Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Κατευθύνεται προς Αμμόχωστο το «Μπαρμπαρός»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Εν πλω προς το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου βρισκόταν χθες το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Επλεε κατά μήκος των νότιων ακτών της χερσονήσου της Καρπασίας, με προορισμό το κατεχόμενο λιμάνι.
Το σκάφος κινείτο την τελευταία εβδομάδα στις βόρειες ακτές της χερσονήσου της Καρπασίας, στα ανοικτά μεταξύ κατεχόμενου Δαυλού και Γιαλούσας.
Υπενθυμίζεται ότι την περιοχή αυτή «δέσμευσε» με παράνομη Navtex η Τουρκία για σεισμογραφικές έρευνες μέχρι και τον Μάρτιο.

Κύρια αιτία της εσπευσμένης αλλαγής των παράνομων δραστηριοτήτων του «Μπαρμπαρός» φαίνεται πως είναι οι καιρικές συνθήκες, αφού στην περιοχή όπου βρισκόταν αναπτύσσονταν χθες άνεμοι με ταχύτητες της τάξης των 70-80 χιλιομέτρων την ώρα και κυμάτων 6-7 μποφόρ, στέλνοντας ταυτόχρονα η Τουρκία μέσω του και πάλι μηνύματα, αφού σύνηθες λιμάνι για το σκάφος είναι αυτό της Σινίφτης στις νότιες ακτές της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι ανάλογες καιρικές συνθήκες, με πολύ ισχυρούς ανέμους και κύματα της τάξης των 5-7 μποφόρ, επικρατούσαν χθες και νότια της Κύπρου, στην περιοχή όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000 στον στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δημιουργώντας δυσκολίες κυρίως στις συνδέσεις εφοδιασμού μέσω θαλάσσης και μεταφοράς προσωπικού από αέρος με πτήσεις ελικοπτέρων.
Τα δύο σκάφη υποστήριξης της γεώτρησης, βρίσκονταν εντός του λιμανιού της Λεμεσού (το τρίτο βρίσκεται κοντά στο γεωτρύπανο για λόγους ασφάλειας).\

ΠΗΓΗ ekirikas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου