Από το newsbeast
«Τα περισσότερα θύματα κάηκαν ή πνίγηκαν» - Παραμένουν στα νοσοκομεία 60 ενήλικες και 4 παιδιά - Το χρονικό της τραγωδίας - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική και η δυτική Αττική
ΠΗΓΗ newsbeast
«Τα περισσότερα θύματα κάηκαν ή πνίγηκαν» - Παραμένουν στα νοσοκομεία 60 ενήλικες και 4 παιδιά - Το χρονικό της τραγωδίας - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική και η δυτική Αττική
Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων από τις φονικές πυρκαγιές
που σάρωσαν την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και σκόρπισαν το θάνατο,
καθώς μέχρι στιγμής είναι θολό το τοπίο σχετικά με το πόσοι άνθρωποι
αγνοούνται.
Η πυροσβεστική υπηρεσία εξακολουθεί να απευθύνει έκκληση στους πολίτες, ώστε να τηλεφωνούν στο «199» και να δηλώνουν τα στοιχεία των αγνοούμενων. Η πυροσβεστική δέχεται διαρκώς δεκάδες τηλεφωνήματα με αποτέλεσμα να παραμένει αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός τους. Όπως είπε στην ενημέρωσή της και η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Μαλλίρη, «το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι το δύσκολο έργο για τον εντοπισμό αγνοουμένων δεν έχει τελειώσει, καθώς το κέντρο της Πυροσβεστικής και οι άλλες υπηρεσίες έχουν δεχτεί δεκάδες κλήσεις, και διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα».
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται σε 79 με τις αρχές ωστόσο, να εκφράζουν φόβους για την αύξηση του συγκεκριμένου αριθμού. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ εξέφρασε φόβους για αύξηση του αριθμού των νεκρών.
Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, με τις δυνάμεις των διασωστών να εστιάζουν στην περιοχή της Ραφήνας και του Νέου Βουτζά.
Τις σχετικές έρευνες συνδράμουν και 130 στελέχη του ενόπλων δυνάμεων, όπως και εκατοντάδες εθελοντές.
Διαβάστε επίσης: Όλα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών. Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισαν οι ιατροδικαστές με τους νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έκανε λόγο για μαζική καταστροφή. Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης. Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.
Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών - Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή» τόνισε ο κ.Καλόγρηας. «Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» είπε ο κ. Καλόγρηας.
«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.
«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε "πρώτη φορά συνέβη". Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας. «Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά» ανέφερε ο κ. Μπογιώκας.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες - εγκαυματίες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.
Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της στην Ανατολική Αττική και σκόρπισε το θάνατο.
Το πρωί της Τρίτης βρέθηκαν είκοσι έξι σοροί- ενηλίκων και μικρών παιδιών- στην Αργυρή Ακτή στο Μάτι, κοντά στα σύνορα με τη Νέα Μάκρη. Οι άτυχοι άνθρωποι, που εντοπίστηκαν εκεί, προσπαθούσαν προφανώς να γλιτώσουν από τη φωτιά, με τα παιδιά τους στα χέρια, αλλά δεν πρόλαβαν.
Επίσης, σημειώνεται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων, από 16 σε 23, τα οποία παραμένουν υπό παρακολούθηση.
Χωρίς διασωλήνωση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας από τους 11 σοβαρά εγκαυματίες-τραυματίες που παραμένουν στις ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση της υγείας τους παραμένει κρίσιμη.
Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς βρίσκεται στο επίκεντρο όλης αυτής της προσπάθειας, ζώντας και ο ίδιος προσωπικά τη δική του αγωνία, καθώς κάηκε το σπίτι του και η οικογένειά του διέφυγε από τη θάλασσα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για όλη αυτή την προσπάθεια που συνεχίζεται 24 ώρες μετά, ανέφερε: «Από χτες το βράδυ οργανώσαμε μια ολόκληρη επιχείρηση, μαζί με την κεντρική διοίκηση και μέλη της κυβέρνησης, ώστε να υπάρχουν κλίνες για τους ανθρώπους που είχαν χάσει τα σπίτια τους. Επειδή όμως αυτές οι κλίνες, λόγω και της θερινής περιόδου, δεν ήταν στα διοικητικά όρια του δήμου, πολλοί κάτοικοι αρνήθηκαν να φύγουν, γιατί ήθελαν να παραμείνουν εδώ και να δουν αν το σπίτι τους έχει καεί, φοβόντουσαν και για κλοπές. Το αποτέλεσμα ήταν να φύγουν κάποιοι που είχαν οικογένειες, όμως κάποιοι άλλοι θέλησαν να μείνουν, οπότε φιλοξενήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο. Σήμερα διαθέτουμε κλίνες μέσα στον δήμο Ραφήνας, στις κατασκηνώσεις με σπίτια αυτόνομες κατοικίες, που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τη δήμαρχο Ζωγράφου. Έχουμε λύσει ήδη το θέμα της σίτισης, τα τρόφιμα που έχουμε είναι υπεραρκετά και έχουμε μερίδες φαγητού».
Για το αν ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στη βοήθεια, τόνισε: «Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και μάλιστα από εδώ και πέρα καλό είναι να σταματήσουν να στέλνουν αιτήματα, γιατί μπορεί να είναι κάτι που πλέον δεν το έχουμε ανάγκη και δημιουργεί πρόσθετο βάρος στη διαχείριση. Επίσης υπάρχει πλήρης ιατρική βοήθεια, από τις ΜΚΟ, την Πράξη, από τον Ερυθρό Σταυρό, από το ΚΕΛΠΝΟ, από την 24ωρη λειτουργεία των Γιατρών του Κόσμου, από το Κέντρο Υγείας, η Νέα Δημοκρατία έστειλε 12 γιατρούς για να ενισχύσουν τον τομέα αυτό. Επομένως, έχουμε φροντίσει όλα τα βασικά πράγματα και θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα δίκτυα ΕΥΔΑΠ και ηλεκτροφωτισμού, να ανοίξουμε τους δρόμους. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση που έχει πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς και δεν έχουμε ξαναδιαχειριστεί. Πιστεύουμε ότι τα καταφέρνουμε. Το λιμάνι δεν έχει κλείσει και η πόλη έχει διατηρήσει τις υποδομές της, δεν κάηκαν οι υποδομές της πόλης».
Στη συνέχεια ανέφερε για τις ζημιές: «Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε σε μια άλλη πραγματικότητα, γιατί έχουν εξαφανιστεί δύο οικισμοί, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, που έχουν χαθεί από τον χάρτη. Ο Νέος Βουτζάς έχει πάθει τεράστιες ζημιές, έχει καεί μέσα η πόλη 40-50 σπίτια, τριακόσια μέτρα από την πλατεία. Έχουν καεί περιφερειακά σημεία και τοποθεσίες, σπίτια και μεγάλα κομμάτια πρασίνου. Έχει αλλάξει το τοπίο. Ζούμε μια άλλη πραγματικότητα!».
Στην ερώτησή μας αν η Ραφήνα σήκωσε μόνη της όλο αυτό το βάρος ή αν υπήρξε και βοήθεια από τους όμορους δήμους, απάντησε: «Το Μάτι ανήκει κατά ένα μικρό μέρος στο δήμο Ραφήνας, το υπόλοιπο ανήκει στον δήμο Μαραθώνα. Εμείς μόνοι εκεί ήμασταν και οργανώσαμε τη διάσωση από θαλάσσης. Έχω σπίτι δικό μου που κάηκε και η οικογένειά μου διέφυγε από την θάλασσα. Ήμουν τρεις ώρες μέσα στον οικισμό και δεν υπήρχε κανένας προσπαθώντας να προσεγγίσω την θάλασσα. Ήταν όλα αποκομμένα. Είδα νεκρούς ανθρώπους, είδα τουλάχιστον 300 αυτοκίνητα καμένα, είδα τα καμένα σπίτια. Δεν υπάρχει πια αυτός ο οικισμός, ούτε υπάρχει Κόκκινο Λιμανάκι. Η κατάσταση είναι δραματική».
Για το «αύριο» της περιοχής, δήλωσε: «Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση πιστεύω ότι θα πάρουμε αποφάσεις, να δημιουργήσουμε γρήγορα μια καινούργια πραγματικότητα, πριν έρθει ο χειμώνας να κάνουμε την θωράκιση της περιοχής. Να δώσουμε την ευκαιρία με οικονομικά κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους να ξεκινήσουν πάλι την ζωή τους. Δεν έχουν ούτε την κάρτα για να σηκώσουν χρήματα, δεν έχουν ούτε το βιβλιάριο για να γράψουν φάρμακα. Δεν έχουν τίποτα».
Και για την αλληλεγγύη που δείχνουν οι πολίτες της Ραφήνας, είπε: «Ναι, οι πολίτες είναι δίπλα μας συνεχώς. Θα μπορούσαν να σωθούν κάποια σπίτια, η πυροσβεστική δεν μπήκε μέσα γιατί ήταν επικίνδυνο, το αποδέχομαι. Εμείς μπήκαμε, σώσαμε σπίτια με τα πέντε πυροσβεστικά οχήματα που έχουμε και το Σώμα Πολιτικής Προστασίας».
Στο τέλος πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά, τα οποία ήταν από το μεσημέρι μέχρι τα ξημερώματα. Τους ζήτησα να μείνουν στην θέση τους, χωρίς να πάνε να ξεκουραστούν και το έκαναν».
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Κόκκινο Λιμανάκι, το 13χρονο κορίτσι προσπαθούσε να σωθεί από τις φλόγες που επεκτείνονταν ταχύτατα, και στην προσπάθειά της αυτή εγκλωβίστηκε σε έναν γκρεμό ύψους 15 μέτρων. Μην έχοντας άλλη επιλογή, έπεσε από τον γκρεμό, όμως βρήκε τραγικό θάνατο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και μαρτυρίες των κατοίκων που επικαλείται η «Καθημερινή», ο πατέρας και ο αδελφός της άτυχης 13χρονης βρέθηκαν στη συνέχεια απανθρακωμένοι δίπλα στο αυτοκίνητό τους.
«Μπήκαμε μέσα στη θάλασσα, εδώ, οι φλόγες ερχόντουσαν έτσι από πάνω μας, αποκαΐδια στο σώμα, βουτάγαμε, είχα αφήσει την αδελφή μου στο βράχο, ξαφνικά με πήρε τα κύμα, έφευγε προς τα μέσα, Εύβοια», δήλωσε στην κάμερα του Alpha η γυναίκα, εμφανώς σοκαρισμένη από την περιπέτειά της.
Η ίδια διευκρίνισε ότι ήταν στη θάλασσα επί πέντε ώρες. «Ήρθε το πρώτο αλιευτικό, με πήρε μαζί με άλλους, προχωράγαμε όλοι μαζί προς τα πίσω, όπου υπήρχε καπνός, λέμε νυχτώνει, πρέπει να πάμε πίσω. Υπολογίζαμε με το φεγγάρι, με τον ήλιο, ό,τι βλέπαμε. Είδαμε ξαφνικά τα φώτα της Ραφήνας. Με το που μπήκαμε μέσα στη Ραφήνα δεν μπορούσε να μας βγάλει το κύμα, ήταν αδύνατον», διηγήθηκε.
«Αρχίσαμε όλοι μαζί να φωνάζουμε βοήθεια, βοήθεια. Με το που μας ανέβασε πάνω το αλιευτικό, λέω στον καπετάνιο, υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι και είναι προς Εύβοια, εκεί τους πήγαινε το κύμα τους περισσότερους, ειδοποιήστε το Λιμενικό, δεν έχει εμφανιστεί κανένα», ανέφερε.
Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε». Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη. Επιπλέον, πάρα πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη, περίπου 30, καθώς και ταχύπλοα του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν δύσβατες παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στα σκάφη του ΛΣ και ακολούθως στο λιμάνι της Ραφήνας.
Όσο κατέφθαναν ροές απεγκλωβισμένων στο λιμάνι της Ραφήνας εξελισσόταν παράλληλα επιχείρηση που είχε στηθεί με τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, εξήγησε ο υφυπουργός. «Όσοι ήθελαν να φύγουν προς Αθήνα, έφυγαν με λεωφορεία της ΣΤΑΣΥ, περίπου 30 δεν είχαν στέγη και πήγαν στο δημαρχείο, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΣΤΑΣΥ βρέθηκε ξενοδοχείο για να περάσουν τη νύχτα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν στο γυμναστήριο της Ραφήνας ώστε να είναι κοντά στα σπίτια τους όταν ξημερώσει».
Ο κ. Σαντορινιός εξήγησε ότι πέρα από τις ακτές, από στελέχη του Λιμενικού διασώθηκαν και άνθρωποι που βρέθηκαν ακόμη και μέσα στο νερό.
Δεκάδες σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες με την κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου, αλλά και τα δρομολόγια του προαστιακού, να διακόπτονται.
Λίγες ώρες μετά, γύρω στις 17:00, εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης, από όπου εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αττικής, μεταξύ των οποίων το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς.
Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.
Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.
Το βράδυ της Δευτέρας η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία όπου βρισκόταν.
Εν τω μεταξύ, ρεπόρτερ της ΕΡΤ ανέφερε πως είδε έξι απανθρακωμένες σορούς στο Μάτι, εκ των οποίων οι δύο ανήκαν σε παιδιά.
Παράλληλα, κλειστή παραμένει η οδός Ποσειδώνος στο Μάτι, από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα.
Επίσης, κλειστή παραμένει και η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι, από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την Ποσειδώνος.
Μεγάλες διαστάσεις έλαβε λόγω των δυνατών ανέμων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής. Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.
Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα.
Εν τω μεταξύ, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας κατέπλευσαν η φρεγάτα «Έλλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων που αποκλείστηκαν σε παραλίες της περιοχής λόγω των πυρκαγιών.
Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωση που είχε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
Ο πρωθυπουργός, που επέστρεψε εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας λόγω της κατάστασης, σημείωσε ότι όλα τα Σώματα είναι σε συντονισμό, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός, τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και πως βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απηύθυνε έκκληση σε όλους και σε όλες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται». Απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας πως προέχει η ανθρώπινη ζωή.
«Πρέπει να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πλωτά μέσα του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από παραλίες της Ανατολικής Αττικής.
Παράλληλα, συνεχίζεται η μεταφορά τραυματιών σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ που κινείται εντός των πληγεισών περιοχών με τη συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων. Τέσσερις κινητές μονάδες και δύο ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών φθάνουν στη Ραφήνα.
Το υπουργείο Μεταφορών μεριμνά για τη μεταφορά των κατοίκων στους χώρους φιλοξενίας από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο της περιοχής.
Παράλληλα, ανοίγουν τα διόδια της Ολυμπίας και της Αττικής Οδού για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει ξεκινήσει διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ επίσης έχει εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.
Επιπλέον, από το πρωί επιχειρούν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, συνδράμοντας τις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η πυρκαγιά στην Κινέτα ξεκίνησε το μεσημέρι από πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Όρη και επεκτάθηκε ταχύτατα, κατακαίγοντας στο διάβα της σπίτια και οχήματα, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν οικισμοί. Ειδικότερα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας.
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι τεράστια. Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ άμεσα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούσαν στις 18:00 47 οχήματα με 110 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη Canadair CL-415, 1 αεροσκάφος Canadair CL-215, 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 3 ελικόπτερα Sikorsky S-64 και 2 ελικόπτερα Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος.
Προς ενίσχυσή των δυνάμεων, μεταβαίνουν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις, καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.
Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:
Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. «Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε:
«Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».
Στο σημείο έσπευσαν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ενώ, από πλευράς εναέριων μέσων, συνέδραμαν μέχρι το βράδυ στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας και στον Κάλαμο Αττικής στη θέση Πανόραμα, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση. Η πυρκαγιά αυτή τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ.
Λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, διενεργείται από το απόγευμα εκτροπή της κυκλοφορίας σε σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος. Ειδικότερα, η εκτροπή γίνεται στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με τη Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με την Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος, από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.
Ο κ. Μπουρνούς μίλησε για εικόνα «καθολικής καταστροφής», καθώς η φωτιά «έχει κατακάψει ολόκληρο τον οικισμό του Ματιού από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι κάτω τη θάλασσα».
Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα και ανέφερε πως κάποιοι άνθρωποι, λίγοι ευτυχώς, έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε σπίτια.
Στο Μάτι, όπως είπε, «είδα με τα μάτια μου πάνω από 200 οχήματα που καίγονται, πάνω από 100 σπίτια που καίγονται, χωρίς να έχω γυρίσει ολόκληρο τον οικισμό», ενώ ανέφερε ότι μεγάλη είναι η καταστροφή και στην πρώτη είσοδο του Νέου Βουτζά.
«Είχαμε κι άλλες φωτιές σε αντίθετες κατευθύνσεις που μαρτυρούν ότι υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμούς», τόνισε, και στάθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι.
Τα εξακόσια παιδιά που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα επιστρέφουν με πούλμαν στην Αθήνα, όπου τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανημάτα, κ.α.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Την ίδια στιγμή, η κ. Δούρου μετέχει στο Συντονιστικό που βρίσκεται αυτές τις ώρες σε εξέλιξη, στο κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας, ενώ ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αττικής.
Νωρίτερα το απόγευμα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.
Τον προβληματισμό του για τα τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική εξέφρασε από το Μόσταρ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας όμως πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο».
«Πριν ξεκινήσω να κάνω μια αναφορά σε μια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και έχει να κάνει με τρία παράλληλα μέτωπα στην Αττική, μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική.
Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους υπουργούς. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο.
Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες , η σκέψη μου είναι εκεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επέστρεψε το βράδυ εσπευσμένα στην Αθήνα.
«Όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ζημιές από την εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην Κινέτα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, όπου συμμετέχει σε διαρκή σύσκεψη για τις ενέργειες των δυνάμεων Πυρόσβεσης και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και των δυνάμεων, που ενισχύονται συνεχώς.
Ο κ. Τόσκας, άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».
Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του μηχανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τα εξής:
Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά στις 12.03΄το μεσημέρι και υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και συγκεκριμένα του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Περιφέρειας και των δήμων Μεγαρέων Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης και άλλων δυνάμεων που έσπευσαν με υδροφόρες και άλλα μέσα, για συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών.
«Το σημαντικό είναι ότι ο συντονισμός και η οργάνωση λειτούργησε άψογα και τα μέσα που διαθέτουμε, παρά το γεγονός ότι είναι παμπάλαια, έχουν συντηρηθεί καλά, όπως τα αεροπλάνα που ανακατασκευάστηκαν οι κινητήρες τους στην Αμερική και η χρησιμοποίηση τους είναι εφέτος πιο αξιόπιστη» είπε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε:
«Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά φυσούσαν άνεμοι 7 μποφόρ και σε συνδυασμό με το πυκνό και ακαθάριστο δάσος και τα σπίτια, η αντιμετώπιση της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή πάνω από την εθνική οδό και το βόρειο τμήμα της Κινέτας, ενώ δύο γλώσσες φωτιάς που πέρασαν την εθνική προς την παραλία, ελπίζουμε ότι θα τις ελέγξουμε. Δεν έχουμε ακριβή εικόνα αλλά σίγουρα έχουν γίνει ζημιές. Το σημαντικό είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, γι' αυτό πρέπει να προσέξουν και οι ίδιοι οι πολίτες».
Η πυροσβεστική υπηρεσία εξακολουθεί να απευθύνει έκκληση στους πολίτες, ώστε να τηλεφωνούν στο «199» και να δηλώνουν τα στοιχεία των αγνοούμενων. Η πυροσβεστική δέχεται διαρκώς δεκάδες τηλεφωνήματα με αποτέλεσμα να παραμένει αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός τους. Όπως είπε στην ενημέρωσή της και η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Μαλλίρη, «το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι το δύσκολο έργο για τον εντοπισμό αγνοουμένων δεν έχει τελειώσει, καθώς το κέντρο της Πυροσβεστικής και οι άλλες υπηρεσίες έχουν δεχτεί δεκάδες κλήσεις, και διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα».
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται σε 79 με τις αρχές ωστόσο, να εκφράζουν φόβους για την αύξηση του συγκεκριμένου αριθμού. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ εξέφρασε φόβους για αύξηση του αριθμού των νεκρών.
Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, με τις δυνάμεις των διασωστών να εστιάζουν στην περιοχή της Ραφήνας και του Νέου Βουτζά.
Τις σχετικές έρευνες συνδράμουν και 130 στελέχη του ενόπλων δυνάμεων, όπως και εκατοντάδες εθελοντές.
Διαβάστε επίσης: Όλα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
«Τα περισσότερα θύματα κάηκαν ή πνίγηκαν»
Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών. Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισαν οι ιατροδικαστές με τους νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έκανε λόγο για μαζική καταστροφή. Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης. Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.
Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών - Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή» τόνισε ο κ.Καλόγρηας. «Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» είπε ο κ. Καλόγρηας.
«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.
«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε "πρώτη φορά συνέβη". Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας. «Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά» ανέφερε ο κ. Μπογιώκας.
Παραμένουν στα νοσοκομεία 60 ενήλικες και 4 παιδιά
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες - εγκαυματίες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.
Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της στην Ανατολική Αττική και σκόρπισε το θάνατο.
Το πρωί της Τρίτης βρέθηκαν είκοσι έξι σοροί- ενηλίκων και μικρών παιδιών- στην Αργυρή Ακτή στο Μάτι, κοντά στα σύνορα με τη Νέα Μάκρη. Οι άτυχοι άνθρωποι, που εντοπίστηκαν εκεί, προσπαθούσαν προφανώς να γλιτώσουν από τη φωτιά, με τα παιδιά τους στα χέρια, αλλά δεν πρόλαβαν.
Επίσης, σημειώνεται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων, από 16 σε 23, τα οποία παραμένουν υπό παρακολούθηση.
Χωρίς διασωλήνωση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας από τους 11 σοβαρά εγκαυματίες-τραυματίες που παραμένουν στις ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση της υγείας τους παραμένει κρίσιμη.
«Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι έχουν χαθεί από τον χάρτη»
Από την πρώτη στιγμή και με κέντρο επιχειρήσεων το Δημαρχείο, στήθηκε μια γιγαντιαία προσπάθεια από τον δήμο της Ραφήνας, αλλά και τους κατοίκους της πόλης, ώστε πέρα από την κατάσβεση της φωτιάς και τον περιορισμό της καταστροφής να υπάρξει παροχή βοήθειας προς κάθε κατεύθυνση. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Μπροστά και μέσα στο Δημαρχείο της Ραφήνας συνεργεία του δήμου και εθελοντών δουλεύουν ακατάπαυστα, ενώ οι πολίτες δεν έχουν σταματήσει στιγμή να καταφτάνουν και να φέρνουν τρόφιμα, ρούχα, νερά, είδη πρώτης ανάγκης και ό,τι ο καθένας θεωρεί πως μπορεί να προσφέρει.Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς βρίσκεται στο επίκεντρο όλης αυτής της προσπάθειας, ζώντας και ο ίδιος προσωπικά τη δική του αγωνία, καθώς κάηκε το σπίτι του και η οικογένειά του διέφυγε από τη θάλασσα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για όλη αυτή την προσπάθεια που συνεχίζεται 24 ώρες μετά, ανέφερε: «Από χτες το βράδυ οργανώσαμε μια ολόκληρη επιχείρηση, μαζί με την κεντρική διοίκηση και μέλη της κυβέρνησης, ώστε να υπάρχουν κλίνες για τους ανθρώπους που είχαν χάσει τα σπίτια τους. Επειδή όμως αυτές οι κλίνες, λόγω και της θερινής περιόδου, δεν ήταν στα διοικητικά όρια του δήμου, πολλοί κάτοικοι αρνήθηκαν να φύγουν, γιατί ήθελαν να παραμείνουν εδώ και να δουν αν το σπίτι τους έχει καεί, φοβόντουσαν και για κλοπές. Το αποτέλεσμα ήταν να φύγουν κάποιοι που είχαν οικογένειες, όμως κάποιοι άλλοι θέλησαν να μείνουν, οπότε φιλοξενήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο. Σήμερα διαθέτουμε κλίνες μέσα στον δήμο Ραφήνας, στις κατασκηνώσεις με σπίτια αυτόνομες κατοικίες, που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τη δήμαρχο Ζωγράφου. Έχουμε λύσει ήδη το θέμα της σίτισης, τα τρόφιμα που έχουμε είναι υπεραρκετά και έχουμε μερίδες φαγητού».
Για το αν ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στη βοήθεια, τόνισε: «Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και μάλιστα από εδώ και πέρα καλό είναι να σταματήσουν να στέλνουν αιτήματα, γιατί μπορεί να είναι κάτι που πλέον δεν το έχουμε ανάγκη και δημιουργεί πρόσθετο βάρος στη διαχείριση. Επίσης υπάρχει πλήρης ιατρική βοήθεια, από τις ΜΚΟ, την Πράξη, από τον Ερυθρό Σταυρό, από το ΚΕΛΠΝΟ, από την 24ωρη λειτουργεία των Γιατρών του Κόσμου, από το Κέντρο Υγείας, η Νέα Δημοκρατία έστειλε 12 γιατρούς για να ενισχύσουν τον τομέα αυτό. Επομένως, έχουμε φροντίσει όλα τα βασικά πράγματα και θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα δίκτυα ΕΥΔΑΠ και ηλεκτροφωτισμού, να ανοίξουμε τους δρόμους. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση που έχει πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς και δεν έχουμε ξαναδιαχειριστεί. Πιστεύουμε ότι τα καταφέρνουμε. Το λιμάνι δεν έχει κλείσει και η πόλη έχει διατηρήσει τις υποδομές της, δεν κάηκαν οι υποδομές της πόλης».
Στη συνέχεια ανέφερε για τις ζημιές: «Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε σε μια άλλη πραγματικότητα, γιατί έχουν εξαφανιστεί δύο οικισμοί, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, που έχουν χαθεί από τον χάρτη. Ο Νέος Βουτζάς έχει πάθει τεράστιες ζημιές, έχει καεί μέσα η πόλη 40-50 σπίτια, τριακόσια μέτρα από την πλατεία. Έχουν καεί περιφερειακά σημεία και τοποθεσίες, σπίτια και μεγάλα κομμάτια πρασίνου. Έχει αλλάξει το τοπίο. Ζούμε μια άλλη πραγματικότητα!».
Στην ερώτησή μας αν η Ραφήνα σήκωσε μόνη της όλο αυτό το βάρος ή αν υπήρξε και βοήθεια από τους όμορους δήμους, απάντησε: «Το Μάτι ανήκει κατά ένα μικρό μέρος στο δήμο Ραφήνας, το υπόλοιπο ανήκει στον δήμο Μαραθώνα. Εμείς μόνοι εκεί ήμασταν και οργανώσαμε τη διάσωση από θαλάσσης. Έχω σπίτι δικό μου που κάηκε και η οικογένειά μου διέφυγε από την θάλασσα. Ήμουν τρεις ώρες μέσα στον οικισμό και δεν υπήρχε κανένας προσπαθώντας να προσεγγίσω την θάλασσα. Ήταν όλα αποκομμένα. Είδα νεκρούς ανθρώπους, είδα τουλάχιστον 300 αυτοκίνητα καμένα, είδα τα καμένα σπίτια. Δεν υπάρχει πια αυτός ο οικισμός, ούτε υπάρχει Κόκκινο Λιμανάκι. Η κατάσταση είναι δραματική».
Για το «αύριο» της περιοχής, δήλωσε: «Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση πιστεύω ότι θα πάρουμε αποφάσεις, να δημιουργήσουμε γρήγορα μια καινούργια πραγματικότητα, πριν έρθει ο χειμώνας να κάνουμε την θωράκιση της περιοχής. Να δώσουμε την ευκαιρία με οικονομικά κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους να ξεκινήσουν πάλι την ζωή τους. Δεν έχουν ούτε την κάρτα για να σηκώσουν χρήματα, δεν έχουν ούτε το βιβλιάριο για να γράψουν φάρμακα. Δεν έχουν τίποτα».
Και για την αλληλεγγύη που δείχνουν οι πολίτες της Ραφήνας, είπε: «Ναι, οι πολίτες είναι δίπλα μας συνεχώς. Θα μπορούσαν να σωθούν κάποια σπίτια, η πυροσβεστική δεν μπήκε μέσα γιατί ήταν επικίνδυνο, το αποδέχομαι. Εμείς μπήκαμε, σώσαμε σπίτια με τα πέντε πυροσβεστικά οχήματα που έχουμε και το Σώμα Πολιτικής Προστασίας».
Στο τέλος πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά, τα οποία ήταν από το μεσημέρι μέχρι τα ξημερώματα. Τους ζήτησα να μείνουν στην θέση τους, χωρίς να πάνε να ξεκουραστούν και το έκαναν».
Τραγικός θάνατος για 13χρονη
Μία από τις πολλές οικογενειακές τραγωδίες που αναδύονται μέσα από τα αποκαΐδια στις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής είναι και αυτή ενός 13χρονου κοριτσιού που σκοτώθηκε ακαριαία πέφτοντας από ύψος 15 μέτρων στη θάλασσα.Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Κόκκινο Λιμανάκι, το 13χρονο κορίτσι προσπαθούσε να σωθεί από τις φλόγες που επεκτείνονταν ταχύτατα, και στην προσπάθειά της αυτή εγκλωβίστηκε σε έναν γκρεμό ύψους 15 μέτρων. Μην έχοντας άλλη επιλογή, έπεσε από τον γκρεμό, όμως βρήκε τραγικό θάνατο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και μαρτυρίες των κατοίκων που επικαλείται η «Καθημερινή», ο πατέρας και ο αδελφός της άτυχης 13χρονης βρέθηκαν στη συνέχεια απανθρακωμένοι δίπλα στο αυτοκίνητό τους.
Συγκλονιστική μαρτυρία γυναίκας που κολυμπούσε για πέντε ώρες
Συγκλονίζει η μαρτυρία μίας γυναίκας που επέζησε με δραματικό τρόπο από την πυρκαγιά στο Μάτι, πέφτοντας στη θάλασσα και κολυμπώντας για πέντε ώρες, μέχρι να διασωθεί.«Μπήκαμε μέσα στη θάλασσα, εδώ, οι φλόγες ερχόντουσαν έτσι από πάνω μας, αποκαΐδια στο σώμα, βουτάγαμε, είχα αφήσει την αδελφή μου στο βράχο, ξαφνικά με πήρε τα κύμα, έφευγε προς τα μέσα, Εύβοια», δήλωσε στην κάμερα του Alpha η γυναίκα, εμφανώς σοκαρισμένη από την περιπέτειά της.
Η ίδια διευκρίνισε ότι ήταν στη θάλασσα επί πέντε ώρες. «Ήρθε το πρώτο αλιευτικό, με πήρε μαζί με άλλους, προχωράγαμε όλοι μαζί προς τα πίσω, όπου υπήρχε καπνός, λέμε νυχτώνει, πρέπει να πάμε πίσω. Υπολογίζαμε με το φεγγάρι, με τον ήλιο, ό,τι βλέπαμε. Είδαμε ξαφνικά τα φώτα της Ραφήνας. Με το που μπήκαμε μέσα στη Ραφήνα δεν μπορούσε να μας βγάλει το κύμα, ήταν αδύνατον», διηγήθηκε.
«Αρχίσαμε όλοι μαζί να φωνάζουμε βοήθεια, βοήθεια. Με το που μας ανέβασε πάνω το αλιευτικό, λέω στον καπετάνιο, υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι και είναι προς Εύβοια, εκεί τους πήγαινε το κύμα τους περισσότερους, ειδοποιήστε το Λιμενικό, δεν έχει εμφανιστεί κανένα», ανέφερε.
Απεγκλωβίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι από τις ακτές της Ραφήνας
Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε». Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη. Επιπλέον, πάρα πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη, περίπου 30, καθώς και ταχύπλοα του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν δύσβατες παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στα σκάφη του ΛΣ και ακολούθως στο λιμάνι της Ραφήνας.
Όσο κατέφθαναν ροές απεγκλωβισμένων στο λιμάνι της Ραφήνας εξελισσόταν παράλληλα επιχείρηση που είχε στηθεί με τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, εξήγησε ο υφυπουργός. «Όσοι ήθελαν να φύγουν προς Αθήνα, έφυγαν με λεωφορεία της ΣΤΑΣΥ, περίπου 30 δεν είχαν στέγη και πήγαν στο δημαρχείο, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΣΤΑΣΥ βρέθηκε ξενοδοχείο για να περάσουν τη νύχτα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν στο γυμναστήριο της Ραφήνας ώστε να είναι κοντά στα σπίτια τους όταν ξημερώσει».
Ο κ. Σαντορινιός εξήγησε ότι πέρα από τις ακτές, από στελέχη του Λιμενικού διασώθηκαν και άνθρωποι που βρέθηκαν ακόμη και μέσα στο νερό.
Το χρονικό της τραγωδίας
Στην Κινέτα, η πυρκαγιά ξέσπασε στις 12:00 και παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας ανεξέλεγκτη.Δεκάδες σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες με την κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου, αλλά και τα δρομολόγια του προαστιακού, να διακόπτονται.
Λίγες ώρες μετά, γύρω στις 17:00, εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης, από όπου εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αττικής, μεταξύ των οποίων το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς.
Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.
Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.
Το βράδυ της Δευτέρας η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία όπου βρισκόταν.
Εν τω μεταξύ, ρεπόρτερ της ΕΡΤ ανέφερε πως είδε έξι απανθρακωμένες σορούς στο Μάτι, εκ των οποίων οι δύο ανήκαν σε παιδιά.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος
Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας το μεσημέρι της Τρίτης, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος.Παράλληλα, κλειστή παραμένει η οδός Ποσειδώνος στο Μάτι, από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα.
Επίσης, κλειστή παραμένει και η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι, από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την Ποσειδώνος.
Τα πύρινα μέτωπα
Μεγάλες διαστάσεις έλαβε λόγω των δυνατών ανέμων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής. Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.
Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα.
Εν τω μεταξύ, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας κατέπλευσαν η φρεγάτα «Έλλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων που αποκλείστηκαν σε παραλίες της περιοχής λόγω των πυρκαγιών.
Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Τσίπρας
Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωση που είχε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
Ο πρωθυπουργός, που επέστρεψε εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας λόγω της κατάστασης, σημείωσε ότι όλα τα Σώματα είναι σε συντονισμό, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός, τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και πως βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απηύθυνε έκκληση σε όλους και σε όλες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται». Απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας πως προέχει η ανθρώπινη ζωή.
«Πρέπει να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης των έκτακτων συνθηκών
Ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και εξυπηρέτησης των πολιτών τέθηκε σε εφαρμογή, ταυτόχρονα με την πυρόσβεση στα τρία κύρια μέτωπα της Αττικής.Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πλωτά μέσα του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από παραλίες της Ανατολικής Αττικής.
Παράλληλα, συνεχίζεται η μεταφορά τραυματιών σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ που κινείται εντός των πληγεισών περιοχών με τη συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων. Τέσσερις κινητές μονάδες και δύο ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών φθάνουν στη Ραφήνα.
Το υπουργείο Μεταφορών μεριμνά για τη μεταφορά των κατοίκων στους χώρους φιλοξενίας από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο της περιοχής.
Παράλληλα, ανοίγουν τα διόδια της Ολυμπίας και της Αττικής Οδού για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει ξεκινήσει διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ επίσης έχει εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.
Επιπλέον, από το πρωί επιχειρούν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, συνδράμοντας τις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος.
Δραματική η κατάσταση στην Κινέτα
Η πυρκαγιά στην Κινέτα ξεκίνησε το μεσημέρι από πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Όρη και επεκτάθηκε ταχύτατα, κατακαίγοντας στο διάβα της σπίτια και οχήματα, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν οικισμοί. Ειδικότερα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας.
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι τεράστια. Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ άμεσα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούσαν στις 18:00 47 οχήματα με 110 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη Canadair CL-415, 1 αεροσκάφος Canadair CL-215, 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 3 ελικόπτερα Sikorsky S-64 και 2 ελικόπτερα Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος.
Προς ενίσχυσή των δυνάμεων, μεταβαίνουν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις, καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.
Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:
- οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 αεροσκάφος c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,
- η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
- ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
- ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,
- ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.
«Από τα χειρότερα σενάρια»
Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. «Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε:
«Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».
Μεγάλη φωτιά στην ανατολική Αττική
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε εξάλλου το απόγευμα της Δευτέρας στην Καλλιτεχνούπολη, στην Πεντέλη Αττικής, ενώ η πυρκαγιά σύντομα επεκτάθηκε και στην περιοχή του Νέου Βουτζά, καθώς και στον Άγιο Ανδρέα και το Μάτι.Στο σημείο έσπευσαν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ενώ, από πλευράς εναέριων μέσων, συνέδραμαν μέχρι το βράδυ στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας και στον Κάλαμο Αττικής στη θέση Πανόραμα, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση. Η πυρκαγιά αυτή τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ.
Λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, διενεργείται από το απόγευμα εκτροπή της κυκλοφορίας σε σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος. Ειδικότερα, η εκτροπή γίνεται στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με τη Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με την Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος, από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.
«Είδα με τα μάτια μου 200 οχήματα και πάνω από 100 σπίτια να καίγονται»
Για 100 σπίτια και 200 οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά σε Νέο Βουτζά, Άγιο Ανδρέα και Μάτι έκανε λόγο ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, μιλώντας στον Alpha.Ο κ. Μπουρνούς μίλησε για εικόνα «καθολικής καταστροφής», καθώς η φωτιά «έχει κατακάψει ολόκληρο τον οικισμό του Ματιού από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι κάτω τη θάλασσα».
Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα και ανέφερε πως κάποιοι άνθρωποι, λίγοι ευτυχώς, έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε σπίτια.
Στο Μάτι, όπως είπε, «είδα με τα μάτια μου πάνω από 200 οχήματα που καίγονται, πάνω από 100 σπίτια που καίγονται, χωρίς να έχω γυρίσει ολόκληρο τον οικισμό», ενώ ανέφερε ότι μεγάλη είναι η καταστροφή και στην πρώτη είσοδο του Νέου Βουτζά.
«Είχαμε κι άλλες φωτιές σε αντίθετες κατευθύνσεις που μαρτυρούν ότι υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμούς», τόνισε, και στάθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι.
Εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις
Λόγω των πυρκαγιών εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Αγιο Ανδρέα, όπως επίσης και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.Τα εξακόσια παιδιά που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα επιστρέφουν με πούλμαν στην Αθήνα, όπου τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική και η δυτική Αττική
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες ανατολικής και δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια.Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανημάτα, κ.α.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Την ίδια στιγμή, η κ. Δούρου μετέχει στο Συντονιστικό που βρίσκεται αυτές τις ώρες σε εξέλιξη, στο κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας, ενώ ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αττικής.
Νωρίτερα το απόγευμα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.
Τσίπρας: Με προβληματίζουν τα παράλληλα μέτωπα
Τον προβληματισμό του για τα τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική εξέφρασε από το Μόσταρ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας όμως πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο».
«Πριν ξεκινήσω να κάνω μια αναφορά σε μια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και έχει να κάνει με τρία παράλληλα μέτωπα στην Αττική, μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική.
Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους υπουργούς. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο.
Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες , η σκέψη μου είναι εκεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επέστρεψε το βράδυ εσπευσμένα στην Αθήνα.
Τόσκας: Δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές
«Όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ζημιές από την εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην Κινέτα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, όπου συμμετέχει σε διαρκή σύσκεψη για τις ενέργειες των δυνάμεων Πυρόσβεσης και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και των δυνάμεων, που ενισχύονται συνεχώς.
Ο κ. Τόσκας, άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».
Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του μηχανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τα εξής:
Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά στις 12.03΄το μεσημέρι και υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και συγκεκριμένα του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Περιφέρειας και των δήμων Μεγαρέων Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης και άλλων δυνάμεων που έσπευσαν με υδροφόρες και άλλα μέσα, για συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών.
«Το σημαντικό είναι ότι ο συντονισμός και η οργάνωση λειτούργησε άψογα και τα μέσα που διαθέτουμε, παρά το γεγονός ότι είναι παμπάλαια, έχουν συντηρηθεί καλά, όπως τα αεροπλάνα που ανακατασκευάστηκαν οι κινητήρες τους στην Αμερική και η χρησιμοποίηση τους είναι εφέτος πιο αξιόπιστη» είπε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε:
«Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά φυσούσαν άνεμοι 7 μποφόρ και σε συνδυασμό με το πυκνό και ακαθάριστο δάσος και τα σπίτια, η αντιμετώπιση της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή πάνω από την εθνική οδό και το βόρειο τμήμα της Κινέτας, ενώ δύο γλώσσες φωτιάς που πέρασαν την εθνική προς την παραλία, ελπίζουμε ότι θα τις ελέγξουμε. Δεν έχουμε ακριβή εικόνα αλλά σίγουρα έχουν γίνει ζημιές. Το σημαντικό είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, γι' αυτό πρέπει να προσέξουν και οι ίδιοι οι πολίτες».
ΠΗΓΗ newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου