πόλη Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας.

>> Οι ΗΠΑ θα θέλουν να διατηρήσουν έναν διάλογο με την Ρωσία σχετικά με την στρατηγική σταθερότητα, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Δύσης κατά της Συρίας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα σημερινή δήλωση αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών.

>> «Κατανόηση» για τη δυτική στρατιωτική επίθεση στη Συρία, ως αντίδραση στην πρόσφατη χρήση χημικών στη χώρα, εκφράζει σε δηλώσεις του ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, προτείνοντας ταυτόχρονα τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία που είχαν αρχίσει το 2015 στη Βιέννη.

>> Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια πρόταση για νέες επιθέσεις κατά της Συρίας, ενώ εάν υπάρξει νέα χρήση χημικών όπλων στην Συρία, τότε, το Λονδίνο θα επανεξετάσει τις επιλογές του.

>> Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνέρχονται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις εξελίξεις γύρω από τα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία. Δύο από τα μέλη της διαφοροποιήθηκαν από την αναγκαιότητα χάραξης κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και συντάχθηκαν στο πλευρό του αμερικανού προέδρου. Η αυτόνομη δράση της Βρετανίας και της Γαλλίας δεν αναμένεται ωστόσο ότι θα προβληματίσει στην αυριανή συνάντηση των 27, τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν ΄Ασελμπορν, στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

>> Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί σύμμαχοί του εκτιμούν πως πέτυχαν οι βομβαρδισμοί τους εναντίον της Συρίας του Μπασάρ αλ-Άσαντ που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέες επιδρομές σε περίπτωση υποτροπής εκ μέρους της Δαμασκού, παρά την οργή της Μόσχας, η οποία καταγγέλλει μια «επίθεση».

>> Ιρανική στρατιωτική βάση στη Συρία πλήγηκε από άγνωστο αεροσκάφος, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν το βράδυ του Σαββάτου συριακά μέσα ενημέρωσης. Η ιρανική βάση, βρίσκεται στην περιοχή Τζαμπάλ Ατζάν νοτίως του Χαλεπίου και είναι η μεγαλύτερη στη χώρα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν εκρήξεις στην περιοχή της βάσης. Άλλες μη επιβεβαιωμένες πηγές κάνουν λόγο για ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος.
Ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ διέψευσαν τις πληροφορίες και υποστήριξαν ότι οι εκρήξεις στη βάση οφείλονταν από πυροδότηση εκρηκτικών μέσα σε αποθήκη.

>> Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για τη Συρία: Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία και συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών προσπαθειών τους για την πολιτική επίλυση του πολέμου στη Συρία, ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Πούτιν τόνισε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο καθώς και τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.


>> Πλήρη στήριξη στις υπό τις ΗΠΑ επιδρομές στη Συρία εξέφρασε ο Νετανιάχου: Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε χθες τη στήριξή του στις επιδρομές των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας στη Συρία, σημειώνοντας ότι είχαν στόχο να εναντιωθούν στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

"Πριν ένα χρόνο, διατύπωσα την πλήρη στήριξη του Ισραήλ στην απόφαση του POTUS (Αμερικανού Προέδρου) Τραμπ να πάρει θέση ενάντια στη χρήση και στην εξάπλωση χημικών όπλων. Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ και η στήριξη του Ισραήλ παραμένουν αμετάβλητες", δήλωσε ο Ντενανιάχου, σύμφωνα με ανάρτηση της υπηρεσίας Τύπου στο Twitter.

Οπως τόνισε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, οι τρεις δυτικές χώρες "επέδειξαν ότι η δέσμευσή τους δεν περιορίζεται σε διακηρύξεις αρχών".




Το σχέδιο που κατέθεσαν για τα χημικά οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

Έπειτα απ' αυτή την «περιορισμένη» στρατιωτική επιχείρηση που είχε στόχο τρεις εγκαταστάσεις που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων και δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με τους Δυτικούς, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία σκοπεύουν να επιστρέψουν στη διπλωματία. Χθες Σάββατο το βράδυ παρουσίασαν στους 12 εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο σχέδιο απόφασης για τη Συρία που αναμένεται να συζητηθεί από αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το κείμενο αυτό περιέχει περισσότερες πλευρές --χημική, ανθρωπιστική και πολιτική-- και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με το κείμενο που έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στον χημικό τομεά, το κείμενο «καταδικάζει με τους πιο έντονους όρους κάθε προσφυγή στα χημικά όπλα στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα». Προβλέπει τη δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού» έρευνας και απόδοσης ευθυνών «βασισμένου σε αρχές αμεροληψίας και επαγγελματισμού».

Το κείμενο ζητεί επίσης από τη Συρία να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), αποστολή του οποίου βρίσκεται στη Συρία για να συγκεντρώσει στοιχεία γι' αυτή τη φερόμενη χημική επίθεση που φέρεται ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους στην Ντούμα, σύμφωνα με διασώστες που βρίσκονται εκεί.

Η Ρωσία, που υποστηρίζει τη συριακή εξουσία, αρνείται, όπως και η Δαμασκός, ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα σ' αυτή την πόλη της Ανατολικής Γούτα, κοντά στη συριακή πρωτεύουσα -- ζώνη που ελεγχόταν από ισλαμιστές αντάρτες και την οποία η Συρία ανακοίνωσε πως ανακατέλαβε πλήρως χθες Σάββατο έπειτα από δύο μήνες φονικών μαχών.

Περισσότεροι από 1.700 άμαχοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια μκο που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Μετά τα δυτικά πληγματα, η Ρωσία συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως δεν κατάφερε να ψηφιστεί η απόφασή της που καταδίκαζε την ένοπλη «επίθεση» κατά της Δαμασκού, με τον ρώσο αντιπρόσωπο Βασίλι Νεμπένζια να καταγγέλλει «τον νεοαποικισμό» των ΗΠΑ και των δύο συμμάχων τους.

Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, διατήρησε από την πλευρά της την πίεση στον πρόεδρο Άσαντ, αλλά και στους ρώσους και τους ιρανούς συμμάχους του.

«Μίλησα σήμερα το πρωί στον πρόεδρο (Τραμπ), είπε πως, αν το συριακό καθεστώς συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτό το τοξικό αέριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να τραβήξουν και πάλι πιστόλι», δήλωσε η πρεσβευτής σε μια νέα κονταρομαχία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα που συμβολίζει την ακραία ένταση ανάμεσα στους δύο πρώην εχθρούς του Ψυχρού Πολέμου.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του πως, μετά τα πλήγματα, έγκειται τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναλάβει, με ενότητα, την πρωτοβουλία στους τομείς της πολιτικής, των χημικών όπλων και της ανθρωπιστικής κατάστασης».

Το σχέδιο απόφασης των τριών χωρών που πραγματοποίησαν τα πλήγματα είναι το πρώτο που συνδυάζει τις τρεις όψεις της σύγκρουσης αυτής (χημικά όπλα, ανθρωπιστική κατάσταση και πολιτική) που διαρκεί περισσότερο από επτά χρόνια.

Το σχέδιο απόφασης «απαιτεί από τις συριακές αρχές να δεσμευθούν στη διεξαγωγή διασυριακών διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με τρόπο εποικοδομητικό και χωρίς προϋποθέσεις» σε εφαρμογή των τελευταίων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαρτίου στη Γενεύη.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που βρίσκονται σε νεκρό σημείο, θα πρέπει να αφορούν τη διακυβέρνηση, το συνταγματικό ζήτημα, τις εκλογές, την αντιτρομοκρατία και μέτρα εμπιστοσύνης.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε χθες Σάββατο την ικανοποίησή του για τα πλήγματα και είχε συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πουτιν «για να μειωθούν οι εντάσεις στη Συρία και για να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση», σύμφωνα με πηγή στην τουρκική προεδρία.


«Αποστολή εξετελέσθη»

Η επιχείρηση αυτή φαίνεται πως ήταν στοχευμένη ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ο οποίος έχει γίνει πιο περίπλοκος παρά ποτέ έπειτα από επτά χρόνια σύγκρουσης και την παρουσία στο πεδίο πολλών ξένων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων οι στρατοί των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν.

«Αποστολή εξετελέσθη!», ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ --όπως είχε κάνει το 2003 ο προκάτοχός του Τζορζ Μπους ο νεώτερος, ο οποίος είχε τότε ανακοινώσει πρόωρα το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

Το Πεντάγωνο διέψευσε δήλωση του ρωσικού στρατού σύμφωνα με την οποία η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε 71 πυραύλους από τους 103 που εκτοξεύθηκαν και κατήγγειλε μια «ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Υποστήριξε πως το συριακό χημικό πρόγραμμα «θα χρειαστεί χρόνια για να συνέλθει», χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί πως το καθεστώς Άσαντ «δεν θα είναι σε θέση να το αποκαταστήσει».

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε επίσης πως «καταστράφηκε» ένα «μεγάλο μέρος του χημικού οπλοστασίου».

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Ντέινα Γουάιτ επανέλαβε πως οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν να επέμβουν» στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Η μόνη αποστολή του αμερικανικού στρατού στη Συρία παραμένει η μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία οργάνωση έχει εξασθενήσει σημαντικά, και ο Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε πρόσφατα υπέρ μιας αποδέσμευσης το συντομότερο δυνατόν.

«Επίθεση» και «προσβολή»

Ο πρόεδρος Άσαντ κατήγγειλε μια «επίθεση» που το μόνο που πέτυχε ήταν να «ενισχύσει» την «αποφασιστικότητά (του) να συνεχίσει να μάχεται και να συντρίψει την τρομοκρατία», όρο με τον οποίο περιγράφει τους αντάρτες.

Η Μόσχα μίλησε για «προσβολή» στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ στο Ιράν ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε «εγκληματίες» τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Στη Δαμασκό, τα πλήγματα χαλύβδωσαν τους υποστηρικτές του καθεστώτος. Μόλις ξημέρωσε πολλές δεκάδες απ' αυτούς συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική πλατεία των Ομεϊαδών, με κορναρίσματα και πατριωτικά τραγούδια, κρατώντας συριακές σημαίες και τραγουδώντας και χορεύοντας για τη δόξα το Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Και γι' αυτούς που απομακρύνθηκαν από την Ντούμα, τους οποίους συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο 400 χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, σ' έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, η επιχείρηση των Δυτικών δεν αλλάζει την κατάσταση.

«Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι κάποιος αισθάνθηκε τελικά ότι υπάρχουμε», λέει η Νάντια Σιντάουι. Όμως, προσθέτει, «τα πλήγματα που έγιναν δεν έχουν αληθινά επίπτωση» στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.


Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου