Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος για τους 8: Νομίζαμε ότι ο λόγος του Τσίπρα ήταν λόγος ανδρός

Οξύτατη ανακοίνωση του Μπεκίρ Μποζντάγ, που υποστήριξε ότι η Ελλάδα προστατεύει τους «πραξικοπηματίες», μετά την αποφυλάκιση και των υπολοίπων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών, λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου- Επτασφράγιστο μυστικό ο τόπος που θα μείνουν οι οκτώ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Με μια οξύτατη ανακοίνωση αντέδρασε το απόγευμα της Δευτέρας η τουρκική κυβέρνηση στην απελευθέρωση και των υπολοίπων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών, αφού παρήλθε το δεκαοκτάμηνο, ανώτατο όριο προφυλάκισης.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε ότι «νομίζαμε πως ο Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους οκτώ στην Τουρκία.  O Ντενίζ Μποζντάγ χαρακτήρισε πραξικοπηματίες και τρομοκράτες τους οκτώ, λέγοντας ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες προστατεύουν τους τρομοκράτες.  Πρόσθεσε, δε, ότι είναι καθήκον της Τουρκίας να φροντίσει να επιστρέψουν στη χώρα, οι οκτώ.

«Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει πολλά πραξικοπήματα και θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους 8 πραξικοπηματίες», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγ  για να προσθέσει:  «Η Ελλάδα προστατεύει και υποστηρίζει πραξικοπηματίες, τρομοκράτες, γκιουλενιστές. Θεωρήσαμε ότι ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα είναι λόγος ανδρός. Υπάρχει πολιτική κατεύθυνση στην απόφαση αυτή». .

Ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μήνου προφυλάκισης και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί

Νωρίτερα, ελεύθεροι είχαν αφεθεί και οι υπόλοιποι τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι ήταν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου –Αχαρνών, λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου, που αποτελεί το ανώτατο όριο κράτησης.

Ωστόσο, και οι οκτώ παραμένουν σε Δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, από το φόβο να επιχειρηθεί απαγωγή τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι είναι συνταγματική και νόμιμη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο όλοι οι αξιωματικοί είχαν έρθει στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά το απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2016.

Όταν η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά τον έναν από τους οκτώ, δημοσιευθεί, θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους, καθώς η υπόθεση έχει εισαχθεί στο ΣτΕ με το θεσμό της πιλοτικής δίκης (πρότυπης δίκης σύμφωνα με το νόμο 3900/2010).

Συνεπώς, όταν η απόφαση του ΣτΕ καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως θα του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα- κατ' αρχήν στον συγκυβερνήτη- και έτσι θα μπορεί να ταξιδεύσει οπουδήποτε θελήσει στην Ευρώπη.
Ακολούθως, το ίδιο θα γίνει και με τους υπόλοιπους, εφόσον εκδοθούν οι αναμενόμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.


Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν με έκτακτες ανταποκρίσεις από την Αθήνα την είδηση, φιλοξενώντας και δηλώσεις του συνηγόρου των οκτώ αξιωματικών, Όμηρου Ζέλιου, σύμφωνα με τις οποίες, οι πελάτες του θα παραμείνουν σε σημείο στην Αττική, που θα παραμείνει μυστικό».


Μάλιστα, μέσα ενημέρωσης, όπως η Hurriyet χαρακτηρίζουν την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης ως «σκάνδαλο», καθώς, όπως αναφέρουν ένας- ένας οι οκτώ «πραξικοπηματίες» υπάγονται στο καθεστώς προστασίας του πρόσφυγα. 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου