Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Οι εθνικές διαρροές ενός συμβιβασμένου κόμματος - Το όχι της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας

Οι εθνικές διαρροές ενός συμβιβασμένου κόμματος
Του Ν. Λυγερού

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ένα κόμμα που είχε εθνική συνείδηση με τον συμβιβασμό που έχει κάνει για να παραμείνει στην εξουσία, έχει χάσει τις αξίες του και την αξιοπιστία του όχι μόνο προς τους ψηφοφόρους, αλλά και προς τα βουλευτικά του στελέχη. Σιγά σιγά οι βουλευτές του κόμματος απελευθερώνονται από την απαράδεκτη γραμμή που κρατά η ηγεσία, για να πουν ελεύθερα, ντόμπρα και σταράτα ότι δεν θέλουν να κάνουν κανένα συμβιβασμό για τη Συμφωνία κι ότι από τώρα θα είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού που δίνει αγώνα για το όνομα της Μακεδονίας.
Έτσι το πολιτικό κόστος άρχισε να εμφανίζεται και στους πιο τυφλούς αναλυτές που δεν έδιναν σημασία στη Μακεδονία ως εθνικό θέμα. Επίσης αυτοί που το εξέταζαν αποκλειστικά με ιδεολογικό τρόπο, τώρα έχουν αρχίσει ν’ ανησυχούν, διότι υπάρχει και ο κίνδυνος πια να διαλυθεί η συμπολίτευση και να πέσει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί πια κανένας να πει πόσο θα μείνει ακόμα η κυβέρνηση στην εξουσία, διότι η λανθασμένη εκτίμηση του άτρωτου έχει καταρρεύσει λόγω έλλειψης συνοχής. Οι εθνικές διαρροές που έχει υποστεί το συμβιβασμένο κόμμα δεν είναι πια μόνο και μόνο ενδεικτικές της νέας κατάστασης αλλά και η προετοιμασία για μια νέα αλλαγή που θα φέρει τα πάνω κάτω στο θέμα του Προσύμφωνου. Διότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να δεσμευτούν βουλευτές που θεωρούν σε κάθε περίπτωση, απαράδεκτη αυτή την συμφωνία.

Το όχι της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας
Του Ν. Λυγερού

Μετά από όλα όσα ακούσαμε από την κυβερνητική προπαγάνδα για τόσες πιέσεις και για τόσους μήνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, έρχεται η επίσημη αλήθεια από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία που δεν δέχονται να δώσουν το πράσινο φως στην έναρξη των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία είναι επίσης κράτος μέλος του NATO από το 1949 αλλά και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με το τωρινό τους συνταγματικό τους όνομα. Έχουμε μια ισχυρή συμμαχία που έχει δημιουργηθεί, η οποία υποστηρίζει την Ελλάδα ακόμα και αν αυτή δεν έχει ζητήσει τίποτα αυτήν την περίοδο ενώ βέβαια θα μπορούσε και ειδικά σε αυτό το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Έτσι η εξουσία στην Ελλάδα είναι αναγκασμένη να παραδεχτεί ότι χρησιμοποίησε μια προπαγάνδα που κατέρρευσε. Επίσης οι εκπρόσωποι και του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ξεκαθάρισαν το θέμα της έναρξης που θα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με το θετικό δημοψήφισμα στα Σκόπια, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι όχι μόνο τα Σκόπια συνεχίζουν να ονομάζονται FYROM έως τότε και βέβαια ότι θέλουν να υπάρχει αποδοχή από τον σκοπιανό λαό για να μην υπάρχει πλαίσιο αντιπαράθεσης στη συνέχεια που θα προκαλούσε τριβές εντός των δύο υπερδομών. Βλέπουμε λοιπόν τον Υπουργό Εξωτερικών να αναγκάζεται να υποστηρίξει τα Σκόπια και να γίνεται πιο σκοπιανός από τους σκοπιανούς για να περάσει η ιδεολογία του και να φανεί πόσο μεγάλη είναι η επιτυχία της διαπραγμάτευσης, μόνο που ξέχασε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που ξέρουν από διπλωματία και ότι δεν πρόκειται να πεισθούν με ένα προσύμφωνο που υπέγραψαν δυό Υπουργοί Εξωτερικών χωρίς κύρωση από τα δυό κράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου