Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα και η ακύρωση - ΑΟΖ και επαγγελματικός προσανατολισμός

Οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα και η ακύρωση
Του Ν. Λυγερού

Η Βόρεια Κορέα αποδέχτηκε ν’ ανατινάξει τις εγκαταστάσεις, όπου έκανε έξι πυρηνικές δοκιμές και μάλιστα μονομερώς, διότι επί της ουσίας δεν μπορούσε να τις ξαναχρησιμοποιήσει. Επίσης ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να ξανακατασκευάσει τις ανάλογες. Το θέμα λοιπόν της ακύρωσης της συνάντησης ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας είναι πρακτικά ανεξάρτητο και έχει περισσότερο σχέση με την ιδεολογική προπαγάνδα παρά με την πραγματικότητα του πεδίου δράσης.
Η Βόρεια Κορέα γνωρίζοντας ότι έχει την άμεση και έμμεση υποστήριξη της Κίνας, θέλει να παρουσιαστεί ως ισάξια των ΗΠΑ τουλάχιστον σε επίπεδο των εντυπώσεων και βέβαια για εσωτερική κατανάλωση δίχως αυτό βέβαια να αλλάζει τα αληθινά δεδομένα. Είναι ένας τρόπος επίσης να λέει ότι έχει το πάνω χέρι με τη Νότια Κορέα. Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ψευδοδιαδικασία, είναι θέμα πρωτοβουλίας σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο. Οι ΗΠΑ έχουν κρατηθεί όλες αυτές τις ημέρες για να μην τορπιλίσουν την όλη προσπάθεια, αλλά οι κινήσεις της Βόρειας Κορέας έγιναν σταδιακά όλο και πιο επιθετικές ακολουθώντας την κλασική προπαγάνδα μιας δικτατορίας που θεωρεί ότι μια δημοκρατία δεν έχει τα κότσια να της αντισταθεί, τουλάχιστον αυτό θέλει να πιστεύουν όσοι ασχολούνται με αυτή. Όμως η βαρβαρότητα που χαρακτηρίζει αυτό το καθεστώς δύσκολα κρύβεται και οι ΗΠΑ έδωσαν τέλος σε μια υποκρισία που δεν μπορούσε να αναμετρηθεί με την στρατηγική πραγματικότητα.

ΑΟΖ και επαγγελματικός προσανατολισμός
Του Ν. Λυγερού

Σε μια εποχή όπου όλα χαρακτηρίζονται από τη μιζέρια και την ηττοπάθεια πώς ένας νέος μπορεί να ενδιαφερθεί για την ΑΟΖ και ν’ αλλάξει την πορεία της ζωής του μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού; Πώς μπορεί κάποιος που βρίσκεται στην Κρήτη να μάθει ότι θα υπάρξουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας χάρη στις γεωτρήσεις για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αν δεν ξέρει ότι υπάρχει ο Νόμος περί Υδρογονανθράκων 2289/1995 και η τροπολογία 4001/2011 και ότι ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε συμβόλαια με την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια για δύο θαλάσσιες περιοχές που έχουν η κάθε μια την έκταση της Πελοποννήσου; Αν δεν γνωρίζουμε τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την έννοια της ΑΟΖ, πώς μπορούμε να επιλέξουμε ορθολογικά και στρατηγικά το μέλλον μας; Επειδή οι αριθμοί στον τομέα των υδρογονανθράκων είναι τεράστιοι, πρέπει να εξοικειωθούμε με αυτούς διότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε το όλο πλαίσιο. Τα δεδομένα της Ελληνικής ΑΟΖ αποτελούν μια τεράστια καινοτομία για τις Περιφέρειες της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου και είναι σημαντικό να ενημερωθούν και οι κάτοικοι τους σε όλα τα επίπεδα και για τα τεχνικά και για τα επιστημονικά. Διότι είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια αποτελεσματική και στρατηγική δράση επί του θέματος σε πρακτικό επίπεδο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου