Ο Ντίτμιρ Μπουσάτι/ Φωτογραφία: AP- Miriam Karout |
Υπενθυμίζεται ότι μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η Αλβανία χαρακτήρισε ανεπιθύμητους 52 Ελληνες πολίτες, ενώ στο στόχαστρο μπήκε και η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.
«Δεν ξέρω ποια άλλα μέτρα θα υπάρξουν. Η λίστα των προσώπων που είναι ανεπιθύμητα δεν έχει κλείσει ακόμη», δήλωσε σε συνέντευξη ο Ντίτμιρ Μπουσάτι. «Ο υπουργός Εσωτερικών είναι υπεύθυνος, ενώ ακολουθούμε τη διπλωματική οδό με την Κύπρο και το ευρωκοινοβούλιο.
Ενεργήσαμε ψύχραιμα, σύμφωνα με τους κανόνες. Η αστυνομία πιστεύει ότι διατήρησε υποδειγματική στάση για να μην περιπλακεί η κατάσταση».
Ομως, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε και την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι γενικά υπήρξε προσεκτική στις δηλώσεις της για το περιστατικό, αν και δεν είναι μυστικό ότι περιμέναμε να διαχωρίσει πιο ξεκάθαρα τη θέση της, ιδιαίτερα από εξτρεμιστικές ενέργειες που είδαμε όλοι στην κηδεία», δήλωσε.
«Θα καλωσορίζαμε μία πιο ξεκάθαρη επίσημη θέση της Αθήνας και αποστασιοποίησή της, ιδιαίτερα αναφορικά με τις αλυτρωτικές προκλήσεις και ενέργειες, που δεν έχουν τίποτα κοινό με τη λογική του 21ου αιώνα», πρόσθεσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών.
Επιπλέον όμως, άσκησε κριτική για την απόφαση του Νικήτα Κακλαμάνη να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη Βουλή, για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. «Προτεραιότητα της αστυνομίας και της κυβέρνησης της Αλβανίας ήταν να αποφευχθεί μια συγκρουσιακή κατάσταση που θα προκαλούσε περισσότερη σύγχυση σε αυτή την περίπτωση, που ήταν η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου με διπλή υπηκοότητα. Είναι απογοητευτική η σιωπή της Αθήνας, όλου του πολιτικού κόσμου, αλλά και της κοινής γνώμης, γιατί ξέρετε ποια είναι η “απάντηση” σε κάθε χώρα του κόσμου σε έναν άνδρα με καλάσνικοφ στα χέρια. Είναι απογοητευτικό ότι το ελληνικό κοινοβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή για έναν άνδρα- που δεν θέλω να χαρακτηρίσω- που έχασε τη ζωή του ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πυροβολούσε εναντίον αστυνομικών δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σε όσους μιλούν για δολοφονία απάντησε ότι «όλοι θα έπρεπε να έχουν υπομονή και ωριμότητα να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Η ελληνική πλευρά, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν σε παρόμοιες υποθέσεις, έχει κάθε ευκαιρία να αναζητήσει άλλους τρόπους για να κάνει έλεγχο για την έρευνα του εισαγγελέα της Αλβανίας και των οργάνων επιβολής του νόμου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου